Like?:)

luni, 7 decembrie 2015

Cu anii...

...îmi sunt mai dragi rudele, mă bucură mai mult prezenţa lor şi mi se face mai repede dor. Probabil simt rădăcinile mai bine.
...nu-mi mai e drag să merg la concerte, teatru, cinema, vernisaje, conferinţe şi alte locuri unde sunt mulţi oameni şi unde curg laude. N-am nimic împotrivă, dar nici în comun.
...simt timpul altfel, mai dilatat, mai cald, cu miez, mai al meu şi am vreme şi pentru lucruri care îmi plac, raportat la acum cinci-zece ani.
...nu mai ofer din roadele muncii mele, ci să aştept să mi se ceară; ceea ce oamenii primesc gratis aruncă gratis.
...nu mă mai ating acuzele nedrepte, nu mai încerc să-mi dovedesc nevinovăţia, strâmbătatea e în cel care acuză, mi-e uşor milă de el şi nu-mi doresc să fiu în locul lui.
...nu-mi mai ambalez cuvintele în amabilitate socială, transmit mesajul cât de succint pot, chiar dacă laconismul meu e cotat ca infatuare – cine vrea să înţeleagă mesajul o va face, cine nu, va căuta oricum pretexte.
...nu mai am răbdare şi nici nu mai vreau să explic, să mă explic oamenilor; fiecare înţelege ce vrea şi face ce poate, nu e responsabilitatea mea.

Când intri pe partea descendentă a vieţii, relaţiile interumane se filtrează, priorităţile se schimbă. Simţi că trebuie să faci ce-ţi place, nu ce trebuie, că ai nevoie de timp cu şi pentru tine, ai tăi, cei dragi, ai nevoie de răgaz.  

9 comentarii:

ciumafaiul de toamna spunea...

Mmmmah!!Uite o chestie curioasa!!Asa am inceput sa patesc si eu[chiar primul punct ,nu prea]Or fi ceva semne....

simf spunea...

@ciumafai... - deh, e de la varsta... :)

Mihaela T. spunea...

Nu este pentru prima oara cand ma regasesc in cele scrise de tine. La prima si a doua, ma incadrez si eu. Radacinile astea nu ne dau pace, of, asa este. :)

Iar cu fraza aceasta: "Când intri pe partea descendentă a vieţii, relaţiile interumane se filtrează, priorităţile se schimbă. Simţi că trebuie să faci ce-ţi place, nu ce trebuie, că ai nevoie de timp cu şi pentru tine, ai tăi, cei dragi, ai nevoie de răgaz." - m-ai lasat fara cuvinte, ai descries exact ce simt si eu de la un timp incoace.
Oare simtim ca imbatranim sau procesul de maturizare a ajuns la final? :)

simf spunea...

@Mihaela - nu pot spune ca simt ca imbatranesc (bine, nu tin cont de plangerile articulatiilor sau de scaderea rezistentei la nopti pierdute), asa ca... ne-am maturizat, da-daaa.... :)

MariusIonescu spunea...

Discutabil... Cred că sunt cazuri și cazuri aici - unele care duc într-o extremă în care își neglijează familia, dar și unele care ajung să vorbească numai-și-numai-despre-familie(la mod obsesiv, carevasăzică!).
Înțeleg că "Prietenii îi mai alegi, rudele nu!", dar să nu exagerăm totuși.

Aimée spunea...

Da,da, fix pe sufletul meu! Si n.am decat trei decenii.

simf spunea...

@Marius - nu e deloc discutabil, asta simt. nu analizez nici la modul general, nici exceptiile de care spui tu.

Serban spunea...

Superb, adevărat!
Fără să mă simt "tras pe dreapta"!
Doar că anii mi-au adus ceva mai multă experienţă şi am învăţat să preţuiesc cucuiele! Aşa că, DA, Simona, FILTREZ. Dau gratuit destul, dai şi tu destul!
Şi acest blog COSTĂ BANI!!
Pentru cine are urechi să vadă şi ochi să audă! (Sic!)
Şi DA, am mai învăţat că e adevărat ce zice unchiu' Sam: "Timpul ESTE bani!!"
De altfel, am mai spus-o într-un articol mai vechi, "Timpul şi banii": Ne vindem TIMPUL pentru bani...
"[...]fiecare înţelege ce vrea şi face ce poate[...]"
Subliniez ideea ta: RESPONSABILITATEA, ESTE INDIVIDUALĂ!
O spune şi biblia, deşi mai întortocheat...
BRIEFLY:
Sunt încântat că am revenit, după multă vreme!
Felicitări!

simf spunea...

@Serban - bine ai revenit :)

:-D