Like?:)

vineri, 20 martie 2015

Oamenii de-atunci, plecând de la un album foto

Uitându-mă prin nişte fotografii vechi, constat că pâna în 90 oamenii erau mai eleganţi, mai bine îmbrăcaţi, fiecare avea ceva-ul lui, nu păreau a fi în uniforme sau stil corul Madrigal. Hainele le veneau bine - majoritatea erau lucrate la croitor -, aveau încălţăminte pe comandă, iar accesoriile-bijuterii ale damelor erau fie aur rusesc, fie inedite - coliere din paste făinoase, broşe din oase de peşte, melci, scoici. Purtau haine din piele sau blană, stofe din lână, bumbac şi in, mătase naturală - plasticul nu se prea vedea -, încălţăminte din piele, de Guban, tenişi şi sandale din pânză. Cămăşile chinezeşti cu lalea erau etalon al calităţii – atunci chinezesc însemna pentru o viaţă -, şalurile erau cam din caşmir; nu vedeai blugi la teatru sau la operă, nici bărbaţi în maieuri şi şlapi vara pe stradă, femeile erau frecvent coafate - va mai amintiţi permanentul? -, cremuite, rujate.
Oamenii de până-n 90 erau în afara modei, nu demodaţi, nu în trend; mergeau pe un clasic universal, versatil, aveau în garderobe piese pe care le puteau combina în fel şi chip, aveau haine refuzate la export, de shop, blugi şi stofe de pe piaţa neagră – lurexul, ah cât îmi displăcea -, cosmetice aduse de afară.
Poate greșesc, dar mi se pare că erau mai originali.

6 comentarii:

cristina spunea...

erau mai originali.
oricat de incarcate de nostalgie ar fi gandurile tale (si le impartasesc), nu putem sa nu recunoastem ca pe atunci functiona "putin si bun", nu "mult, prost si fara rost" ca acum.
mi-e dor de eleganta feminina, care acum s-a transformat intr-o moda androgina, mai mult comoda decat chic. mi-e dor de linistea de atunci. o parte din liniste era asigurata de teama de securitate, dar cealalta parte era data de lipsa grijii zilei de maine. asta ii facea pe oameni mai ... luminosi.

Mihaela T. spunea...

Eu mi-aduc aminte de margelele facute din samburi de mar. :) Doamne cati samburi am uscat ca sa-mi fac si eu un sir desi eram in liceu si nu aveam voie sa-l port la scoala! :)
Imi facem si coronite pentru par din florile primite de 1 Martie! Se gaseau foarte greu. Aveam o colega a carei mama lucra acasa acele flori. Calca petalele pe o pernita cu un instrument care se incingea foarte tare. Imi vopseam in lila sau mov bluzele cu broderie sparta, pe care mama le pastrase in sifonier.
Si da, ai dreptate, lumea era mai curata, mai cocheta, mai atenta cu ce se imbraca. Of, mi-am adus aminte ce frumos era!

Mihaela T. spunea...

Revin ca mi-ai adus aminte de Guban - ce frumoasa era incaltamintea lor! Toata adolescenta am stat pe tocuri de minim 10 cm - eu sunt mica de inaltime.:)
Am descoperit un magazin in centru, in spate la Cocor, dar nu vrei sa stii cat de scumpi sunt. Si parca nu mai au farmecul de atunci.

Iulia spunea...

Mi-e dor de anii '80, atunci cand revenise la femei moda palariei. Ce bine ne statea!...

Carmen Nataşa spunea...

Așa este...
Mi-am adus și eu aminte la un moment dat de pantofii de Guban, care aveau o reputație grozavă.
Am căutat, din curiozitate, și am constatat că încă mai există.
În București se mai vând încă la un magazin, dar nu am ajuns niciodată acolo.

Promotia 2023 spunea...

Chiar recent povesteam cu colegele de birou despre acest subiect. Intr-adevar doamnele erau mult mai atente cu aspectul lor, eu stiu ca mama se ducea la serviciu in rochie iar pe matusa nu mi-o amintesc sa-i lipseasca rujul. Si da, permanentul era "permanent", eu uneori uit si sa ma tund.

:-D