Like?:)

joi, 21 februarie 2019

Buburuză, mămăruță, gărgăriță

Gărgăriță-riță/Zboară-n poieniță/Unde vei zbura/Acolo va fi casa mea. (Unde vei zbura/Acolo m-oi mărita.)
Așa-i cântam gărgăriței în copilărie; și gărgărița era roșie cu buline negre. Sau galbenă. Sau portocalie, dar ce mai contează, buline să aibă.
Pe numele ei de scenă Coccinella septempunctata, gărgărița e un prieten de nădejde în grădină, se hrănește cu afide, tripși și alți ticăloși care atacă plantele folositoare omului puse de noi cu un scop precis; ea e un redutabil agent de control biologic, aș putea spune că e chiar un insecticid natural (deci nu se hrănește cu vegetale, da?). Iarna hibernează în locuri uscate (cum ar fi sub o grămadă de frunze în grădină sau sub patul matrimonial, într-o grămadă de lemne sau în spatele dulapurilor).
Mai sunt niște coleoptere numite gândaci cu cioc sau gărgărițe (curculionidae, dar ele sunt fitofage), însă de fiecare dată după gărgărița se adaugă: (albastră) a verzei, mazării, alunului, fasolei, coletului, semințelor, frunzelor de porumb, cepei, fructelor, florilor de măr etc.
Gărgărița copilăriei noastre nu trebuie ucisă, ci protejată. Așa arată în diferite stadii de evoluție (ca să nu greșim):
Ouă:

Larvă:

Pupă - nimfă - crisalidă:

Adult:

Sursa pozelor: wikipedia. Uitați și un link cu ciclul lor de viață.  

4 comentarii:

Mihaela T. spunea...

Foarte interesant, multumim ! Larva nu stiam cum arata. :) Si eu le iubesc foarte tare si nu ma supar nicicum cand ierneaza in casa. :)

cristina spunea...

larva arata naspa :))

simf spunea...

@cristina - crocodil ;)

Misu Bunicu spunea...

Chinezul spune că nu-l interesează cum arată pisica, principalul este să mănânce șoareci.Dacă larva papă afiduțe, este o frumusețe.

:-D