Like?:)

luni, 23 iulie 2012

Să ne lăudăm. Ardei





4 comentarii:

nelucraciun spunea...

Grasita o folositi ca mulci sau pentru salata? Ori e pe post de simpla buruiana? Nu de alta, dar parca ar fi ardeii din gradina mea, inainte de a le pune mulci de fan.

Ardeii din primele doua imagini nu sunt putin bolnavi?

simf spunea...

@nelucraciun - presupun ca grasita e buruiana dupa care sunt disperate doamnele gaini. nu stiam ca are si utilizari practice. poti sa-mi dai mai multe detalii?
ardeii au fost mulciti cu iarba uscata, dar cainilor nostri nu le-a placut si-au luat masuri. sa fie bolnave plantalele? mai toate frunzele au cate o pata, dar in rest nu par s-o duca rau.

nelucraciun spunea...

1.Iarba grasă, grăsiţa (Portulaca oleraceae)
Este o specie din flora spontană, foarte răspândită mai ales ca buruiană de grădină, în zonele locuite. Este o plantă foarte prolifică, o singură capsulă produce un număr mare de seminţe cu putere germinativă ce se întinde pe mulţi ani.
Este folosită ca plantă însoţitoare. Prin acoperirea solului cu un covor de iarbă grasă se realizează un microclimat umed pentru plantele din apropiere, planta fiind un stabilizator de umiditate la sol. Are rădăcini lungi, aduce umiditate şi substanţe nutritive din adâncime. Benefică în lanurile de porumb, dar şi în grădinile de legume. Este cunoscută ca o buruiană utilă, iar uneori este şi cultivată.
Planta are un gust uşor acrişor şi un conţinut bogat în vitamina C, vitamina B, calciu, fier, omega-3 (probabil cei care care sunt predispuşi sa facă pietre la rinichi ar trebui să o evite, fiindcă la fel ca şi spanacul conţine oxalaţi). La noi e foarte puţin folosită ca salată (atentie, numai frunzulitele), dar numărul celor care doresc să o includă în meniu e în creştere.
2. Nu m-am referit la frunze, dar pe fructe, catre varf, parca se vad pete maronii...nu cred sa fie murdarie.

simf spunea...

@nelucraciun - multumesc de informatii, am sa pun grasunica la loc de cinste ca planta acoperitoare de sol, aseara chiar am mangaiat cateva frunzute. pe ardei ii inteapa o viespe mica si rea si zona respectiva se face maronie.

:-D