Like?:)

luni, 28 septembrie 2015

Lapidar

Plouă de joi cuminte şi aşezat, fără aroganţe – doar vreo două rafale ieri; drumul stă să se rupă, zmeura nu are rod de toamnă - seceta a slăbit-o -, cad mere şi gutui, strugurii – necopţi bine – plesnesc de atâta apă. Printre picături şi-n funcţie de timp/lumină naturală, continuăm recoltările – prune, mere, struguri, ardei iute, roșii, tomatillos, tutun, busuioc -, preparăm, conservăm, experimentăm – ultima dată, ardei iuţi rondele cu leuştean şi oţet.
Grădina e uşor statică, e primul an în care avem morcovi rezonabili ca mărime, doar că-i găureşte cineva, roşiile coabitează cu nişte omizi verzi frumuşele, feniculul nu face bulb nici rugat, varza creşte şi e înfoiată, castraveţii de vară încă rodesc. În jardinierele de plante aromatice cresc răsaduri de roşii și oxalis, Zăvod culege mere din pomi și se joacă cu ele, pisicile escaladează bolta de vie și o scutură, găinile ouă episodic, cocoșeii se luptă pentru supremație.
Pelerinele şi pălăriile de ploaie au reapărut în cuier, facem focul doar la boiler, prima tură de lemne n-a sosit încă, deşi trebuia să vină de o săptămână, şi am emoţii că nu vor mai putea să urce cu ele. În casă încep să reapară covoare și geci, păturici și mâțe acaparatoare de fotolii, fructiere pline și căni cu compot; tufănicile sunt pline de boboci, ziua se scurtează vizibil, avem prea puțin timp pentru afară, dar mult mai mult pentru în casă.
E toamnă-n prag de octombrie. 

2 comentarii:

vic spunea...

dar bucuioc grecesc ai?
din ala infoiat tufa si pitic, nu creste mai mult de 10-12cm si e foarte parfumat, putin altfel.
se zice ca e peren. eu nu am observat din lipsa de spatiu si rabdare.

simf spunea...

@vic - nu am. peren o fi el, dar sigur nu si-n conditiile de gradina plus inghet de la noi.

:-D