Like?:)

joi, 26 ianuarie 2012

Iarnă

Mă plictisisem deja s-o aștept, trecuseră de multă vreme sfertul academic, jumătatea regală, ora prostului, ba chiar și anul se schimbase și tot așteptam. A venit pe final de ianuarie, draga de ea, cu zăpadă ca la carte, așezată strat cu strat, gospodărește, pe alei, în curte, pe pământul din grădină, pe pisici negre și-n blana câinilor.
A început să ningă marți, pe la 6 pm, iar miercuri dimineață era un strat fain de vreo zece centimetri, totul alb-curat și tăcut; am probat lopata nouă de zăpadă - e mai mică și mi se pare mai eficientă, n-am făcut febră musculară -, m-am jucat cu câinii și cu Jinx, am ridicat fața spre cer ca să mă ningă, am făcut bulgări; poze nu, că nu se luminase bine, plecăm la serviciu înaintea răsăritului de soare.
Mașa s-a bucurat plenar, a alergat ca nebuna și cu greu am reușit s-o vrăjim să intre în casă înainte să plecăm - n-o putem lăsa afară, e încă mică - , Jinx a ieșit și s-a îndreptat agale către pădure, la vânătoare, iar Zombie tocmai s-a întors dintr-o excursie de două zile, el știe de unde. Mirosea a crănțănele necunoscute și a refuzat bunătățile cu care l-am tratat; a preferat un somn în bibliotecă, pe blana de oaie.
Drumul din sat e practicabil, au băgat plugul, deci per total e în regulă; DN 73, cam necurățat, mai greu practicabil grație craterelor perpetue ce-și au domiciliul pe el. Nu se vede c-ar fi trecut vreun plug, nici că s-ar fi dat cu material antiderapant, probabil autoritățile au fost luate - șoc! - prin surprindere că iarna nu-i ca vara. Compensatoriu, la pod erau ceva polițiști la verificat anvelope de iarnă și la blocat intrarea pe A1, care e închisă.
Aseară n-am putut urca până în curte decât cu lanțuri, vântul a bătut cu elan umplându-i copilului nr. 2 camera de fum (azi noapte a dormit în bibliotecă), a mai nins puțin, dar a înghețat zdravăn. Sper ca diseară să putem ajunge cu mașina în curte; oricum vom avea entertainment: curățat drum plus așezat estetic nisip, pietriș, rumeguș, cenușă și alte materiale antiderapante se mai găsesc la casa omului.
E iarnă și-mi place.

5 comentarii:

cristina spunea...

e bine ca-ti place. noi aseara am fost la un concert si cand sa ne intoarcem acasa, ce sa vezi? DN1 inchis, interzis accesul. am mers la soacra, altfel cred ca ar fi trebuit sa gasim un hotel. asta mie nu mi-a placut.

tibi spunea...

Ei, lasă. Că a venit acum, cu vîrf şi îndesat. Pe săturate. :)

simf spunea...

@cristina - si max, fetele ce-au facut? dianei i-a picat curentul... se pare ca noi am scapat cu bine

@tibi - a venit, ce-i drept, dar nu de-ajuns de puternica, asa cum mi-am dorit-o. avem doar vreo 10 cm de zapada.

cristina spunea...

max si fetele au avut noroc. vecinii erau deja acasa si aveau cheie de la noi si s-au dus ei sa imi hraneasca animalutele. nu stiu azi cum va mai fi, ca inteleg ca e greu inca pe DN1.

Anonim spunea...

Stiu ca e greu iarna.Lemne, partie,drumuri impracticabile,frig...
Dar e atat de frumos cand vezi totul alb...totul curat...

:-D