Like?:)

miercuri, 13 februarie 2019

Despre uleiuri aromatice și alți demoni


Presate la rece, cu solvenți sau obținute prin distilare; esențiale, pentru masaj sau de aromoterapie – asta vă las pe voi să vă documentați care, cum și în ce fel.
La ce folosim noi uleiurile aromatice?
Pentru odorizante. Cum? Într-un recipient cu cap spray pun 40 ml de apă fiartă și răcită (să nu dezvolte în timp în ea noi lumi și civilizații) + 10 ml de ulei. Ce uleiuri folosesc în acest scop? Rozmarin, eucalipt, mentă, ienupăr, tămâie, camfor, chiparos, fenicul. Miros și fain, ajută și la respirație.
Aromatizant pentru bibliotecă: într-un vas cu apă pus pe tăpșanul sobei, apa + oțet + ulei aromatic; inițial pun 1 l de apă, 30-40 ml oțet și cam 15 ml ulei. Apoi completez după nas, în funcție de miros și de interese (dacă e aerul uscat în cameră, pun numai apă). Ce uleiuri? Le aleg pe principiul ce mișto miroase ăsta: mosc alb, lavandă, mentă, brad, pin, paciuli, santal, vetiver, verbena, bergamotă, lămâie, portocale, iasomie. Nu-mi plac uleiurile combinate, cu arome de genul fresh, antitabac; prefer să-mi fac eu combinațiile, dar fac rar.
Sprayuri împotriva insectelor: anti țânțari, din uleiuri de citronella, lemongrass sau tea tree; antimuște – geranium. Pentru micoze - cuișoare, oregano, tea tree. Calmant pentru înțepături de insecte – salvie, busuioc, scorțișoară, anason.
În ce cantități? Pentru dat pe piele, 30 de picături la 100 ml de apă (fiartă și răcită); pentru stropit geamuri etc., fac concentrații mai mici, că sunt zgârcită.
Am mai făcut picături de nas (o picătură de ulei de eucalipt la 45 ml de ser fiziologic), apă de gură (cu salvie, o picătură de ulei la 100 ml de ceai)), tentativă de pastă de dinți cu bicarbonat, sare și ulei de oregano/salvie, am mai pus în creme picături de uleiuri diverse, dar mi-a trecut – cosmeticalele nu-s pentru mine.
Din rețetele găsite pe internet și probate, nu au funcționat: menta sau lavanda la purici, muște, țânțari, păienjeni; la căpușe nu prea funcționează nimic, neemul parțial (dar pute... ceva între sulf cu usturoi în curs de stricare) și poate ușor oregano; la purici, neem, tea tree, dar tot așa, au avut efect doar parțial color.
Ce a funcționat pentru grădină: afidele urăsc până la moarte menta și rozmarinul; uleiul de neem e eficient împotriva nematozilor și a diverșilor fungi (15 ml ulei la 500 ml apă musai caldă, eventual cu ½ lingură de săpun lichid, stropit seara - ce nu-mi place e că trebuie stropit mai multe zile la rând (gen 7), miroase într-un mare fel și costă mult. Am mai probat o rețetă, 3 capace de ulei de neem/galon = 6 linguri/galon US = 90 ml/3,78 l, de 2 ori la 3 zile distanță, dar soluția asta se aplică preventiv și, mă iertați, la capitolul timp nu stau deloc bine; nici la capitolul răbdare.
Ce mi s-a părut interesant e că insectele nu mor de la neem, sunt doar năuce și nu mai mănâncă frunzele plantelor, le bulversează cred că neurologic.
Conexe. Ce uleiuri am folosit până acum? Produse de Fares, Mayam, Herbavita, Solaris, Santo Raphael, Aroma Shop, Aroma Land și unele chinezești pe care le-am cumpărat doar pentru că erau în sticluțe maro cu pipete. Nu cumpăr niciun ulei dacă e în plastic, doar în sticle de culoare închisă. De departe prefer Fares și Mayam.
Toate uleiurile sunt în teorie 100% naturale, doar că unele, în realitate, sunt mai 100% ca altele (uleiul esențial nu ar trebui să lase urme grase pe țesături).
Uleiurile esențiale nu se aplică direct pe piele, se diluează întotdeauna, fie cu apă, cu alcool sau cu uleiuri neutre. Atenție la posibilele reacții alergice. Concentrația se face în funcție de eficiența dovedită, în mod progresiv. De exemplu, pun mult mai puțin ulei de Fares decât de Solaris (10 ml vs 15).  
Echivalență picături/ml (de la un medic veterinar, ca să nu mai pun sute de picături pe ceafa câinilor, ci sa le pun cu seringa): 1 ml = 20 picături. Din chestiile de bucătărie – 1 linguriță = 5 ml; 1 lingură = 15 ml.
Cu toate că pe net se spune că nu e periculos pentru albine, pe forumuri unii apicultori spun că ele cam mor de foame. Și un amic, posesor a doi stupi, a constatat că, după ce stropește cu neem, găsește multe «fete» moarte, nu în zona în care a stropit, ci în apropierea stupilor.
Nu folosesc uleiuri care miros a mâncare (mărar, cimbru etc.) și nici de trandafir, că am o problemă cu mirosul lui. Nu am probat uleiuri ca remediu de uz intern; dar am văzut băiețel de 8 ani căruia i s-a potolit tusea după ce a luat de 2 ori (dimineața și seara) câte o picătură de ulei de eucalipt într-o linguriță de zahăr. (Eu nu le-aș da copiilor.)
Ce vreau să probez în materie de uleiuri? Pe cel de cătușnică – Nepeta cataria (am văzut că de planta în sine fug cam toate insectele) -, dar încă nu am găsit. Și o rețetă de spray pentru purici la câini (un galon de apă, o lingură de ulei de neem, eventual o lingură de săpun lichid – agitate bine și puse în spray).

13 comentarii:

ba_laura spunea...

Esti o comoara! Pun si eu un pont: uleiul de ti tree (Fares) este, de la mare distanta, cel mai tare antimicotic pe care-l stiu. Mi-a rezolvat intr-un timp record o unghie atacata de-o ciuperca rezistenta la tot felul de tratamente indelungate si repetate cu tot felul de picurei si picurute, care de care mai scumpe. O picatura din acelasi ulei pusa pe pasta de dinti face gingiile fericite si tine dentistul la distanta :D

simf spunea...

@ba_laura - imi spui, te rog, cum ai procedat cu tea tree-ul la ciuperca unghiei? si in cat timp s-a rezolvat?

Claudia Mihaela spunea...

wow! Mulțumim! Si eu mă chinui cu niște exoderil.Voi încerca.L-ați folosit diluat sau ca atare?

Claudia Mihaela spunea...

Foarte utilă,postarea.Eu sunt cam delăsătoare și uit mereu să le folosesc.Mai puneam în vasele cu apă,de pe calorifere,ulei de mentă.Am încercatul uleiul de ti tree,dar nu am putut să-l iau.Pentru aromaterapie am mai folosit ulei de iasomie.Am mai citit că uleiul de mentă amestecat cu ulei de măsline este bun contra durerilor reumatice.

cristina spunea...

Ooo, daaa, si eu sunt mare consumatoare de uleiuri esentiale! Nu prea mai iau decat de la Mayam, caci m-am inteles cu ele ca lumea. Eu sunt absolut incantata de combinatia numita Thieves (iti recomand sa o cauti pe net, daca nu, cere-mi mie si-ti pozez reteta din agenda). Este cel care ne-a salvat (pe mine si pe toti cei carora le-am daruit) de fiecare data de la raceli. Cum simteam un pic de nas infundat, cum ne ungeam cu el si gata cu raceala. Si Theodorei (care-i spune "parfum de la M...") ii da cu el cand o simte un pic mucoasa.
De luat pe cale orala nu am curajul, dar stiu pe cineva care a scapat de parodontoza cu niste UE din astea luate intern, daca vrei, intreb care, dar stiu sigur ca erau DoTerra (adica un pic cam scumpe, dar sigure).
Cat despre antifungice, la mine Tea Tree n-a mers. Nu mi-a mers cu el nici pus pe periuta de dinti, am perioade cand gingiilor mele nimic nu le face bine, continua sa se umfle si sa ma doara ele stiu de la ce :((
Si am mai produs un antiperspirant ultramegaeficient, din ulei de cocos + chestii + UE, tot asa, daca vrei, zici.
Pe animale nu le-am incercat. La Max am folosit diatomita impotriva puricilor. Merge, dar nu cine stie ce.

simf spunea...

@cristina - si cum folosesti thieves-ul? (am cauta pe net, e alcatuit din: Lamaie, Scortisoara, Eucalipt, Rozmarin si Cuisoare)

cristina spunea...

ma dau cu el pe gat, pe incheieturi, pe dupa urechi, seara masez talpile cu el ...

simf spunea...

@cristina - asa, simplu, nediluat?

cristina spunea...

aaa, ba daaa, diluat! tu ai gasit reteta cu el nediluat? eu il diluez cu ulei de masline extravirgin.

cristina spunea...

de fapt, nici un UE nu se da nediluat pe piele.

simf spunea...

@cristina - n-am gasit nicio reteta, dar ma gandeam ca nu merge fara dilutie. ce proportii folosesti? in ce tii uleiul diluat? cum il aplici, in ce cantitate?

ba_laura spunea...

Ti tree (nu tea) de la Fares. Nu le fac reclama, pur si simplu la mine asta a funtionat. Are un miros mult mai intens. Se pun cateva picaturi pe unghie, daca ajunge sub patul unghial e si mai bine. Eu l-am folosit nediluat si n-am patit nimica rau. A durat vreo 3-4 saptamani pana cand unghia si-a revenit complet(nu mai tin minte exact). Mult mai putin decat in cazul exoderilului, care a durat vreo 6 luni si-a recidivat aproape cum am intrerupt tratamentul.

simf spunea...

@ba_laura - multumesc.

:-D