Like?:)

marți, 19 februarie 2019

Ce-am mai făcut, ediția de 19 februarie


# Săptămâna trecută, la început, a nins cât să albească totul; cred c-am bifat ultima zăpadă de februarie, acum o aștept pe cea de martie (și sper să nu mai fie și-n aprilie vreuna). Apoi a fost cald și bine, soare frumușel, chiar dacă noaptea au fost temperaturi negative.
# Ziua crește vizibil - soarele răsare frumos de după dealurile Mioveniului și apune brusc în pădure -, pisicile umblă teleleu sau se soresc, câinii iar sunt ubicui și ei știu de unde inventează oase istorice pe care ni le lasă capcane în mijlocul drumului, găinile nu ouă nici plătite.
# Flora spontană dă semne de primăvară, frunzele nu mai sunt mat-înghețate, ci virează în verde-viață, ghioceii sunt acum primadone; au apărut timid zambile, narcise și lalele, iasomia de iarnă are o floricică și mulți boboci, phloxul se ridică, sedumurile încep și ele să apară.
# Motani supărați se vaită prin preajmă, înfuriindu-i pe ai noștri, vulpi năuce se bat în lizieră și-l enervează pe Zăvod, de la pensiunea se-alături bubuie artificii imense care presupun că ar trebui folosite doar de personal specializat, cu aprobări speciale.
# Albinele au ieșit la plimbare, păsărele gureșe se ceartă prin pomi, coțofenele sunt mai numeroase ca niciodată, în livezi aleargă iepuri posedați; la bucătăria de vară apa nu mai e închisă mereu, nu mai trebuie să sparg gheața din apa câinilor și am cam început să las ușile deschise.
# În vară, când am făcut sucul din roșiile de la Geta, am demarat un experiment după modelul mamei olteanului, prietenul meu: am pus toate semințele scoase din separator de-a valma în rama de creșă și le-am acoperit în toamnă cu frunze; duminică am scos mulciul și am pus deasupra ramei capacul cu folie. Vedem ce va ieși. 
# Domnul meu încă se distrează cu tăiat/spart lemne, a făcut stropirea albastră la pomi, a început timid greblarea curții, iar eu am mai pregătit o zonă cu flori perene; în supermarketuri au apărut sacoșele de plastic biodegradabile, foarte plăcute la textură, dar crunt de proaste, nu, mulțumesc.
# Facem focuri în dormitor și baie zi de zi (în week-end facem focul la boiler și dimineața), mă distrez cu analize controale și răs-controale, de m-am plictisit grav și (iar) am ajuns la concluzia că mai bine nu merg la medic, că mă-mbolnăvesc brusc.
# Fac planuri cu ce semințe pun în minisere și unde voi pune plantele ulterior, merg prin grădină și îmi imaginez tunelurile de folie montate și mobilate-n verde, mă uit la pomi și văd în perspectivă cum vor trebui tăiați – ăsta e mugur de rod, ăsta e de creștere.
Cred că trag a primăvară.

Un comentariu:

Mihaela T. spunea...

Faza asta cu: "mă distrez cu analize controale și răs-controale, de m-am plictisit grav și (iar) am ajuns la concluzia că mai bine nu merg la medic, că mă-mbolnăvesc brusc." se intampla si la altii. :) Nu stiu daca te ajuta, da' io spun. :)
In rest, pregatirea gradinii pentru primavara face bine si cred ca este cel mai bun medicament. Sporuri mari sa aveti !

:-D