Like?:)

marți, 12 august 2014

Frânturi

Mă tot mir de blazarea celor plecați „afară”, de cât de greu își duc povara de-a se fi născut români și nu pricep cum de nu se pot împăca ei cu ei.
Am impresia uneori că vorbesc altă limbă decât cei pe care i-am lăsat în oraş, nu mai am răbdare să ascult ce şi-au mai făcut prin casă şi, ce-i mai grav, nu-mi pasă ce-au mai făcut.
Țăranii din sat se uită cu drag la mine când mă văd ca fac ceva, îmi răspund la întrebări, mă îndrumă, îmi oferă semințe, plante, chiar mă laudă că mi-a dat mie prin cap singură să aranjez drumul după ploi. Cei de pe uliță îmi spun doamna, nu mai e un termen de politețe, e ca o poreclă.
Nu te grăbi, ce trebuie să te ajungă te va ajunge oricum.
E vară.
Fii liber.
Lasă telefonul.
Respiră.
Priveşte cerul.

8 comentarii:

roxana.c spunea...

Imi esti draga :)

simf spunea...

@roxana - si tu mie :)

Anonim spunea...

si vorbesti alta limba decat cei ramasi la oras; ai alte preocupari[pui seminte, cauti flori,sti denumiri noi],faci ceva ce nu s/a mai vazut.... nu mori daca ti/ai rupt o unghie,sti cand cade o gaina, closca,...neste chestiii....pe cand la oras,...ora la hairstylist,kofee la Cutareasca,mancat rahat cu apa rece la Barfuleasca....[ciumafaiu']

Anonim spunea...

Cat despre cei plecati 'afara' sa sti ca/i greu....astia chiar ca/s rupti de 'crunta' realitate romaneasca[nu inteleg cum ne descurcam cu veniturile de aciasa,nu vor sa priceapa cum e cu spaga ,s/au invatat sa aiba drepturi,indura greu privirile dezaprobatoare ale strainilor cand aud vorba romaneasca....tot je...

simf spunea...

@ciumafai... - schimbat perdele anual, facut pe comanda alta mobila de bucatarie, ca cea de acum 5 ani era deja perimata moral, alt mobil la fiecare 6 luni...
ca nu inteleg cum e in tara e firesc, traiesc in alte coordonate. dar ca percep "a fi roman" ca pe un blestem - asta n-o pot intelege. e ca si cum m-as simti vinovata ca am parul saten, de parca eu mi-as fi dorit asta.

Anonim spunea...

aaa.... bine!percep chestia cu 'a fi roman'tot de cauza de stranierii...sa/i vezi cum se uita cand platesti la casa si comentezi in romana,...adica si tuuu,... sau la mare>poi ce iti permiti,....de parca daca ai venit la ei ,tre' doar sa muncesti ,nu sa te si destinzi[pe banii tai],...deci dispretu' ala /ai venit sa le iei locu de munca ,banii,..si mai si profiti,...si cireasa de pe coliva se mai aude si cate o parascovenie despre si cu romani...Noi romanii nu pricepem ce blestem e de fapt sa fi italian sau spaniol sau neamt .... ca despre ei doar de bine [ca de morti]tot eu!!

vax albina spunea...

Oare stii ca plecatul unora afara e singura solutie pentru ca cei ramasi acasa sa poata plati facturile?
Bucura-te ca nu depinde nimeni de tine. E greu pentru cei plecati, e greu pentru cei ramasi. Banul conteaza mult prea mult.

simf spunea...

@vax albina - stiu, si mi se pare nedrept ca-s obligati sa plece. revolta mea e legata de faptul ca LE E RUSINE ca sunt romani. am mai scris despre asta: http://fusaru.blogspot.ro/2012/11/despre-expatriatul-voluntar-cu-cinism.html

:-D