Like?:)

miercuri, 14 septembrie 2022

Viața la țară, 2022: transport metropolitan

 






De la 1 septembrie avem transport în comun între Pitești și sat; autobuzul – foarte curat, cu rampă și spațiu special pentru cărucioare, aer condiționat și dispozitiv pentru plata cu cardul. 14 stații, controlori manierați, peste 30 de călători simultan: mulți elevi, câțiva seniori (și copiii, și pensionarii au transportul gratuit), oameni activi, cu abonamente, care majoritatea probabil mergeau cu mașinile proprii.

În teorie durează 20 de minute între capetele de linie, practic... Dacă după-amiază programul a fost respectat (în condiții de circulație normală), de dimineață, din cauza traficului, autobuzul a întârziat 20 de minute – practic, a făcut dublu decât era programat. Asta înseamnă că, pentru a putea ajunge la școală, un elev ar trebui să ia autobuzul de 6,50, cu cel de 7,20 va întârzia. Și mai înseamnă că următoarea cursă pleacă mai târziu cu cel puțin zece minute.

Stațiile sunt bine marcate, majoritatea au alveole (unde opresc brusc șoferi giboni ca să lase vreun pasager, mai ales pe Calea București), cu programul afișat, distanța între stații – între 100 m (Muzeu – Cercul militar) și 1,3 km (pe DN); autobuzul intră pe drumul comunal, prin sat, apoi iese pe drumul european (astfel acoperă întreaga zonă).

Minus: ultimele curse pleacă de la capetele de linie la ora 21, așa că cei care lucrează schimbul II nu au cu ce se întoarce acasă, fie în sat, fie în oraș. Pentru mine? Mai bine nu se putea: fac șapte minute de acasă până la stație, cinci minute de la stație până la serviciu.

Ce s-a modernizat în comună în ultimii zece ani? Avem asfalt și captare a apei pluviale, piste de biciclete, șanțuri betonate, apă, canalizare, iluminat stradal cu led, fibră optică, ronduri cu trandafiri la strada principală, locuri de joacă pentru copii, after-school. Gunoiul se colectează selectiv (inclusiv biodegradabilele), dispensarul medical a fost construit de zero; mai sunt zone unde nu există gaze, apar des avarii la rețeaua de apă, mai refulează canalizarea pe unele străzi când plouă abundent – mereu e loc de mai bine.

Mărăcineni, Argeș, 2022.

2 comentarii:

Aimée spunea...

Wow, câte îmbunătățiri! Arată foarte bine autobuzul! Cred că e mult mai ok pt voi această cursă, decât cea dinspre Mioveni, sau alte localități din zonă, nu?

simf spunea...

@Sakura - pentru mine, categoric da. Mai aproape si mai utila decat orice alta ruta.

:-D