Like?:)

joi, 12 aprilie 2018

După Paște


E primăvară plină și zâmbitoare, cu păpădii peste tot, când totul se mișcă pe derulare rapidă: te-ai întors cu spatele, pac, a înfrunzit zmeura, ai ridicat privirea spre cer, vup, sedumurile au crescut pe furiș, seara te suprind liliecii cu salutul lor, iar dimineața te trezești cu explozie de alb în corcodușii aparent nevinovați seara. Dacă marți înainte de Paște leușteanul era sub formă de zbenghiuri roșiatice (am cumpărat din piață de 20 de lei), în câteva zile avea deja 10 cm, iar livada maro trist a trecut la lucernă aproape cerând cosită în mai puțin de-o săptămână.
Narcisele galbene ciufulite și zambilele se trec, iasomia se încăpățânează să înflorească, untișorul, forsiția și toporașii sunt în plină paradă, înfloresc gornițele și muscari – tot flori de primăvară timpurie, în galben și albastru. Verdele se avântă hotărât vertical, corcodușii sunt albi, prunii văratici dau și ei semne de înflorire, liliacul e plin de boboci, primulele s-au colorat care cum a știut; acum se pregătesc și magnolia, și lalelele – dar știu eu că nu vor înflori decât de Simfonie, în week-end-ul 20-22 aprilie, că așa fac ele an de an.
N-am apucat să punem nici urmă de semințe, de greblat, am greblat doar parțial color, via, zmeura și pomii sunt complet netunși, n-am pregătit răsadnița și raftul mini-solar și mai am de aranjat o bună parte din trandafiri. Dar asta nu ne-a împiedicat ca în joia Paștelui să cumpărăm și să plantăm trei vițe Moldova și două zmeure Polka, că tot nu știam ce să facem mai întâi și timp oricum nu aveam de nimic.
În rest - Paște cu musafiri și timp tihnit, cu chioșc mobilat de vară – primul an în care nu mai avem peisaj spre Mioveni, fix în mijlocul lui a crescut o casă -, cu câinii dormind expandați la soare și pisici zburdând prin pomi și pe garduri, cu focuri în casă din când în când și uși deschise să poată intra primăvara nestingherită.

2 comentarii:

Mihaela T. spunea...

Si mie mi se pare ca e totul pe repede - iniante, si nu vreau. :)
Vreau sa ma bucur mai mult de primavara !

simf spunea...

@Mihaela - cand e frig nu-i bine, cand e cald, e prea pe repede. of, noi, oamenii :)

:-D