Like?:)

marți, 23 mai 2017

Raport periodic despre dihăniile moșiei

Găinile sunt bine, nu vor să doarmă noaptea la ele acasă și trebuie cointeresate prin aruncare să intre; fac ouă după chef, uneori mai multe decât ne trebuie nouă, alteori cred că vin și oareșce coțofene la masă. Încă n-au păduchi, sau nu atât de mulți câți să-i remarcăm.
Pisici. Jinx nu mai poate să mănânce hrană dură, vine la cerșit minunății - dacă ar fi după el, ar mânca numai ficat crud -, se sacrifică scârbit și mai mănâncă și câte un plic. I s-a decolorat blana, iar bate în maro și e cam smotocit la look.
Mașa umblă teleleu, două zile acasă, trei brambura, iar acasă - o prind, o perii responsabil și-o sechestrez o noapte -, apoi una plecată, două acasă și tot așa. 
Frida năpârlește crunt, oricât aș peria-o tot curg pletele din ea; năpârlește și Igor, dar mai decent, el doar lasă smocuri de blană pe covoare, perne, fotolii.
Câini. Hades e un boem, n-are nicio treabă cu restul câinilor, doar când are el chef de joacă ce-i mai bagă în seamă; și doarme cu Pepsi în căsuța lui, când îi e frig. În rest, prinde șobolani și se joacă cu ei, sapă după petrol, doarme la lemne la umbră sau pe alei în plin soare.
Pepsi e o mare șmecheră, oportunistă, face echipă când cu cine vrea, dacă vrea, citește mușamale, folii, textile, hârtie - cum ar fi ziarul comunei pe care l-a recuperat fata dintre ulucile gardului -, redecorează zilnic curtea, deschide porți și uși. Nu stă la mână decât când vrea ea, nu e fan mângâiere, doar când o gelozește pe Urma ce stă și ea la mângâiat. N-are zgardă sau ham, o doare fix în cot când o certăm și îmi dă impresia că ea e cea care ne tolerează în curte.
Urma e o drăguță, caldă, blândă, lipicioasă, pupăcioasă, jucăușă; plimbă lemne și găleți, face scufundări în lac - arată dezastruos când iese udă -, e fan plimbare. Știe de nu, ieși, vino, lasă, stai; sezi și culcat se fac în poziția broască răsturnată, cu lăboanțele-n sus. N-are bunele maniere câinești, o sancționează toți ceilalți trei câini, cu accent de Zăvod, care o bate zdravăn.
Zăvod e default un mare bou, dărâmă tot în bucuria lui alergată, nu se uită pe unde calcă, clocește jardiniere, plimbă chestii grele prin curte, ceartă tot ce trece pe drum - mașină, om, animal. Și el face scufundări în lac, apoi fie vine și fie se scutură pe noi, fie optează pentru o curățare uscată în praf, dacă are. 
Aștept cu interes câteva zile succesive fără ploaie să le pot pune picături pe ceafă la toți.

4 comentarii:

mikaela spunea...

Am citit si eu ,dar mi-au lipsit ilustratiile.:))

simf spunea...

@mikaela - poze au fost mai inainte si vor fi si dupa. ori text, ori poze :)

vic spunea...

eu am lipsit de la pozele cu lac: unde-i lacu de scăldat ciini?
da poze cu ciini in apa?
ciinele ăla mare si bleg a devenit al doilea preferat, dar daca zavod o mai bate, va trece pe primul loc.
trebuie sa-i zici lui zavod ca eu nu înghit bătaia si nici organizațiile mondiale, OMG-URI...

simf spunea...

@vic - lacul il vezi aici: https://fusaru.blogspot.ro/2017/05/dupa-garduri-suntem-noi.html
poze cu caini in apa n-am.
(ii spun mereu lui zavod ca nu e frumos ce face, il cert, pedepsesc, uneori il si leg. el stie ce-i in capul lui.)

:-D