Like?:)

joi, 21 martie 2019

Schimbarea începe cu fiecare dintre noi

Ne plângem la o cafea, ne plângem la colţ de stradă când ne întâlnim, ce ţară de rahat e Românica asta, nu ne mai facem bine niciodată, avem corupția în ADN, din păcate nu mai e nicio speranţă, orice-ai vota toţi sunt nişte hoţi.

# Ai furat un ou sau un bou, tot furt e, iar varianta “a furat el, dar a și făcut pentru comunitate” nu e deloc o opțiune. Legea se respectă, nu se interpretează.
# Ai avut 51 km/h sau 120, tot depăşire de viteză e. Nu respecţi legea prin comparaţie, o respecţi şi gata. Dacă valorea punctului de amendă ar fi cât vreo trei salarii minime pe economie, garantat s-ar circula mai bine pe şoselele României, c-aşa-i românul: e într-o relaţie foarte strânsă cu buzunarul personal.
# Ai 10 copii şi încă unul pe drum, nu job, nu proprietăţi. Nevasta e casnică, tu n-ai lucrat ever, trăieşti din alocaţii şi ajutor social, nu produci, dar consumi. Eşti un parazit. Paraziţii nu se îngrijesc. Nu statul trebuie să te ajute, ci tu trebuie să te întreţii, să-ţi creşti copiii.
# Oraşele ţări sunt murdare, ce curate sunt afară; nu colectăm selectiv, nu folosim coşurile de gunoi care împânzesc oraşele, nu strângem dejecţiile câinilor pe care-i plimbăm în lesă, nu curăţăm locul unde am fost la iarbă verde, eventual golim scrumiera maşinii în parcare. Gunoaiele fac gunoaie.  
# Mâncăm prost, multinaţionalele ne bagă pe gât numai chimciale, E-uri şi alte prostii. Dar strâmbăm din nas când mărul e mai mic decât îl visăm și mai strâmb, când cireșele sunt locuite, când ţăranul vinde cu 35 de lei kg de cârnaţi, mvai cum ne exploatează ţăranii ăştia!
# N-avem bani, dar refuzăm să lucrăm pe 1500 de lei pe lună, n-avem bani, dar avem Audi şi BMW second, timp în care locuim în apartamente confort III fără să plătim întreţinerea sau n-avem WC în casă; şi consumăm 1 mc de apă pe lună, la 4 persoane.
# Avem rate care ne copleşesc, dar smart tv-ul tronează în mijocul sufrageriei, ăla micul are telefon de ultimă generaţie şi-am fost la greci în concediu vară de vară. Amanetul ne e prieten bun, scoatem cash de pe cardul de cumpărături și plătim facturile.
# Medicii sunt şpăgari, e o corupție în sistemul sanitar, dar nu concepem să nu ne ducem cu plicul. Găsim pe cineva să ne bage prin spate la permis, care să mişte din urechi să vină ăia de la gaze, curent să ne lege mai repede, că știm să ne descurcăm.
# Viitorul e acolo departe și nu trebuie să ne preocupe. Câți avem pilonul II la pensie? Câţi pensie privată? Câţi dăm cei 2% anual unui organism care să merite? (Aveţi încredere în Smurd? Daţi banii aceia Smurd-ului an de an.) Nu ne interesează bonurile fiscale, că oricum nu contează, că ştim noi că au contabilitate dublă.
# Civilizaţie? Numai peste hotare, aici n-ai cu cine, domne, n-ai cu cine! Şi facem grătar în faţa blocului, şi punem manele la 12 noaptea, ce, moare cineva? E democraţie!
Deci, copii, noi nu furăm, nu încălcăm codul rutier, nu așteptăm să ni se dea, să ni se facă”, facem noi. Nu aruncăm gunoiul la întâmplare și le facem observație și celor care o fac; nu dăm șpagă mită atenții, încercăm să nu-i deranjăm pe cei din jurul nostru, pentru că democrația se termină acolo unde sunt încălcate drepturile celuilalt. Noi respectăm regulile și, dacă regulile sunt proaste, luptăm să le schimbăm. Și, nu în ultimul rând, mergem la vot. Pentru că schimbarea începe cu fiecare dintre noi.

12 comentarii:

greenzonelife spunea...

Noua ni se spune ca suntem "defecti" daca avem pareti din astea, si mai rau e ca pana si familia ne considera asa :(

simf spunea...

@grren - schimbarea incepe mereu de la un singur om. hai sa fim defecti, asa :)

Anonim spunea...

Parerea mea e ca totul incepe de la caracter. Esti plin de sine, vrei sa faci pe nebunu', sa fii mai cu mot decat ceilalti, asta pe fondul unei inculturi crase, ca deh, esti si lenes, n ai chef sa inveti, oricum te crezi destept din nascare. Nu ti place nici ordinea, nici disciplina, regulile s pentru prosti, ha ha, dasteptu' nu respecta nimic si da cu flit tuturor. Cam asta. Pe asa ceva nu se poate construi nimic. Solutie n am.
Maria

simf spunea...

@Maria - inruntat o data, de doua, de o mie de ori. pana pricepe ca un astfel de comportament implica si consecinte.

cristina spunea...

N-am cum sa nu fiu de acord cu tine, insa ce folos, ca cei carora li se adreseaza articolul tau nu-l citesc. Ar trebui sa li se impuna cu masuri punitive respectarea lui, altfel ne incruntam noi pana murim si tot degeaba.
Mai rau, ne imputinam in favoarea lor!
Eu mi-am pierdut curajul de a ma mai lupta cu ei, cand am vazut ca si oamenii de la care aveam pretentii fac la fel. Recunosc, m-au invins.
La vot merg oricum.

simf spunea...

@cristina - nu de noi depinde pedepsirea lor, dar putem sa le spunem, sa-i infruntam. picatura cu picatura se face oceanul.

Aimée spunea...

Multam fain de incurajare! Cand stii ca nu esti singur, parca mai poti respira! :)

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Buna ziua, un articol de milioane ce trebuie neaparat popularizat. Cred ca marea greseala la noi a fost ca din 89 incoace nimeni nu ne-a explicat ca DEMOCRATIE = RESPONSABILITATE.
Cand toata lumea crede ca are numai drepturi si nici o obligatie apare aceasta "DEMOCRATIE ORIGINALA". Cat timp noi nu vom avea un sistem de valori de referinta, niste principii liber consimtite, dupa care sa fim condusi iar, ce-i ce-si asuma rolul de conducatori sa-si asume si consecintele negative ale efectelor dezastrelor produse,vom trai intr-o tara bananiera, o colonie a lumii a treia, in timp ce capii nostrii se vor pleca mereu si vor saruta pulpana ocupantilor in speranta unei sinecuri. O zi buna si o dupa amiaza minunata.

simf spunea...

@Vasile - cum spuneam, schimbarea sta in noi. ca pana la urma avem conducatorii pe care-i meritam.

simf spunea...

@Crenguta - eu cred ca oamenii, in majoritatea lor, sunt de bun-simt, doar ca o minoritate vizibila e agresiv needucata. si ca mereu exista solutii pentru rezolvarea unei probleme.

Maria spunea...

Eu azi sunt optimistă și îți spun și de ce. Ieri după amiază mă întorceam cu fetița de la muzeu și aveam în mână un pet în care avusesem apă.
Eu - hai să-l lăsăm la tomberonul de pet-uri, să nu-l mai luăm până sus în casă!
Ea, aplecându-se să ia un pahar de cafea aruncat de cineva pe jos - hai să-l ducem și pe ăsta dacă tot mergem acolo!
Mi-a crescut puțin inima de bucurie.

simf spunea...

@Maria - bravo ei! :)

:-D