Like?:)

joi, 6 octombrie 2022

Vacanță 2022. Mraconia, Decebal

 

Când am plecat de acasă, ne propusesem să ne întoarcem prin Târgu Jiu, ca să urcăm pe Valea Cernei, dar, cum planurile și regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, în dimineața plecării, domnul meu: hai să revedem cazanele, Mraconia și pe Decebal de pe malul românesc. Și-am mers.

La Mraconia a crescut un monument din cupru cu lupul dacic; la mânăstire, aglomerație mare, e în reparații și-s scânduri puse aiurea, cu cuie în ele, fără mână curentă sau panouri de protecție, locul e nesigur, mai ales că mulți oameni vin cu copii mici. La chipul lui Decebal mulți își fac selfie din mijlocul șoselei, umblă pe stradă precum oile, în condițiile în care e trafic, mult trafic greu.

Mizerie pe marginea drumului, magazinele de suveniruri sunt pline de kitschuri și banalități, amabilitatea nu e punctul forte al comercianților (Nu vă supărați, unde găsesc un coș de gunoi? Nu știu, n-am, poate pe la gogoșerie. Îmi venea să-i las cotorul de măr pe tarabă.). Într-un singur loc am găsit obiecte făcute manual, am cumpărat niște magneți cu lupul dacic și domnul meu și-a împlinit un vis: o brățară lată, din piele. Altfel, locurile sunt nespus de frumoase.

Drum întins și plictisitor către casă, am făcut un pui de alergie la soare, că n-aveam cum să mă feresc de el, Strehaia cu case cu turnulețe, pădure deja virând în galben – cât de mult înseamnă câteva zile, uneori. Și o mie de km de plimbare.

Niciun comentariu:

:-D