Like?:)

joi, 11 februarie 2016

Ce-a fost, ce va fi

2015...

...N-a fost un an agricol rău, am învăţat multe, bucată cu bucată, informaţiile din cărţi sau de pe net se aşază uşor la locul lor ca într-un puzzle mare. Deja pot spune că am avut recoltă de roşii – le-am îngrijit eficient, dar fără să le luăm prea în serios, în plus am avut şi soiuri cărora le-a mers bine în grădină la noi. Nici ardeilor iuți nu le-a mers rău, dar le vom acorda mai multă grijă.
N-o să mai cultivăm nimic din ce face rod în pământ – cartofii ies kilograme boabe la hectar, morcovii – cât degetul mic (dacă nu sunt plantaţi integral în nisip), sfeclă ridichi ţelină – nu ating diametrul de 5 cm. Da pentru ceapă şi usturoi, la praz – nu e uriaș, mă tem că pas.
Bame, mazăre, dovlecei și căpșune - mi se pare că cer prea multă muncă pentru cât consumăm noi anual, aşa că pas şi la ele. N-o să mai punem nici rucola, andive, salate amărui – nu le mâncăm. La varză (alta decât Kale) mă mai gândesc, cere multă apă, vrea atenţie, e preferata limacşilor mai vedem. Cu loboda - mai ușor, nu suportă bine conservarea.
M-am cam potolit cu florile, nu (mai) pun hortensii, nalbe, petunii, gladiole, cale, dalii, glicine, clematite, orice trandafir care nu e de dulceață (treacă de la mine, sau teahibrid), weigela, mușcate, ierburi de decor, arbuști ornamentali sau garduri vii.

În 2016...

Vom pune însă mai mulţi castraveţi de vară, ardei iuţi, roşii, mangold, spanac, vom experimenta shiso red, cicoare, dovleac cu semințe fără coajă și napi suedezi, în plus – ta-dam! - punem fasole; multă; de nenumărate feluri. 2016 va fi an fasole

11 comentarii:

ciumafaiul de toamna spunea...

deci!!si sfecla si telina necesita tratament ca la morcovi, adek- nisip!iar varza si cono'..cu cat o pui mai tarziu cu atat mai ghine!!
da' cu florili???

simf spunea...

@ciumafai - flori in mare parte perene, deja le am, plus ceva anuale. Oricum, ocupa cam 1\3 din zona de cultivat.

ciumafaiul de toamna spunea...

deci!!!inchipuieti-o pa Sanda rasturnata pe spate si dand din laboantze ca un carabus!!SHISO RED????ce-s alea maica ??verisoare cu urzica ???parca-s si lucioase la frunzica???si la ce le servesti ,mik me'?la 'prieteni'??
ridica-ma si lumineaza-ma !!ca je mi-s din provincie...[or mai fi si altii da' nu se dau in stamba ca mine]...Am uitat de ridikile polare ...alea ce???

simf spunea...

@ciumfai - experimentam amu, iti dau de veste cand stiu cu ce se mananca:)

ciumafaiul de toamna spunea...

m-am prins !!nu vrei sa stie lumea de panacee universale...ihii...

cristina spunea...

eu am incercat sa fac din 2015 an fasole, dar nu prea mi-a ieist :))
tu sper sa ai mai mult succes.
ai avut gladiole? stiam ca nu pui bulboase. daca totusi vei pune, le poti lasa pe astea linistita pana dispar, ca nu vor neaparat scoase an de an din pamant.
mangoldul la ce l-ai folosit?

Andrea Isfan spunea...

Spor la munci și recoltă bogată la tot ce puneți!

simf spunea...

@cristina - am avut, mostenite, au disparut. Am insa narcise, lalele, zambile, nici pe ele nu le scot. Poti sa ma indrumi cu ceva la cultura fasolei?

@Andreea - multumim la fel.

cristina spunea...

Fasolea are cu siguranta nevoie de soare, mult soare. Apa - moderat. Pamant bun, caci ale mele de la pamant cred ca nu au prea rodit. Desigur, araci la cea urcatoare. Praf de coji de oua in jur dupa ce rasar, caci altfel risti sa le manance limacsii. I-am dat cu zeama de urzici in cap cand si cand, dar asta asa, ca fertilizare, caci mari probleme cu bolile nu prea a avut. Grija la momentul recoltarii, caci o zi de intarziere poate face pastaile atoase.

Ana Maria Iliescu spunea...

Stimata doamna Simona,
Va recomand din experinta mea ca si fasole urcatoare soiul Ecaterina (se gaseste la Dedeman ),foarte frageda si productiva,iar ca si oloaga,Procesor soi cu teaca verde , se poate recolta pe un interval mai marede timp si soiul Maxidor ,oloaga ,galbena,cu teaca ingusta ,dar care rodeste intr-un interval mai scurt de timp.
eu le cultiv de mai multi ani si sunt foarte multumita .
Anul acesta experimentez si cu soiul Juliska ,fasole pe arac ,insa soi semitardiv.
Eu personal sunt fan fasole cu teaca galbena si lata.
Sper ca v-am fost de ajutor,
Ana Maria Iliescu-fan Blogul Simonei

simf spunea...

@cristina - mersic

@Ana Maria - notez, acum am deja o multime de soiuri, multumesc.

:-D