Like?:)

luni, 30 ianuarie 2012

Din ciclul inventând apa caldă: cum se face focul în sobă

Cât trăiește omul învață, niciodată nu știe îndeajuns, iar uneori descoperă că apa caldă s-a inventat sau faptul că roata există. După doi ani de încălzire la focul de lemne din sobă, am descoperit cum trebuie de fapt făcut. Nicio clipă nu mă gândisem că se poate și altfel - noi forjam sobele exact cum se făcea la cabana de la munte, unde lemnul nu era decât brad proaspăt tăiat, soba avea plită pe care se gătea și temperaturile coborau încă de după-amiază sub -20 de grade.
A fost întâi o informație vag strecurată, apoi un semn de întrebare și la final documentarea responsabilă pe net. Am aflat că pe coș trebuie să iasă fum aproape rece, nu valuri calde de fundal deformatoare, că se începe cu ceva lemnuțe de brad și apoi se pun lemne din ce în ce mai groase, dar numai după ce precedentele au devenit jar. Conform tehnologiei nou deprinse, nu mai intră fum în casă când punem lemnele pe foc, folosim aproape jumătate din cantitatea de lemne de dinainte, căldura se păstrează mai multă vreme, nu mai crapă rosturile de lut și nici nu se mai insinuează fum pe lângă coșuri. Și era așa de simplu...
Așa că iarăși am simțit lipsa unui ghid de inițiere pentru orășeanul ajuns la sat care crede că tot ce zboară se mănâncă. Ghid în care să scrie clar că roșiile nu se udă cu aspersorul, că țevile neprotejate de frig îngheață și atunci rămâi fără apă, că pe ger butelia nu se ține direct pe gresie, lângă peretele exterior al bucătăriei, pentru că gazul se lichefiază și pauză aragaz funcțional, că operațiunea săpat se face în sensul în care urcă terenul, că uneltele agricole nu se cumpără exclusiv pe criteriul culorii și alte chestii logice, dar la care un orășean se gândește mai greu sau deloc.
Are dreptate Adinuca, pare foarte ușor să trăiești la țară în primă fază, dar zău că nu e. Dar cât trăiește omul învață, niciodată nu știe îndeajuns, iar uneori descoperă că apa caldă s-a inventat și că roata există de milenii.

11 comentarii:

Vilhelm man spunea...

Frumos blog!
O saptamana relaxanta sa ai!
Corner of heaven

Diana Alzner spunea...

Simona, eu nu am trecut prin aceste faze, pentru că la începuturi l-am avut pe tata care m-a învăţat de toate, dragul de el.
Ştiu tot ce spui aici, dar încă sunt lucruri pe care le-aş putea învăţa.
În ce priveşte ţevile de apă, noi ţinem robinetul uşor deschis, aşa încât să nu îngheţe.
Voi aţi ajuns repede să aveţi robinete, noi am aşteptat câţiva ani... :)

simf spunea...

@Vilhelm - multumesc, si tie o saptamana faina.

@Diana - noi am invatat din experienta proprie, tatal meu era deja plecat cand ne-am mutat.
robinetele erau acolo dinaintea noastra:)

vic spunea...

dar nu e minunat?
si ce daca inventezi roata? unde vrei sa te grabesti?
toate lucrurile astea marunte fac viata, fericirea e compusa din fragmente mici; acolo unde credem ca trebuie sa ne grabim nu ne asteapta nimic, decit uitarea.

vic spunea...

am vrut neaparat sa intreb ce fac gainile pe gerul asta.

simf spunea...

@vic - gainile o duc bine, numai ca-s nesimtite si nu vor sa coboare dimineata cand le dam mancare calda, o lasa sa se raceasca intai.

cristina spunea...

pai mai simona, tu nu te gandesti de cate ori s-au inventat apa calda si roata pe pamant? crezi ca pe vremea aia exista internet, televiziune, posta rapida, ca descoperitorii sa-i informeze si pe ceilalti muritori de gaselnita lor??? daca mai erau si chitrosi, puteau sa tina numai pentru ei, deci elementele astea cred ca au fost descoperite de fiecare in parte. in istorie au intrat doar aia care s-au laudat mai tare, ca ei au descoperit primii.
nu te necaji ca n-ati stiut diverse lucruri, ca n-aveati de unde. e drept ca daca aflati asta cu focul in soba mai devreme, poate scapati de ceva neplaceri, dar acuma, asta este.

simf spunea...

@cristina - tot mi-as dori un manual de genul viata la sat pentru orasean. din seria 4 dummies daca se poate:)

balaurdegradina spunea...

Dau si eu o leapsa cu un pont pe care n-am apucat sa-l verific (la naiba, eu n-am in casa nici o soba, nici un camin, nici ... daca cade alimentarea cu gaz centrala-mi spune "pa si pusi" iar mie nu-mi ramane altceva decat sa dardai): pentru incalzire (nu pentru gatit) cele mai bune sunt radacinile semiputrede(pontul nu spune si de unde sa faci rost de ele). Cica daca pui una dintr-asta pe foc mai pe seara arde mocnit pana spre dimineata, intretinand soba calda constant.

Anonim spunea...

Omul cat traieste invata.Eu nici la ora actuala nu stiu sa fac focul cu lemne:)))Ru-si-ne!!!
Se zice ca trebuie sa pupi un tigan sau o tiganca(depinde ce gen esti)si vei sti sa faci focul instantaneu:))

simf spunea...

@laura - am avut ceva tentative de radacini putrede, ard brusc, nu fac jar, cred ca e doar un mit.

@manuela - ehei, facutul eficient al focului e o intreaga inginerie...

:-D