Like?:)

marți, 4 octombrie 2022

Vacanță 2022. Lepenski Vir

 

A doua oară a fost cu noroc, nu mai era niciun gibon auto care să blocheze intrarea în vamă. Țintă: Lepenski Vir, situl arheologic la care visam când, copil fiind, am aflat de Porțile de Fier și am fost tare tristă că a fost scufundată Ada Kaleh.

Drumul pe marginea Dunării e mic, cu două benzi mai înguste, cu trafic lejer și fără mașini de mare tonaj. Sunt mai multe tuneluri și mai lungi, lumea respectă regulile de circulație – nu depășește pe linie continuă, respectă viteza, chiar și românii -, nu e gunoi pe marginea drumurilor, dar sunt coșuri de gunoi cu saci de plastic în ele. E mult mai spectaculos malul românesc al Dunării văzut de pe malul sârbesc: stânci înalte, văi de râuri, golfuri, piatră, multă piatră, case pe malul fluviului, pontoane, multe bărci și vaporașe, Mraconia, Decebal. Ne-a oprit un polițist pentru un control de rutină, bună ziua, unde mergeți, drum bun – în română.

Civilizația Lepenski Vir este alcătuită dintr-o serie de sate pe ambele maluri ale Dunării - cele mai vechi așezări ”urbane” din Europa -, are vechime o de peste opt milenii (șapte așezări succesive) și a fost descoperită când s-au făcut prospecțiunile pentru hidrocentrală, în anii 60. Situl arheologic Lepenski Vir este de fapt o relocare tot pe malul Dunării, locul originar a fost inundat, și se află în rezervația naturală a Dunării (unde altfel e interzis accesul).

O cupolă modernă din sticlă și metal acoperă macheta unei așezări umane din mezolitic, cu locuințe având bază trapezoidală, din pietre cioplite, cu vetre și altare în case, locul unde s-au găsit primele forme de artă europeană – idoli sculptați în piatră. Vitrine cu obiecte casnice, arme, bijuterii, sculpturi în piatră, schelete umane în poziții stranii de înhumare, toate găsite în zonă, computere pentru realitate virtuală, film subtitrat în română în mini-cinematograful de acolo, coduri qr și aplicație pentru telefonul mobil, cu ghid audio în română. Tot înăuntru este un magazin cu suveniruri faine și la un preț decent spre mic, iar în exterior sunt reconstituite două colibe-cort conice, din lemn.

În parcul muzeului se află bănci și mese, câteva căsuțe tradiționale transformate în magazin de suveniruri, restaurant.

Lepenski Vir îmbină vestigiile preistorice cu tehnologia modernă într-un mod excelent. Și la noi, la Schela Cladovei, au fost descoperiri similare, dar nu e nimic amenajat, artefactele găsite acolo sunt la muzeu.

Niciun comentariu:

:-D