Like?:)

miercuri, 12 februarie 2014

Găini în iarnă


10 comentarii:

Scutaru spunea...

Ei, da' nu ne tragem și noi coteț de păsări? Ei, lasă! :)

simf spunea...

@Scutaru - au si voliera, si cotet, si zona acoperita, sispatiu gramada - deja sunt la confort sporit, piscina le mai trebuie:)

eu spunea...

da' masaj, nu?!
intamplare reala traita personal acum vreo 7 ani(pe vremea cand cresteam gaini):
vin in prima vizita in Romania socrii englezi ai unei prietene. noi, ca romancele- sa le dam ce-i mai bun. printre care si oua de-acasa. astia, dati pe spate ce mirobolante oua cu galbenus portocaliu. le explic frumos ca noi crestem gaini in curte, gaini care mananca porumb. ei: si in Anglia mananca porumb, dar nu ies asa. eu: pai... noi le facem masaj.
Desi mi-au vizitat gospodaria, le-am explicat ca a fost o gluma, si in ziua de azi sunt convinsi ca ceva masaj le facem!

ciumafaiul de toamna spunea...

Ce porumbaca frumoasa ai...[mie alea-mi plac in special]Si cocosii mandri,mandri foc...Tata [Dumnezeu sa-l hodineasca],fiind de la Valea Babei-Runcu cand se ducea la mica lui ,ii dadea saraca cand pleca ,zestre:3-4 curci,2 curcani[la Fagaras nu prea erau d-astea] 3-4 COCOSI[frumosi la penaj si gulerati si cu creste batute] ,2-3 puici porumbace ,ce mai ! toamna, tata aducea o menajerie intreaga acasa.Si la Fagaras erau ,ca si astea erau 'arnice si avea buna ,pamant [-al ei si-n arenda],si avea boabe si cartofi sa haraneasca atata celet de galite...Dar cucosii adusi de tata erau rai ca dreaq si eu fiind mica[5-6]ani] trebuia sa am grija ca ticalosii totdeauna incaierau ce era mai mic prin curte [ca eu as fi fost de omenie??-cand le dedea de mancare intre ei saream si-i speriam ]Si intr-o zi, mocerlita[eu], ma balaceam la chiuveta de-afara,cand am simtit miscarea...si cand am intors capul:-2 fiare cu aripi pe mine!!!una in cap cu ghiarele pe moaca me' si una pe ce mai ramasese.Atunci intra tata in curte cand odoru' chiraia ca din gura de sarpe!Mama cu polonic ,sau ce-avea in mana, ca facea mancare ....Au sarit ca arsi sa-si scape "podoaba"Pe mine ma nimerise "fiara" cu ghiara in pleoapa si curgea sange berechet. Tata ,alb ca varu' m-a smuls dintre fiare si m-a infipt cu capul sub jetul de apa sa poata vedea "dezastru",si de unde pana atunci chiraiam de spaima cocosilor ,cand m-am vazut inundata am schimbat registru de zbierete.Mama, cu un maturoi de nuiele in mana se sturzuia la impenati si cand a auzit borboroselile si ragetele , s-a-ntors!!-Prapaditule!!!!ineci copchila...Acu' nu stiu :-l-a carpit 'au ba ...da' si-au tras o ceartaaaa,.... despre mama lui,despre mama ei ,despre mortii tuturora,cu dezgropari si pomeniri,nici un neam n-a scapat,nici un pacat ...de zile mari, ce mai.... Intai ,m-am speriat ,apoi am ascultat,si cand am vazut ca am cam iesit din cadru,...am inceput sa miaun iar...Asa s-au revenit: vai copchila!!!,...m-au examinat ,daca m-a chiorat [nu! okiul era!]cate gheraneli sant, daca raman semne,care stricaciuni erau,m-au pansat,...si a aparut si bunica de pe unde era...alt inventar, alte concluzii,alte paralele intre cocosii de Ardeal[bine crescuti] si cocosii de Valcea [crescuti in padure si culcati in pom cu cucuvelele] si au luat-o de la cap:pacatele mamii,pacatele masii,..neamurile mamii,neamurile masii, mortii la toti,.....Vreo 3-4 zile n-a mai vorbit nimeni cu nimeni ...pana intr-una din zile cand erau toti prin curte si casa au auzit taraboiu ' mare prin gaini ...Si cand si-au scos fiecare capetele de pe unde lucrau ,....Odoruuu'c-o joarda fugarea galiteleeee...Si-asa s-au convins cu totii ca bataia e rupta din rai. Eh viata me' ,...Iar am scapat caii s-am incalecat pe-o sa,da' ani de zile am avut semn pe pleoapa ...Una peste alta ,n-avea nimeni pe trei ulite asa cocosi faini cum aducea tata ,colorati ,gulerati si raii...

simf spunea...

@eu - masaj nu-i cazul, ca au jogging si fitness zilnic - motanul jinx le asigura portia de antrenament:))

simf spunea...

@ciumafaiul... - i-ai facut pe ai tai sa devina brusc religiosi:))))
porumbaca are 2 ani, a fost o closca tare grijulie anul trecut si-n acest scop o pastram; la noi in zona sunt multe (mi-a luat ceva vreme sa retin cum i se spune, ii spuneam gaina neagra cu picatele albe). toti cocosii nostri sunt parca apucati: violenti, belicosi, sar cand nu te astepti, comenteaza. o fi si de la faptul ca, stand langa padure, sunt ulii, ereti, gaie in preajma, dar asta nu-i scuteste de bara metalica pusa ager intru aparare langa poarta din curtea lor. stiu ca nu-i de bine cand o vad, dar uneori mai uita si sar la noi. si si-o cam fura atunci.

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Doamna draga esti tare, gradina, gradina, pasarele, pasarele, cred ca nu mai ai sai alte oratanii ascunse ca sa ne surprinzi?
Spor la munca si o zi linistita.

simf spunea...

@Vasile - doi caini, patru pisici si-o doamna iepuroaica :D

ciumafaiul de toamna spunea...

M'daaa,... cre' ca-s ceva tulburari genetice- dupa pamantul pe care cresc-oltenii-s mai iuti ,guresi,razboinici,..ardelenii mai plavani asa si cocosii.Ori mai stii... mai scapa cate-un uliu cate-o puica ce se-mpidecase mai-nainte...Dar si curcanii,...cand aveam curcani nu ne trebuia caine.Cand intra om strain era reperat iute ,se scotea cloncanitul de avertisment si daca intrusu' se risca,...se-nfoiau toti si in formatie de atac porneau cu penele-nfoiate cu gaturile intinse cu niste caraituri .... ca MIG-urile...Si umfla strangerul ,poarta c-o viteza....Cu astia aveau ai mei alte adventures:Cand ti-era lumea mai draga umflau gardu' si toate gradinile si campul era al lor.Venea cate-un om din capu' strazii s-o anunte pa buna ca paserile au ciolfait varza sau ca s-au cazat in pomul din gradina luiSu sturzuia bunica a ciuda ca cica ce pasari de nevoie i-a trimis cuscra - da' era mandra foc ca ce curci faine are ...azi am limbarita-oricum sanatate la gaini!!! ,sa-ti traiasca si sa se-multeasca

simf spunea...

@ciumafaiul... - pe ulita mai aparand si cand gaste, curci si tot asa, curcanii si gascanii sunt razboinici mama-mama! (mersic frumos. si-mi place cand esti vorbareata)

:-D