Like?:)

joi, 23 iunie 2016

După solstiţiu

Întâi au fost rusaliile - o serie de trei duminici consecutive, cu timp dilatat şi somn la prânz, musafiri şi ciorbă de burtă, facebook din hamac şi dezmierdat câini - dezmăţ de-a dreptul. Apoi, lună plină și solstițiu simultan, pe 21 iunie primul meu gând a fost gata, scade ziua, oare când să cumpărăm prima tură de lemne? Ciudat, zic, pentru că-i cald, leşinant de cald, numai la foc în sobă n-ar fi fost cazul să mă gândesc. Poate că-mi intră în reflex iarna car și vara sanie...
După cum spuneam, e cald; 30 şi de grade la umbră, apoi o furtună mică, iar 30 şi, o tură de grindină pe noapte, iar 30 şi, ploaie iute... Grădina e dezastru, plantele premeditate sunt cam opărite, galbene, statice, pline de nenumărate afide, flora spontană creşte arbustiv de-a dreptul și au apărut un soi de ciori subnutrite, gălăgioase și nesimțite pe care le suspectez că ne-au devastat recolta de un castron de cireșe.
Câinii sunt incredibil de murdari - Urma şi Zăvod se cred lebede în lacul mai mult mâl, Pepsi are vocaţie de broască ţestoasă mereu cu roatele-n sus, iar Hades e victimă colaterală: un câine mare alburiu se scutură de apă pe el, apoi vine câinuţa neagră şi îl pudrează cu praf. Toţi patru se comportă acum ca o haită; Hades e iscoada dătătoare de ton la lătrat, vin imediat Zăvod şi Urma cu vocile lor pline, iar în spate e Pepsi – ariergarda vigilentă. Şi cum m-am săturat să ţinem continuu poarta încuiată (nu c-ar veni hoţii, ci de teama că vreun hărnicuţ ar vrea să intre în curte), am pus avertizare, câini liberi, intrați pe proprie răspundere.
Tot la capitolul câini, Urma merită spațiu suplimentar; nu mai mănâncă pâine goală și spărtură de porumb de la găini (a terminat cura de vitamine), dar încă e interesată de crănțănele. Nu se mai teme că face foamea, când vine ora de masă e prezentă în fața terasei și așteaptă să le pregătesc mâncarea, nu mai fură de la ceilalți. Începe să înțeleagă de nu, lasă pisica, ieși, mă ce faci, dar continuă să se urce cu labele pe domnul meu (la mine s-a prins că nu trebuie) și, cum vede porțile deschise, cum vrea să evadeze (o legăm cu lesa de leagăn când intrăm sau ieșim din curte). (Când le dăm oase de vită sau carne crudă, Zăvod trebuie legat – îi bate pe toți și le ia mâncarea.)
La capitolul conexe, avem roabă și trimmer verzi amândouă; roabă pentru că cea pe care o aveam e foarte ușoară, din aluminiu, că așa ne-a dus pe noi capul să cumpărăm când ne-am mutat, iar trimmer pentru că domnul meu iar s-a hărnicit și a motocosit muştarul roşu, rubarba şi valeriana.
În rest, mi-e cald și aștept concediul.

3 comentarii:

cristina spunea...

dar cum tre sa fie o roaba?

Simona Fusaru spunea...

@cristina - utila :) ca nu puteam sa caram lemne sparte, de exemplu, in roaba noastra mimoza de aluminiu care suporta sa duca, eventual, doar fan :)

Gabriela spunea...

Nu va mai trebuie alta sursa de distractie; spectacolul zilnic e asigurat! Cu toata bataia de cap cauzata de incaierari, ce n-as da sa am o ceata asa poznasa!

:-D