Vineri, 2 mai, seara, când
se întoarce din urbe domnul meu:
- Iubita, şi pâine?
- N-am luat.
- Dar ţi-am spus...
- Cobor mâine şi iau.
Sâmbătă seara, după
ce-am „isprăvit” (apud Mircea ot Mureş), căutăm cash prin
buzunare, genţi, portofele de mărunţiş (n-au POS) şi coboară
domnul meu după pâine. Se întoarce după o vreme cu o pâine în
sacoşă.
- Am căpătat-o, că
nu mai avea la niciunul din magazie. O ştii pe tanti pe care o mai
duceam noi dimineaţa, cea vorbăreaţă?
- ?...
- De la ea o am. Ne
ajunge până mâine la 10, când bagă marfă.
- Nu mai bine facem noi
pâine?
(De când ne-am mutat avem
mereu în casă făină şi drojdie uscată/la congelator.)
- Şi dacă nu creşte?
Pai da, că tu n-ai vrut să luăm maşină de pâine! Nu, nu-i uşor
de făcut...
Sâmbătă pe la 8 pun de
pâine; vine domnul meu, se apucă s-o frământe responsabil.
- Las-o, ajunge, nu-i cozonac.
- Atât? Numai atât?
Păi eu credeam...
A crescut şi-a fost bună,
la 10 mâncam amândoi pâine caldă, goală, ruptă pe un fund de
lemn.
- Pe bune de nu merită
să ne facem noi pâinea!
(Aham, îmi trece prin
cap, noi adică eu.) Îi spun zâmbind:
- Acum, că ştii să
faci şi singur...
Râde.
Luni am fost la moara din
sat (de ce nu ne-o fi dat prin cap până acum?), am luat 5 kg de
făină, 5 de mălai şi cam 2 kg de făino-tărâțe măcinate
destul de fin, ca să le amestec cu făina albă – cam 100 de
grame la kilu' de făină,
doamnă, nu mai multe, că nu mai crește pâinea. Marţi am cumpărat sită de făină şi drojdie proaspătă, apoi a făcut domnul meu mămăligă. Acum
vreau cuptor de lut în curte.
Ţineţi aproape. :)
Ţineţi aproape. :)
18 comentarii:
Buna dimineata. Cum va da amul un deget ii luati...gatul. Acum cred ca cea mai simpla solutie e masina de paine, ieftin si eficient.
O zi minunata
@Vasile - dupa cum e si normal, femeia e o binecuvantare la casa omului, ii coloreaza zi de zi viata cu initiative :) n-am nimic impotriva masinii de paine, numai ca am spus ca 1. eu n-o s-o folosesc. 2. nu cumparam daca o vrea doar ca gadget de utilizat o data pe an. a fost alegerea lui sa nu ne luam masina de paine. (motivul principal pentru care n-o vreau e consumul de curent. adica eu fac inginerii sa micsoram amprenta ecologica si aduc in casa un consumator urias de curent? neee)
trebuie cuptor de lut la casa omului, da unu mare sa incapa si pizza :)
@green - daaa, si cu loc de gratar in fata, si "cocoasa" si locas pentru afumatoare cu fum rece.
visez frumos, este?:)
Buna dimineata. Si noi facem piine in casa la masina de facut pine pe care, am luat-o, pentru batut cozonacii. :) Sa stii, Simona, ca unele modele de masini de facut piine au o varianta scurta de program - o ora si jumatate fata de programul normal de 3 ore. Sau poti folosi doar programul de pregatire a aluatului, dupa care scoti coca din cuva si o poti coace in cutorul aragazului sau in cel din curte. Nu-ti mai spun de mirosul de piine care se imprastie prin casa -hmmm! Sa ai o zi frumoasa!
Cuptor de pământ mi-aş dori şi eu în curte.
Bravo pentru realizările brutăriceşti. Chiar că ar merita constant experienţa. nu există pâine mai sănătoasă decât cea făcută de casă.
@Mihaela - pregatirea aluatului din 1 kg de faina la mana ia 10 + 15 min, cu tot cu pus in tavi. restul sunt timp morti. si nu consuma curent. :) mirosul de paine proaspata e oricum imbietor, oriune e ea coapta.
@Carmen - in afara faptului ca e gustoasa, e facuta cu mana personala asa ca nu poate fii decat cea mai buna. :)
De șase ani consumăm, cu rarisime excepții, pâine făcută în casă. De noi. De Gâză, ca să fiu corect. La început, la mașină. Până s-a defectat iremediabil. Pe urmă frământată manual și coaptă în cuptorul aragazului. Parcă e chiar mai bună așa decât la aparat. Bașca fără consum de curent. Și e în mod clar mai gustoasă și mai sănătoasă decât pâinea cu până la 20 (douăzeci, da!) de chimicale adăugate de producătorii mari. Sigur, și noi vrem cuptor în curte. Acoperit. O să-l facem, cândva. Ținem aproape, să-l vedem pe al vostru.
@Scutaru - mi se pare mie sau painea coapta in cuptor e mai aerata, mai putin densa ca cea la masina?
Cred că ai dreptate. E mai aerată și mai liberă de forma tăvii. E mai bună cu siguranță - n-am stat până acum să văd ce anume o face mai bună, dar asta cred că e.
Nu noi, Simonooo, nu noi, ține tu aproape de domnul tău! E-he, maică, s-ajung io ziua aia în care coace cuptoru vostru pâine!...
@Ada - aaaa, te spun-te spun-te spun!:)de parca n-ai stii despre cine vorbim :)
de gaini nu spui nimic?
Ei, daaa !!! Bravo !!! Si eu sunt adepta framantatului manual :) Sa incerci reteta de paine cu portocale, tine loc de cozonac si nu-i mai mult de lucru la ea decat la o paine obisnuita.
Draga Simona , daca in painea aceasta mai adaugati fie , putin piure de cartofi , fie seminte de floarea soarelui , masline , putin usturoi sau ceapa , sau naut depinde de felul de mancare pregatit , crede-ma va fi o delicatesa . Felicitari pentru initiativa !
:))
@Dani, @Cati - vom face si varietati, intai sa invatam sa facem paine clasica buna.
nimic nu se compara cu serile de iarna cand scoteam piinea din cuptor!
@o femeie - ieri dupa-amiaza am facut paine. de dimineata, bucataria, locul de masa si biblioteca miroseau a paine. asa ca mi-am inceput ziua cu un zambet cald pe chip.
Trimiteți un comentariu