Like?:)

marți, 21 septembrie 2021

Vacanță 2021, că 2020 nu a fost an (I)

Vacanță la mare în septembrie, că nu mai e aglomerat și vremea e mai generoasă pentru plimbări cu mașina: spre 1200 km, șase zile, între 8.000 (în zilele în care ne-am dus și ne-am întors) și 18.000 de pași pe zi.Unde am fost?

Tuzla. Plajă mică, faină foc, sălbăticuță, cu tufișuri și miros de copilarie; teancuri de găletușe - se pune nisip în ele și devin scrumiere -, nisip curat, urme fine de oameni, câini rotunjori și prietenoși, multe păsări.

Techirghiol. Spații largi și îngrijite, curățenie, liniște caldă, echipaj Smurd din Argeș care abia aștepta să se întoarcă acasă, biciclete, triciclete.

Mangalia. Aglomerată și sufocată de mașini, dar există diferențe cu plus față de acum doi ani – s-a refăcut un dig, faleza s-a modernizat parțial, nu mai e țigănia tarabelor din drumul spre plajă. Prețuri mari, zona pietonală fără gram de umbră, șuberek și ayran, bazarul - mic, dar generos, cu oameni volubili.

Balcic. Ne-am plimbat din port până după castelul reginei, fără griji, lejer, cu bucuria de a revedea un loc drag: unele stânci de pe malul mării sunt nou sculptate, vila frumoasă moare de la an la an, plaja parcă e și mai mică, biblioteca de pe faleză e apreciată de copii în special, majoritatea mașinilor – și turiștilor - erau din România. Am fost în bazar (e mai avantajos să plătești cu lei decât cu leva în astă parte a Bulgariei) și la Ariciul, ne-am întâlnit cu un câmpinean volubil și cu fiul lui, m-am bucurat de nenumăratele pisici răsfățate.

Capul Caliacra. Locul unde te simți Dumnezeu și furnică insignifiantă simultan, promotoriu stâncos ca un pisc iscat din valurile mării, doar tu și apa nesfârșită, ca Di Caprio pe prova Titanicului. Și când mai ai cu tine și-un binoclu de vânătoare devine plăcere aproape sufocantă.

Bolata. Prima stâncă la dreapta după Caliacra. Oază magică, golf adăpostit, stânci calcaroase de la alb la cărămiziu închis, trecând și prin ceva nuanțe de verde. Domnul meu s-a bălăcit cu savoare, eu m-am plimbat prin apă și m-am bucurat de binoclu: mare, păsări, stânci, peșteri pe vremuri locuite, vegetație și Caliacra văzută de jos.


2 comentarii:

Claudia Mihaela spunea...

Frumos! Așa ne place și nouă, liniște, să putem să ascultăm marea, să o simțim. Din păcate, atunci când am planuri frumoase ceva le strică. Așa că ne-am întors. Am stat doar două nopți.
Apropo, se mai dă la Ariciul înghețată în butelcuțe de ceramică? Ce bună era! ☺️

simf spunea...

@Claudia - am luat nishte freshuri, am uitat de inghetata :)

:-D