Like?:)

luni, 8 octombrie 2012

După week-end

N-am tendinţe de shopping compulsiv, mă enervează promoţiile cu 30% gratis (la ce-mi trebuie 1,3 kg de făină când în reţetă se cere doar unul?), cumpăr de obicei fix ce mi-am propus sau ce-mi amintesc că ne trebuie, dar la plicuri cu seminţe nu mă pot abţine. Aşa că, dacă tot am ajuns la Obi (domnul meu a trebuit să-şi ia o altă drujbă, precedenta cedând, fix după expirarea garanţiei, într-o piesă de antimoniu care nu se găseşte, aşa că a luat una identică, să aibă piese de schimb în caz de), am dat o raită pe la departamentul grădină. Ghivecele nu m-au ispitit (Dane, am întrebat de roiniţă şi au spus că aduc primăvara), la bulbi m-am uitat lung şi-am plecat fără tentaţii (dacă găseam crocuşi portocalii, luam), nici măcar oferta aniversară cu trandafiri la 6 lei nu m-a făcut să vibrez, dar la seminţe... Aş fi luat nenumărate plicuri de flori, dar am pe stoc măcar vreo 10-12 şi nici loc unde să le pun nu e, aşa că m-am hotărât să fac răsaduri. Vinete, ardei de mai multe mărci, varză de toamnă şi oareşce bonusuri (de la leuştean la cimbru, trecând prin morcovi şi păstârnac, dacă-mi trebuie?). Când mă gândesc cât mai e până în martie, mă întreb dacă nu cumva ar trebui să inventez o cutie mai mare pentru seminţe.
Activităţi gospodăreşti nu prea multe, dar de timp mâncătoare: domnul meu a primit a doua tură de lemne, a tras mustul din butoi în damigeană şi a probat drujba cea nouă. Eu iar am udat, am pus câteva borcane de gogonele cherry cu sfeclă roşie (iar arată a compot de vişine), am bucătărit (îmi creşte inima când fac mâncare numai din produse producţie proprie) şi am mai cules trei meri (rezultat – încă trei lădiţe de pus în beci, patru pungi zdravene de mere rase la congelator, freshul aferent, cam doi saci de mere de dăruit plus trei găleţi, tocate pentru rachiu).
Week-end-ul ni l-am început cu o fugă până la Bucureşti, de unde am recuperat copil student în atelă ghipsată; urmează două săptămâni de nepus picior în pământ, de ţopăit, de stat acasă, pentru că şi studenţii au nevoie până la urmă de vacanţă.
În rest, facem şi refacem planuri de mutare brad molid flori albe cu tije aster bujori, ce pruni tăiem şi când, unde săpăm şi ce plantăm acolo – clar căpşunele vor dispărea din peisaj -, unde inventăm locuri pentru seminţele aflate pe stoc. Şi mai facem bilanţuri, comparaţii cu anul trecut, iar unele concluzii (de prin iunie nu am cumpărat deloc fructe, de la începutul lui iulie nici legume sau plante aromatice) ne umplu inimile de mândrie grădinărească.
Azi e prima zi de toamnă; e rece, bate vântul şi de dimineaţă au căzut şi vreo 10 stropi de ploaie pe metrul pătrat. Iar eu am am reuşit să dau fila în calendar pe octombrie.

4 comentarii:

Dani P. spunea...

Frumoooos !!! Si nu te necaji, ca semintele rezista si mai multi ani :)

Basarica spunea...

E multumit domnul de noua drujba ?

simf spunea...

@Basarica - da, macar si pentru faptul ca lantul e nou:D

silavaracald spunea...

Sa tot ai asa toamna!
Buna ideea cu drujba identica, pentru piese de schimb! Nu mi-ar fi trecut prin gand.

:-D