Like?:)

miercuri, 22 mai 2013

Combinate, despre vremea din urmă


* Poiata ni s-a mobilat cu achiziţii noi, 15 pui de înaltă marcă autohtonă – găini de curte -, coloraţi, majoritar de la blond la roşcat, doi alburii şi vreo patru bătând în negru, cu sau fără picăţele. Sunt incredibil de violenţi, mănâncă nonstop, se spală pe picioare în apa din adăpătoare şi preferă să doarmă sub coteţ. Găinile îi privesc circumspect, cu capul într-o parte, din spatele gardului de plasă şi par a vrea să înceapă cât de curând operaţiunea educat next generation.
* Puii Mașei sunt pentru noi plăcere vinovată, îi urmărim seară de seară şi ne distrăm copios. Au depăşit marginile cutiei, nu aveau ei curaj, erau doar curioși, dar i-am scos eu în lume; scuipă ca apucaţii, îşi bagă picioarele în castroanele cu apă şi crănţănele, se joacă stângaci, mai o mușcătură sugerată, mai o lăbuță ridicată, iar mama lor continuă să-i plimbe: după ce i-a dus de vreo două ori în cutia de carton cu pungi, i-a parcat pentru vreo trei zile în coşul de evacuare a fumului de la fostul cuptor – arătau genial şi miroseau divin când i-a scos domul meu. Acum, generoasă, mâţa noastră zurlie îi lasă să stea în căsuţa de pisici, cât e ea plecată cu Jinx să-i aplice corecţii unui motan portocaliu ce pare tentat de puii noştri de găină. De câteva zile, Jinx, ca un mare domn ce se află, prinde guşteri şi şoareci şi-i aduce Maşei; ea acceptă cu mărinimie ofranda şi-i mănâncă (plus ce mai vânează ea, plus mâncarea dată de noi, dublă cantitativ...).
* Am terminat straturile înălțate, le-am mobilat rapid – cam în 30 min - cu răsaduri de la prietenul meu oltenul din piaţa mare, acum arată zona într-un mare şi eterogen fel, adică unele plăntuţe sunt viguros-falnice, restul deprimant-ofilite.
* Domnul meu a făcut spre 7 l de rachiu dublu distilat de mere la 50 grade, vedem noi la ce o să-l folosim, e foarte aromat, un pic dulceag, ușor acriu și arde crunt pe gât – probabil la oareșce tincturi și vișinată. A mai reuşit şi să cosească şi să aranjeze jungla de la zona de ars, cu mare precauţie, ca să nu-l sperie pe domnul arici (care şi-a făcut domiciliu din maldărul de crengi rămase de la tunderea pomilor fructiferi, dar colcăie pe o zonă generoasă).
* Am avut musafiri casadex-ul (Andrei şi Victoria), ne-a plăcut – sunt fireşti şi calzi, luminoşi şi fac echipă bună împreună -, mai vrem şi ne bate gândul să le întoarcem vizita. Andrei a şi scris despre asta.

7 comentarii:

Brindusa spunea...

Sa va traiasca puisorii de gaina!
Puii de pisica cred ca sunt mortali si ai nostrii sunt mutati tot timpul nu cumva sa-i gaseasca inamicul:-)
Poze cu patul inaltat nu pui?

simf spunea...

@Brandusa - n-am poze, dar a pus andrei pe casadex.

Aurelia spunea...

Frumoasa gradina si generos spatiu, nu-mi dadeam seama din pozele tale care scot in evidenta mai mult detaliile. Vad ca stai bine si la capitolul culturi. Spor la toate!

simf spunea...

@Aurelia - zona cultivata are cam 110 mp, dar e si maiestria fotografului :) (lucerna ocupa si ea spre 200 mp)
multumim, spor si tie.

Angelikue spunea...

Imi si inchipui cum puisorii sunt pusi in linie, la educare :)))

Andrei spunea...

multumesc pt aprecieri, Simona :)

simf spunea...

@Andrei - cu mare drag, iar tu stii asta.

:-D