Like?:)

vineri, 5 mai 2017

Primăvară năucă

E ultima lună de primăvară și în două săptămâni temperaturile au sărit cu mai bine de zece grade; a fost cald ca-n vară - pământul, de la ud și rece, se uscase, deja cerea apă și făcuse crustă -, iar acum plouă, când abrupt, când mai liniştit, şi e iar rece. Nu e în regulă.
Prevăd un an slab de grădinăreală. Am pierdut răsadurile (așa e când una lume e deșteaptă foc), gerurile au făcut victime - prunii vor avea rod doar parțial color, florile merilor sunt maronii, phacelia n-a apărut deloc, nici salata, mărarul, pătrunjelul, morcovii, păstârnacul n-au prea ieşit (morcovi am pus a doua oară).
Alte victime? Frunzele trandafirilor sunt ca arse cu acid, rododendronul e afectat crunt, abia îndrăzneşte să deschidă câte o floare anemic-pârjolită, poncirusul... sper să trăiască, sunt înflorite urme fine de narcise albe, că nici ele, nici lalelele nu prea au vrut în astă primăvară: s-au mulţumit să facă doar belşug de frunze.
În grădină a apărut năutul, arată ca un salcâm micuţ, se ițesc castraveţii puşi experimental, cresc frumos cresonul, muştarul, gălbenelele, ceapa 7 fraţi, usturoiul de bulbili şi plăntuţele din creşă - mă miră varza, e aşa drăguță, mă gândesc cu groază cum o vor franjuri melcii după ce-o s-o pun în câmp. 
Sunt de-a dreptul spectaculoase plantele din flora spontană - păpădiile tind să devină arbuști, patlagina crește tufă -, cele din flora cultivată sunt mai timide, dar există excepții: leuştean, roiniţă, nepeta, valeriană. 
În jardinierele pe care le-au clocit câinii toată iarna n-a mai apărut nimic, au apărut în schimb cărăbușii de mai, în special prin chioșc și-n pletele mele, afidele au cotropit tot ce-au putut (uitasem, sunt mult mai puțini limacși ca anul trecut), am pus iarăşi în ghivece lophantus și prin grădină rutabaga, usturoi altă marcă, lupin, maci, margarete,  fasole, ceva dovleci, soia, dovlecei la metru, fasoliţă şi altele pe care le-am uitat.
Am pregătit pentru legume două din cele patru straturi lasagna, de cel înălțat parcă nu-mi vine să mă apropii (cenuşă, zaţ de cafea, coji de ouă, urmează coaja de banană la plantare), am strâns agrilul de pe tunele - deja e inutil, l-am întins prea târziu, vedem la anul -, domnul meu a făcut rachiu de mere (prilej cu care am strâns din curte lemnele istorice şi le-am ars) și, după cum era și firesc, i-am dijmuit rachiul și am făcut tincturi.
Năucă primăvara asta. Năucă și eu.

5 comentarii:

Anonim spunea...

astea-s semne ca in gradi' tre' sa incerci alte soiuri noi????

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Buna dimineata. Variatiile de temperatura si umezeala au cam dat peste cap cam tot ce stiam despre gradinarit. Cred ca trebuie sa ne schimbam putin daca fenomenele meteo extreme vor continua.De ex, ieri in solar erau 36 de grade iar azi sun 16. Sunt diferente foarte mari care produc atat socul termic cat mai ales stresul plantelor si inspecial la cele termofile. Rasadurile de vinete mi-au iesit dupa mai bine de o luna, cand ma pregateam sa curat alveolele si sa le replantez am observat ca sunt iesite cateva firicele de vinete si le-am mai lasatcateva zile. Au rasarit in proportie de 80%. Trebuie sa invatam sa ne adaptam de la incalzirea globala si seceta pedologica la racirea temporara si excesul de umiditate. Weekend minunat cu spor si inspiratie la gradinarit.

simf spunea...

@Anonim (sanda?) - pai cam asta tot experimentez, sa gasesc plante care sa ne placa si noua, sa le placa si lor la noi si sa nu fie prea mimoze la ingrijire.

@Vasile - ne adaptam noi, dar de plante mi se rupe sufletul cand le vad cum sufera.

cristina spunea...

Si la mine e cam invers fata de ceilalti ani, insa in bine, dar nu ma mai mira nimic. Am cam scapat de limacsii care pareau ca ma napadisera in iarna, dar au reaparut aia cu cochilie. Lalele si narcise am avut si inca mai am, a iesit tot ce-am pus in 5 ani si am si uitat. Ciresul e plin, de unde pana acum imi facea 3-5 cirese. Leusteanul, in afara de unul care a murit, creste ca nebunul, dar nu prea mi se pare aromat. Etc. Asta e, daca natura sufera, sufera din vina unora din noi dar, din pacate, odata cu ea, vom suferi toti.

ciumafaiul de toamna spunea...

aaaa...da!!! normal ca am uitat!!!!sanda ...dar ai inceput sa ma cam depistezi....tre' sa iau masuri...

:-D