Like?:)

luni, 18 martie 2019

Nici trandafirii nu se sapă, nu-i așa?

Primăvara (25 martie – 5 aprilie, să nu mă trezesc cu vreun ger întârziat), coafez trandafirii: tai tot ce-a degerat peste iarnă, îi scurtez în funcție de interes între 20 și 50 cm (mai mici, cei viguroși, mai mari, cei nobili), îi aerisesc – tai toate crengile care cresc în interior sau spre interior. Las doar 3-4 crengi la fiecare trandafir, întotdeauna cu muguri finali spre exterior; zgârii pământul de sub ei cu o grebluță cu trei dinți, smulg eventuale plante din flora spontană și fac câte un cerc (de 40-50 cm) pe pământ din pietre sau butuci. În interiorul cercului pun ziare, 3-4 straturi (să împiedic pătrunderea luminii, să nu iasă floră spontană pe-acolo), deasupra ziarelor – papa bun (compost, bălegar, macerate, ce am), adaug ceva frunze uscate, paie etc. Peste ele, pun un strat generos de coajă de copac.
Vara – tai florile trecute (zic că-i mortici-esc, de la Morticia din Familia Addams, care îngrijea trandafirii tăindu-le bobocii), îi ud din când în când (cam la 10 zile pe secetă, că mulciul generos împiedică evaporarea), cu furtunul, în sensul că pun furtunul pe coaja de copac și-l uit acolo o vreme, că nu se spală pământul și nici nu e risc de uscare în următoarele zile, bicoz coajă de copac (de salcâm mi se pare cea mai ok, dacă nu, de stejar). Mai tai din crengile care cresc spre interior, întru aerisire, le mai pun zaț de cafea pe coaja de copac și-i stropesc anti diverși dăunători când e cazul.
Toamna, de pe la jumătatea lui octombrie, nu mai tai florile uscate, le las să facă măceșe, să știe și trandafirii că vine iarna. Pe la jumătatea lui noiembrie, scurtez trandafirii cam la 1 m și mai mult, cât să nu-i rupă eventualele zăpezi, desfac grămada de coajă de copac, pun generos frunze, paie etc. și pun la loc cojile.
Iarna îi las în pace.
Între trandafiri e trifoi alb; am avut gazon, dar, la câtă muncă implică (cosit, udat, erbicidat, scarificat, completat etc.), am zis lăsați! și-am pus minunea de trifoi. Merge și cosit, dar și lăsat haotic, în funție de chef, timp sau preferință.







Niciun comentariu:

:-D