Like?:)

marți, 11 februarie 2014

Februarie 11

A mai trecut un week-end, dar nu pe repede înainte, cum se practică în vară, ci așezat, domol, cu o singură ocupație odată; nu multitasking, nu termene, nu presiuni și, până la urmă, un sfârșit de săptămână fructuos.
Ca liniuțe pe listă, nu putem spune că am făcut multe, dar decorul tot s-a schimbat, fie și parțial: domnul meu a pus sare pe drum, a spart din gheață, a curățat din zăpada de pe acoperișuri, a scos oareșce jgheaburi devenite aisberguri, a eliberat coniferele; eu m-am axat pe îndeletniciri casnice săptămânale plus dat la greu zăpadă din curte (deja au apărut bălți feerice, stratul de omăt s-a înjumătățit, streșinile curg duios, fostele tranșee sunt acum alei maro-mustinde, iar trocotul e verde-murat).
Printre picături – privește cerul, urmărește circuitul găinilor în curtea lor, bucură-te de nărozii de Frida și Igor: la Sochi sunt jocurile olimpice de iarnă, la noi au fost lupte fraterne; mâțucele au fost cuprinse de amoc la vederea soarelui și-au început o joacă nebună, cu trânteli și cufundat în zăpadă, cu alergătură și smocuri de blană abandonate-n drum, cu provocări și urechi date pe spate, cu sărituri în baltă și acvaplanare, cu cozi înfoiate, scuipături și pisici omegă. A încercat și Hades să intre în joaca lor, dar s-a retras precaut – era rost de oareșce nas zgâriat; Castor din start a luat o atitudine regească, ba s-a mai și deplasat, ca să nu le mai stea în cale. Jinx îi privea disprețuitor de pe o pernă pusă sub streașina atelierului, iar Mașa umbla teleleu, ca de obicei, deci nu știu ce părere a avut despre olimpiada progeniturilor ei.
Aștept primăvara (nu acum, mai pe final de martie) și fac planuri de cloști (plantele să mai aștepte), mă gândesc la experiențele reușite ale anului trecut (harissa, oțet de leuștean, roșii uscate, muștar, pastă de măceșe), m-am plictisit de haine uscate în casă și de podele acoperite cu covoare, de îmbrăcatul ca o ceapă și de două perechi de ciorapi; încă îmi plac focul din sobă și mirosul de uleiuri esențiale, înfrigurarea de dimineață și toropeala de apus, pernele multe din dormitor și mâțele expandate pe cuvertura roșie.
E marți și în continuare îmi simt mușchii mârâind și articulațiile din sticlă; cenușa de pe alei intră pe gresia bucătăriei, deschisul ușilor cu cotul nu-i o idee bună, nici ștersul la ochi după sortarea ardeilor iuți nu e, calculatorul cere ram. Faci un upgrade la starea de spirit și mergi mai departe. 
Viața-i frumoasă, băieți!

7 comentarii:

Cati spunea...

Ai surprins foarte frumos ,, starea vremii '' si jocul animalutelor . Articolele tale ma delecteaza. Le citesc cu mare drag. O zi linistita!

simf spunea...

@Cati - multumesc, te astept cu drag.

Unknown spunea...

Intotdeauna cand citesc rapoartele tale vizualizez peisajul, pe tine, ..., dar cel mai mult simt o stare de bine, de liniste si armonie, chiar daca nu este atat de minunat sa stai la tara iarna(mie chiar nu-mi place).

simf spunea...

@Aurelia - e bine, e liniste, e armonie, e frumoasa iarna. dar tu stii ca e si greu, si frig, si..., siii. dar per total e mult pe plus.

bucuresteni mutati la sat spunea...

reteta de harissa pe care mi-ai lasat-o e la loc de cinste: in centrul usii frigiderului prinsa cu un mos martin cu magnet. abia astept sa o fac si sper sa am mai mult noroc la ardei iuti anul asta.
mustar zici? nu ai zis nimic sau am ratat eu postarea ( desi tare m-as mira)?

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

E frumos, e prea frumos la tine-n curte, toata lumea a intrat in febra - una a jocurilor si zbenguielilor, alta a muschilor dezmortiti dupa atata stat la televizor( vorba Stelei Popescu cu salele si cardul miraculos)
Bate vant de primavara din cate bag seama si ne chinuie febra gradinarelii( daca nu in gradina, macar la sortat seminte si facut planuri).
Sa ai o saptamana plina de... vise implinite.

simf spunea...

@Iuliana - ai dreptate, n-am scris de mustar, am reteta scrisa de mana undeva. cand fac urmatoarea tura - mai spre vara, sa se deschida sezonul la gratare - iti dau reteta (e genial, crede-ma). dar te rog eu aminteste-mi mai prin mai, asa.

@Vasile - cu statul la tv mai putin, mai repede pe net:). muschii n-au apucat sa amorteasca nici pana la zapada, dar de cand cu ea am cam avut tururi de forta.

:-D