Like?:)

marți, 21 noiembrie 2017

Învăţământul românesc în gimnaziu la începutul mileniului, prin ochii unui părinte. II

Cantitate, nu calitate
A, dar profa i-a dat lui A. 10 la desen pe-o singură planşă şi mie tot 10, dar pe 5 planşe. Şi ce trebuia să facă? Să-i dea lui A. 9. (Unde A. e realmente talentat, iar fie-mea desenează vag identificabil). 10 la muzică, ce contează scârţâitul de ușă pe care-l scoţi pe gură, 10 la civică - era un fel de oră liberă, când puteai să mai faci o temă acolo -, 10 la franceză, ce importanţă are că la final de clasa a opta nimeni nu ştia să pronunțe bine, importante erau scrisul şi gramatica (unde erau oricum lemn) conform spuselor doamnei (a cărei pronunție rusească m-a șocat mereu).
De ce nu dai capacitatea la istorie, e mai simplu? Nu, că istoria se schimbă, geografia rămâne la fel. Schimbând n profesori la istorie, au avut o profă pentru care conta doar holocaustul din România şi le dădea 10 pe linie dacă erau de acord cu ea. Apoi a venit un profesor tânăr, Marius Cristea, pe care iniţial l-au urât, ce tupeu să le dea 6! - care le explica istoria în context; n-a rezistat mult în şcoală, strica mediile copiilor, blasfemie!; şi, când şcoala a rămas în pană de profesor de istorie, a revenit, pentru o perioadă scurtă, d-na Georgescu, fosta noastră profesoară, pensionară (sărumâna, Doamnă!), exigentă, dar pe care copiii au iubit-o şi toți voiau la olimpiadă.

Îndoctrinare vs. sedentarism
De ce nu vrei să mergem la slujbă? Luăm lumină, mergem la bunici apoi... Eu nu fac comerţ cu Dumnezeu! (profa le impusese să vină la Înviere pentru nota 10, fie-mea era cel mult în clasa a 6-a). An de an aceleași povești, doar ortodoxismul e bun, în rest oricum nimeni n-ajunge-n rai dacă nu e ortodox. Istoria religiilor? Nici măcar în liceu nu se poate, îs prea cruzi la minte, să nu-i smintim.
La sport, scutiri pe pâine, nu cred că jumătate făceau sportul; am luptat cu părinţii din clasă şi-am aproape impus o oră de sport de echipă la opţinale, că-n gimnaziu aveau o singură oră pe săptămână. Din fericire, directoarea era o profesoară de sport, d-na Iliescu, care, în afara faptului că-i iubea pe copii, impunea și o anume disciplină: fetele (nici profesoarele) nu puteau veni cu buricul la vedere sau cu fuste două dește sub dumneaei, nici gând de machiaje violente sau pantaloni scurţi cu şlapi la şcoală. A rezistat o vreme, apoi a cedat în faţa săpăturilor colegelor, cu accent pe profesoara de religie care, dacă nu mă înșel, era și preoteasă.

6 comentarii:

Unknown spunea...

Doamne .... cat adevar Simona! Te citesc aproape zilnic si nu ca ai creat dependenta dar m-ai facut puturos. De ce sa le scriu eu când tu le scrii exact cum le gândesc si eu - uneori chiar mai bine....! Nu trebuie sa ne bucure ca le semnalezi ... trebuie sa ne intristeze, sa ne doara, sa plangem ca exista ceea ce tu scrii. In rest sa auzim de bine. Tara te vrea prost si va reusi.

simf spunea...

@Don Niai - faptul ca vedem ca regele e gol e deja un pas.

Aimée spunea...

Nu toata lumea e Cornel Dragos. Si eu avusesem, pana la dansul, fel si fel de profesori de religie.

Intr-adevar, nu e o solutie sa ne facem ca nu vedem, problemele trebuie semnalizate. Candva n-as fi crezut ca o sa prind ziua in care o sa existe manual pentru ora de sport, ei bine, am trait si pentru asta! Trist, dar adevarat!

mikaela spunea...

Preotii/preotesele,inainte de orice,sunt oameni,atat.Si cum s-au format ei ca oameni,ce au preluat de la ai lor parinti si cum s-au autoeducat mai apoi,conteaza.Nicidecum haina preoteasca,ori statutul de sotie de preot.
Preotii(unii!) manipuleaza cel mai bine,pentru ca enoriasii dezvolta asa niste sentimente fata de ei,incat cred orbeste tot "ce spune popa".Pai cum sa nu iubesti pe cine te duce si aduce"gratis" la si de la manastiri,te plimba peste tot,te ajuta sa vezi tara ,mormantul lui Arsenie Boca,diverse moaste...
Exista preoti care au cam toata familia in politica, in partide diferite(in caz ca unii pierd puterea,altii raman unde trebuie,incat sa mearga treaba ..).

simf spunea...

@Crenguta - Cornel Dragos e o minune de om!

@mikaela - oameni si oameni

mikaela spunea...

Romania e o tara a contradictiilor.Ne plangem de obezitate,dar copiii nu fac sport,mai nou il vor face dupa manual.Si nu e singura tampenie,copiii invata dupa manual tot felul de lucruri care ar trebui puse in practica,dar nu sunt.
De ce ar fi cineva interesat sa stimuleze creativitatea,intr-o tara care are nevoie de cat mai multi supusi,de robotei care sa actioneze la comanda,nu de oameni capabili sa gandeasca?

:-D