Like?:)

luni, 15 februarie 2016

Cum ne îngrijim animăluţele I

Mâncare

Mâţele sunt hrănite cu crănţănele pentru pisici castrate (4 kg pe lună), ocazional le cumpărăm plicuri, mai des conserve şi ficat de pui, baby hering, şprot, hamsie congelate. Nu prea vor lapte – dar nu spun nu la smântână sau iaurt dulce -, nu mănâncă nimic dulce (cu excepţia lui Jinx, care mai cere cozonac de casă), nu se lasă impresionate de mâncarea gătită, poate doar carnea din ea să le atragă (şi aici e o excepţie, Igor, pe care îl apucă uneori cerşitul când simte mirosul mâncării puse la încălzit). Peştele îl decongelez (1-2 buc/pisică) şi le invit frumos pe terasă, că altfel îl vânează prin toată bucătăria (în bucătărie au însă voie să vâneze măsline până le mănâncă, şi aici au preferinţe, Gemlik în ulei le plac cel mai mult). Tot la capitolul vânat intră și cremvurștii din carne de vită, pe care îi frăgezesc ele bine prin lăbuiri repetate și, după ce-i condimentează optim pe sub frigider sau aragaz, îi mănâncă.
Pentru câini luăm lunar 10 kg de crănţănele cu proteină 18%, tărâţe de grâu (un sac la câteva luni, nu ştiu exact) şi pâine/produse de patiserie rebut cumpărate de la o fabrică de pâine (cam 2-3 pâini pe zi). Mâncarea lor se „pregăteşte” - pâine ruptă, o cană de tărâţe, trei căni de crănţănele, zeamă de ciorbă/lapte/apă fierbinte, carne, ce s-o mai găsi. Dacă e frig, au în mâncare adaos de carne grasă/untură/ulei. În plus, le mai cumpărăm conserve, oase, carne pentru câini (din piaţă, de la magazinele abatoarelor), gâturi/târtiţe de pasăre... În rarele momente când lipsa de timp mă obligă să-i jignesc cu crănţănele, fac foamea şi mă sfidează (însă le foarte plac crănţănelele pisicilor). Nu se dau în vânt după peşte, nu mănâncă nimic dulce (Hades încă mai e încântat de napolitane şi eugenii, dar nu mai vrea ciocolată), nici produse de patiserie (decât dacă le „pregătesc” în mâncare, dar nici acolo nu le vor dacă sunt dulci), de pâine goală sau de mămăligă nici nu poate fi vorba.
Găinile au în dieta de vară grâu, sorg, măturică, amestecuri diverse (plus chestii verzi), în cea de iarnă – porumb, floare de lucernă şi tărâţe opărite cu ulei/untură sau şrot de floarea soarelui. La oareșce perioade le mai dă domnul meu și calciu/calcar, le mai pune câte un recipient cu nisip.

2 comentarii:

vax albina spunea...

Interesant. Voi încerca rețeta voastră cu cei doi căței pe care-i hrănesc. Eu le cumpăr zilnic tacâmuri de pui, cu sau fără aripi, și le dau călduțe, după ce iau pielițele și le tai pentru pisicile vagaboande. Cățelușa bătrână, salvată de la hingheri nu vrea legume. Rareori paste cu suc de rosii si carne, uneori pîine muiată în zama de la fierberea tacâmurilor. Zinic - câteva feliuțe de slanina afumată - ca să nu se constipe. Și-a bulit un picior anul trecut (de la o masina) și abia acum a inceput sa puna piciorul jos, dar țopăie ca o iepuroaică atunci când mă duc dimineața. E o bucurie s-o văd râzând. Ai voștri râd, așa cu dinții la vedere și cu nasul strâns?
Nu mai scriu despre pisici că m-am lungit destul.

simf spunea...

@vax albina - nu rad, dar hades graveaza infinituri in drumul meu, iar zavod masoara-n du-te-vino distanta catre casuta lui, unde il hranim. taratele de grau regleaza digestia - nici vorba de constipatie -, ajuta la calitatea blanii,

:-D