Like?:)

luni, 11 februarie 2019

Semințe, plante, arbuști, pomi. Cum și de unde le fac rost


La început a fost casa cumpărată pe pământ și lăcomia mea entuziastă să iau de toate, să pun de toate; apoi au trecut anii și m-am trezit că nu-i nici bine, nici eficient, pentru că desul umple fesul, rarul umple carul.
Ce și de unde am luat și a fost ok?

Pomi
De Institutul de Cercetare de la Mărăcineni și de la Fructiflora – cu excepția unui păr greșit etichetat, care e Untoasă Bosc (probabil) în loc de Napoca, nu am ce să le reproșez. 

Arbuști
De la Sănătate din plante, amelanchier, goji, aronia, lonicera kamtschatica, corn, lămâi de grădină (nu e el chiar lămâi, e mai mult un mandarin sălbatic, dar trăiește la noi neprotejat), smochin, zmeură, jujub; și trandafiri de dulceață. Au și pomi exotici, Kaki, Banana Nordului, au și moșmoni, tri-păr (un păr altoit cu trei soiuri de pere), plante aromatice și ce mi se pare tare fain e că le au la ghivece, nu cu rădăcină nudă. Nu-mi ziceți nimic de prețuri, vă rog. J

Trandafiri
De departe Famous Roses. Plante sănătoase, viguroase, fix ce am comandat. De bani mai puțini, Fructiflora - plante tipice, dar de o vigoare mai mică.

Flori la ghiveci și plante aromatice
E, aici e problematic, că poate da dependență. J
De la plant-shop. Găsiți de la bulbi la plante la ghiveci, perene, aromatice, medicinale, plante de apartament; prețuri rezon (7-8 lei ghiveciul), plante viguroase, plus un stil de a ambala coletele incredibil. (Găsiți aici și semințe hobby, și profesionale, în mare parte Kertimag și Agrosem.)
De la Anthesis. Semințe profesionale, bulbi, plante perene la ghiveci, finețuri de genul heuchere grena, tradescantii roșii, phlox de toate felurile,
De la Teia Garden (Corina).

Semințe de de toate, cu accent pe legume
Semințe cu distribuție gratuită, de la: Ecoruralis, catalogul apare la 1 martie în fiecare an și se fac comenzi – sau de la Banca de Gene de la Suceava, distribuția se face de la 15 ianuarie sau de la 15 septembrie (depinde de soiuri).
Apoi, de la:
Institutul de Cercetare de la Buzău, au și răsaduri, au și soiuri, dar și hibrizi, fiecare ce vrea, se fac comenzi pe net, se expediază în țară.
Dl. Vali Cucu
Mirelun. (E o dulce Mirela cu livada ei cu roșii.)
Grădina hobby. Găsiți aici și o mulțime de informații despre respectivele plante.
De ceva vreme am mai descoperit doi cultivatori, încă nu am cumpărat de la ei, dar aș avea curajul s-o fac: Luckacs Petruța și Safta Markos.
La plicuri, am mai cumpărat în ultimii ani doar de la Florian (au soiuri faine - și hibrizi, pentru admiratorii genului -, ies plante viguroase și fix ce am comandat. Aici am și ceva de reproșat, expediția se face greuț, sunt puține semințe în plicuri imense și mi s-a întâmplat să primesc în noiembrie semințe care expirau în ianuarie.) și de la Agrosem - tot așa, a ieșit fix ce-am comandat, c-am ajuns să lăudăm normalitatea. Plicuri cumpăr când nu am alternativă confortabilă.
Alte surse? Prieteni de internet, pagina/grupul de facebook Semințe cu suflet.
Sigur am mai uitat din furnizorii de încredere, așa că lista va fi actualizată când îmi amintesc. Țineți aproape.


Și nu uitați că o sămânță, chiar venită de la un om drag, nu este întotdeauna ceea ce va doriți. Dacă nu a fost cultivată cu minimum de pricepere, cultivatorul având grijă de zonele de izolare și de parcelele separate, ea nu va păstra caracteristicele soiului. Ardeii se “corcesc” între ei, dovlecii n-au ce căuta aproape de dovlecei, roșiile cultivate toate la un loc, pe rânduri,  nu vor da semințe care să păstreze caracteristicile în timp. Când câmpurile din preajmă sunt pline de rapiță sau morcov sălbatice, puțin probabil să puteți păstra soiul morcovilor, dacă vecinii cultivă porumb furajer, porumbul de floricele nu își va mai păstra caracteristicile. (Sfatul meu: când faceți planuri de recoltat semințe, țineți cont și de flora spontană.) Să nu mai spunem de posibile nenorociri pe care le puteți aduce în grădini cu ajutorul plantelor și semințelor bolnave. 

L.E. Trece timpul și-mi mai amintesc surse sigure: Grădina de vis. Recomandare de la Nadina - Pestre. SemintePlante, după spusele unor oameni în care am încredere (au și săpun de potasiu).

9 comentarii:

Claudia Mihaela spunea...

Mulțumesc pentru informații și sfaturi!

simf spunea...

@Claudia Mihaela - cu drag, om bun.

Carmen Nataşa spunea...

Foarte util, Simona, centralizate aici.
Nu risipite cum le am și eu, de nu-mi vin toate-n minte la nevoie.
Mulțumiri.

simf spunea...

@Carmen - acum le-am centralizat si eu. Noroc cu faptul ca notez an de an ce, de unde am luat, cum au evoluat.

Lili spunea...

Mersi mult, f frumos centralizate. Clar fac comanda, mi a ramas gandul la mustarul ala!😋

nicoleta.agat@gmail.com spunea...

Mulțumim!

Nadina spunea...

Draga Simona, as vrea sa adaug si eu un site, http://www.Pestre.ro
Am comandat cu card de la ei si au livrat prompt totul.
Multumesc de linkuri:)X

simf spunea...

@Nadina - adaugam

Unknown spunea...

Asa am comandat si eu, dar inainte trimiteam comenzi la Sweet Garden sau Gradina Max. Totul este sa nu te lasi impresionat de poza, ci sa faci o analiza completa despre ce trebuie gradinii tale

:-D