Drumul nostru zilnic spre casă
înseamnă DN73, spre Câmpulung, Voina, Cuca, Iezer, locuri
frecventate de piteșteni și bucureșteni de când știu eu; pe
marginea drumului, ca și pe Valea Prahovei sau pe Rucăr-Bran, sunt
săteni cu produse de sezon din gospodăria proprie, de la cireșele
de mai la țuica de dinaintea Crăciunului. Acum drumul e în
reparații, unde nu-i buluc de gropi facultative și obligatorii
sigur te întâmpină câte un utilaj greoi asortat cu oareșce bețe
dungate în roșu-galben ce te îndeamnă la ocolit; mașinile nu mai
pot să oprească decât în câteva locuri și, cum nici nu a
început sezonul turistic la munte, numărul vânzătorilor a scăzut
considerabil.
În prima primăvară locuită la sat
am început să cumpărăm de pe drum, la început din partiotism
local (susțin producția zonei unde locuiesc și nu încurajez
intermediarii), apoi din rațiuni pragmatice – produsele sunt din
grădina omului, n-au la fel de multe chimicale ca cele de la ferme
și sunt mai ieftine. Preponderent am cumpărat de la vecinii din
preajmă (adică de la 1,5 km), pe care așa am început să-i
cunoaștem. Și care ne spuneau cinstit ”roșiile astea nu-s de la
mine, că n-am solar, sunt de la cutare din Micești” (Miceşti
fiind comuna ce începe la o uliţă de noi) sau ”mi le-a adus
olteanul cu care lucrez eu” sau ”de la mine, doamnă, că s-au
făcut berechet în câmp anul ăsta”. El este nenea căruia îi
spunem BarDeZi, că are în curte un bar-discotecă ce n-a mers
(”prea aproape de două orașe, doamnă!”), frunizorul nostru de
roşii, castraveţi, cireşe, căpşune, pepeni şi alte vegetale.
Mai sunt fiica şi ginerele unui alt vecin, Căpşunarul, apoi un
nene oltean de felul lui măritat în Miceşti, un alt nene din zonă
cu fructe şi încă vreo 5-6 figuri deja cunoscute, iar pe restul
comercianţilor i-am evitat fără vreun motiv anume. Experienţa de
acum două săptămâni mi-a dovedit că bine am făcut că i-am
evitat.
Mijloc de săptămână, pe la 6 pm; pe
marginea drumului, nicio figură cunoscută. Oprim în faţa unei
măsuţe cu umbrelă de soare decolorată unde o tanti între două
vârste şi-o tânără blondă sintetic stăteau de vorbă. Întreb
de preţuri – cireşele 15 lei, căpşunele – 12. Pentru moment,
rămân blocată; mâncasem în aceeaşi zi fructe cumpărate de un
coleg din piaţa mare: cireşe cu 12 lei şi căpşune cu 8. Măi să
fie! Producător direct, masă pe marginea DN-ului, preţuri mai
mari?!
Blonda în trening cu figură vulgară
şi unghii cu french maro-pământ abordează rapid tactica dacă
nu poţi să-l convingi măcar năuceşte-l şi începe să-mi
ţină o teorie a săpatului, a ploilor şi a frigului; gândindu-mă
la cât o fi muncit ea săpând zi de zi cireşul îi povestesc de
preţurile din piaţă, unde se plăteşte chirie, de impozit şi
casă de marcat fiscală, de evaziune şi sancţiunile pentru ea.
Răspunsul m-a lăsat fără replică:
- Da, dar nu-s naturale, de la noi!
Am plecat mai departe, am făcut un
ocol şi am cumpărat de la Miceşti căpşune cu 6 lei kg şi cireşe
pietroase cu 10 lei. Nenea vânzătorul e localnic, venise cu Dacia
cu portbagajul plin şi mi-a povestit fără patimă cum mulţi
intermediari vin acolo că-i vad bun, că blonda e din Piteşti şi
cumpără din piaţa de gros, dar să nu-i spun cumva cu cât mi-a
vândut el marfa că-l bălăcăreşte de nici Dunărea nu-l spală.
Şi m-a asigurat că sunt mulți
localnici ce vând la preţ mai mare decât în oraş, pe principiul
că cine are bani de mers la munte are şi de cumpărături mai
scumpe.
4 comentarii:
da' tu de ce nu cresti un cires, un visin si un cais?
daca n-ai loc, cumpara din pamintul ala din afara gardului si pune niste pomi fructiferi, timpul trece si ei cresc si fac cirese. iaca.
@vic - avem 3 ciresi si un piersic autohton pusi in primavara, pana la rod mai va, doi visini pe rod, dar sunt mici. caisii trebuie dezmierdati des si variat, asa ca nu ne bagam, mai bine cumparat 8-10 kg de fructe pe an.
apropo de visine, ale mele au foarte multi viermi. pana anul asta n-am vazut atatia viermi la visine. la tine cum e?
@cristina - trebuie sa recunosc spasita ca-s vreo 2 saptamani de cand nu m-am mai uitat la visini. dar presupun ca nu s-au copt fructele, ca venea copilul nr. 2 cu castronul. stiu ca pomii trebuie stropiti cand incep sa li se scuture florile tocmai pentru a nu depune nu-s ce viespe oua ce se transforma in viermi cand fructul se coace - am citit eu intr-o carte MAST:)
Trimiteți un comentariu