Dacă tot a venit octombrie în
calendar – iar am uitat să schimb foaia, poate-mi amintesc în
viitoarele două săptămâni – e clar toamnă, ştiu eu. Frunzele
se îngălbenesc uşor, iarba nu mai creşte ca nebuna, e timp de
cules roade, de pus provizii pentru iarnă, de făcut planuri pentru
anul (agricol) ce vine.
N-am fost vreodată fan făcut
conserve, cum de altfel nici nu-mi amintesc să mă fi atras ceva de
ceea ce ţine de bucătărie, dar, când produsele sunt de pe tarlaua
personală, ehe, se schimbă situaţia. Nu mor de drag nici aşa,
dar, cum nici nu mai simt operaţiunea în sine ca pe-un calvar, în
week-end-ul trecut m-am hărnicit. Am terminat de pus ardei pentru
iarnă la congelator (cubuleţe şi copţi – pirostrii, tablă, foc
de lemne, o, ie), am început să pun cherry-uri în punguţe tot la
congelator (pe principiul am cules destule că m-am plictisit, hai să
le expediez) şi am trecut la capitolul fructe. L-am ajutat pe domnul
meu să culeagă via - prilej cu care am redescoperit gustul special
al strugurilor de masă din practica agricolă a adolescenţei
(condiţii de bază: mâini murdare de la culesul viei + struguri
nespălaţi, eventual şi o şuviţă de păr bătută de vânt care
să se insinueze nesuferit în gură) -, acum urmează să împrumute
R. de la un coleg un soi de storcător care nu e teasc să facem şi
noi must ca la carte, nu cu pasatorul de cartofi şi strecurătoarea
de paste.
După struguri am atacat prin culegere
directă şi apoi scuturare merele, operaţiune ce se află în plină
desfăşurare, pe perioadă nedeterminată; deja am terminat cinci
meri din care au ieşit fix cinci lădiţe pentru iarnă, în
condiţiile în care am respectat mot a mot ce scrie în
cartea despre pomi fructiferi de la MAST: numai fructele impecabile
şi aproape simetrice. O cantitate mult mai mare de mere e pusă de-o
parte pentru rachiu (după ce este tocată cu maşina pentru mere
achiziţionată special de domnul meu anul trecut) şi o altă
cantitate, mai mult decât dublă, cu fructe imperfecte, o
planificasem pentru ras şi pus la congelator, măcar în parte. Nu
mai e cazul, fie le-am dăruit, fie le-am mâncat. Constatare
emipirică: îmi plac mult merele Florina, însă Parmen-Auriul nu
mă încântă deloc.
Tot la capitolul fructe, am cules
întreaga recoltă de două pere care mai erau în livadă şi le-am
devorat la locul faptei, am cules şi prunele Anaşpet rămase (nu
sunt fan prune, n-am mâncat) şi dacă tot eram în livadă am dat o
tură de inspecţie printre legumele vecine. Varza de toamnă care era
depresivă cred că s-a sinucis, morcovii sunt prea puţini – soiul
târziu e kilograme boabe la hectar -, conopida n-are rod, dar depăşeşte un metru, sfecla roşie şi ridichea
neagră sunt straniu de mari, brocoliul cică rodeşte, castraveţii îşi
trăiesc a doua tinereţe, ardeii iuţi mexicani cresc cu spor,
zmeura are flori şi ceva fructe, iar roşiile sunt harnice şi nu se
ruşinează să facă în continuare flori.
Printre picături, domnul meu a curăţat
coşurile, a terminat de aranjat ultimele lemne şi a golit piscina,
eu am udat trandafirii şi grădina – mirosurile de salvie,
busuioc, levăţică se combinau incredibil cu mirosul de struguri şi
mere al părului meu.
Încheiere: cred că luna asta va fi roctombrie,
prea mă trage aţa spre rock fm. It's
my lifeeee...
6 comentarii:
2 comentarii:
1. daca si varza are depresie, e clar de ce am si eu, care sunt varza;
2. de rock fm o sa te saturi repede, ca baietii au obsesii si repeta cateva melodii la infinit.
@cristina - iar depresie? acum, toamna? nt, nt, nt.
presupun ca o sa ma satur de rock fm, oricum de obicei playlistul trebuie sa fie al meu, in functie de toane. dar pentru moment ma face sa cant, inclusiv popuri.
nu, nu iar, ca e tot aia, n-a plecat inca :)))
atunci baga rock fm, daca te face sa dezgropi soprana din tine.
Felicitari pentru pomi.Adevarat ca merele Florina sunt foarte gustoase.Masinaria de tocat mere de unde ati luat-o si la ce pret? Multumesc anticipat.
@cristina - stiu ca esti o gazda buna, primitoare, toleranta, dar mai da-o incolo de depresie, sa mai plece si la ea acasa:)
@Yosu76 - masina de tocat mere a cumparat-o domnul meu din bazarul pitestiului in noiembrie 2010 (am vazut acum pe blog) si a costat cam 300 de lei, nu mai stie exact (caaat? eu credeam ca maximum 100!). arata asa: http://www.eagricole.ro/adpage.php?ad=30027
O lună grea, deci. Bine că vă place şi bine că nu sunt toate la fel. Dacă aveaţi şi grădină mare şi super-roditoare, era mai dificil. Îl salut pe R.
rrrrrrrrrrrrrr!
Trimiteți un comentariu