Like?:)

vineri, 2 august 2019

Mirosul trandafirilor. Guest post 7


Doamnelor și domnilor, continuăm s-o citim aici pe Vali Ghejan:

Trandafirii de dulceață

15. Rose de Rescht - Damask, (Rosa Damascena), 1880.

Florile foarte pline arată ca niște pomponi magici și exudă o aromă inimitabilă. Arbustul trandafir "Rose de Rescht" este un spectacol pentru simțuri! Cu flori într-o nuanță strălucitoare, care variază între fuchsia și purpuriu, și parfum intens, este greu de învins. De asemenea, datorită creșterii frumoase și a frunzelor fine, Rosa 'Rose de Rescht' (bot) este în centrul de interes al multor iubitori de trandafiri.
Atinge o înălțime de 90-120 centimetri. Pe lățime, "Rose de Rescht" de la Rosa crește până la 90 de centimetri, făcându-l destul de recomandat ca un solitar.
"Rose de Rescht" probabil a apărut înainte de 1880 a fost găsit în Persia la Rescht de Lyndsy, el a descoperit "Rose de Rescht" și a dus-o în Anglia. A servit mult timp pentru fabricarea uleiul de trandafir. Cu mirosul lor intens, florile ies în evidență chiar dacă par să se ascundă în frunzișul frunzelor verzi gri-verzui. Ca niște pomponi denși de fuchsia strălucitoare, radiază în frunziș. Din moment ce acest soi de trandafir este derivat din trandafirii de Damasc, intensitatea aromei sale de trandafir greu nu surprinde.

16. Duke of Cambridge, Duchesse de Cambridge – Damask, (Rosa Damascena), 1840.

Trandafir cu parfum intens, Franța, 1840, Ameliorator: Jean Laffay. Florile pline de camelii sunt bogate în roz și au un parfum intens, carismatic. Acest soi e cel mai adesea potrivit pentru plantațiile unice și de grup și poate fi, de asemenea, plantat ca un gard viu sau păstrat în vase. În ciuda rezistenței bune la frig, trebuie avut în vedere o protecție împotriva temperaturilor de îngheț în sezonul rece.

17. Miranda – Damask, (Rosa Damascena), 1869.

Miranda este un Portland Damasc, Perpetual, Portland. Foarte parfumat. Floare foarte roz, cu petale pliate și crumblate. Repetată înflorirea. Ameliorator, De Sansal, 1869. Parfum puternic, trandafirul are până la 40 de petale.

18. Botzaris – Damask, (Rosa Damascena), 1856.

Un arbust robust, viguros, cu frunze de damascena gri-verzui. Culori strălucitoare, pline de culoare albă, cu un punct verde și un miros plăcut, de tip clasic. Bun pentru locații parțial umbrite. Introdus în 1856. Florile "Botzaris" sunt de culoare albă de zăpadă, cu un indiciu de roșu pe petalele de gardă, cele mai vizibile. Parfumul, după cum era de așteptat, este minunat de bogat; tipic Damasc. Florile individuale sunt de aproximativ 3 centimetri în diametru, cuplate și ambulate, pline de petale care rezistă admirabil pe vreme umedă.

19. Blush Damasc - Damask, (Rosa Damascena), 1759.

Blush Damask, Blush Gallica, Rosa Damascena incarnata. Vechi și frumos, are flori pline și petale mature. Culoarea este o simfonie a tonurilor, variind de la trandafir moale la roz și liliac închis. Bush are un roz slab și frunze verzi, verzi. Crescut în 1759 - crescător necunoscut, acest trandafir a fost găsit în Helsinki, soiul tolerează umbra. Mirosul este dulce.

20. Quatre Saisons Blanc Mousseux - Damask, (Rosa Damascena), 1835

Din punct de vedere istoric este un trandafir foarte important, pentru că acesta a fost primul de mușchi. Acest trandafir este un sport de la Damask Rose Quatre Saisons. Jean Laffay, France, 1835. François Joyaux consideră că "Quatre Saisons Blanc Mousseux" nu a fost crescut de Laffay în 1835. Frunzele sunt de aceeași culoare, dar când frunzele sunt mature au o suprafață catifelată frumoasă. Înflorește în clustere, florile sunt albe, cu o nuanță de culoare roșie deschisă, care se deschide și se dezvoltă din brățări caracteristice foarte mari (un fel de frunze malformate în spațiul dintre frunze și picioarele florii). Calicul este acoperit în întregime de mușchi verde maroniu, lung și foarte apropiat, producând un efect mai plăcut decât orice alt trandafir de mușchi.

21 Quatre Saisons, Four Seasons - Damask, Rosa Damascena, 1633.

"Quatre Saisons"; acest trandafir este vechi de secole, iar florile lui roz emit un miros regal. De asemenea, este vândut ca Rosa damascena. Four Seasons Damask cu flori duble (mai mult de 10 de petale) de culoare roz moale emană un parfum minunat, descris ca notă florală. Florile în buchet ne oferă bucuria de a înflori pe tot parcursul sezonului. Trandafirul este cel mai frumos atunci cand mugurii sunt parțial deschiși, permițând detectarea parfumului rafinat. Damascul de toamnă. Floare roz deschisă, dublă. Foarte parfumat, cu reînflorire. Acesta este cel mai vechi trandafir european care înflorește în mod sigur de mai multe ori, la fiecare șase săptămâni, până în toamnă.

21. Félicité Parmentier - Damask, Alba - Damascena, 1834.

Prezentat de Parmentier în 1836. În ciuda dimensiunilor sale mici, pare un răsărit de soare, cu forma frumoasă de flori duble și roz, decolorat pe margini. Arbustul are o ordine foarte bună și cu un miros frumos, cu frunze abrupte, gri-verzi și spini întunecați. Flori roz-roz, alb când se usucă.

22. Queen Of Denmark, Königin von Dänemark - Alba, Booth 1826.

Sunt arbuști foarte rezistenți, cu tulpini rare, frunze verzi-verzui și clusteri de flori parfumate duble sau semiduble în perioada de vară. Alba a fost încrucișat, probabil, cu o damascena. Formează un frumos bușon erect, cu ramuri uneori îndoite la pământ de încărcătura și abundența de flori - acestea sunt mari, împărțite în sferturi, roz, parfumate, foarte frumoase. Frunzele sunt verzi măslin și creează un contrast frumos cu florile. Königin von Dänemark este un arbust puternic, de dimensiuni medii, cu frunze verde măslin, cu flori strălucitoare, duble, rotunjite, roz luminos, cu lățimea de 8 cm.

23. Mme Louise Odier, Mme de Stella - Bourbon, 1851.

Madame Louise Odier, de asemenea, cunoscută sub numele de Mme de Stella, a fost crescută de Margottin în 1851. Trandafirul roz-liliac roz este distinct feminin, elegant și foarte rafinat, cu un parfum proaspăt de zmeură și trandafir adânc de Damasc. Centrul trandafirului este înclinat, încadrat de petale îndoite în exterior care formează un șnur complicat de cercuri concentrice. Florile pot veni în grupuri grele care aruncă în jos bastoanele. Trandafirul un minunat cățărător mic. Poate fi vulnerabil la miros și mucegai, deci pot fi necesare măsuri de precauție. Louise Odier arată cel mai bine atunci când este plantat singur, este copleșitor.
Trandafirul istoric "Mme Louise Odier" este renumit pentru viața sa lungă și ca trandafir tăiat. Florile lui pline sunt bogate în roz și au un parfum intens, carismatic. Acest soi de înflorire cel mai adesea este potrivit pentru plantațiile unice și de grup și poate fi, de asemenea, plantat ca un gard viu sau păstrat în vase. Se dezvoltă în tufișuri puternice cu ramuri înclinate, este robust și ideal pentru începători. În ciuda rezistenței bune la iarnă, trebuie avută în vedere o protecție împotriva temperaturilor prea scăzute în sezonul rece.

24. Duchesse de Portland - Damasc Perpetual, Portland, 1775.

Alte denumiri: Portland Rose, Portland Perpetuelle, Portlandica, Paestana, Scarlet Four Seasons Rose.
Italia, 1775. Damasc Perpetual, Portland. Flori roșii cu un parfum puternic. Flori medii spre mari, semiduble sau duble, care sunt în cea mai mare parte solitare. Înflorește primăvara sau vara, cu flori împrăștiate mai târziu. Înălțimea de 60-120 cm, lățimea de 60 până la 90 cm.

25. Comte de Chambord – Damask, (Rosa Damascena), Portland, 1860.

Comte de Chambord este un trandafir răspândit de Sven Jacobsen Rose Fine, care se caracterizează printr-o aromă amară de trandafiri. O notă de lămâie fină și reconfortantă asigură faptul că aroma puternică de trandafir nu este percepută ca intruzivă. Comte de Chambord este unul trandafir vechi, reprodus de Franzon Moreau-Robert și datează din 1860. Este o încrucișare între Baronne de Prévost și Portland. Acesta din urmă este motivul pentru care Comte de Chambord este considerat trandafir de Portland. La fel ca cei mai vechi trandafiri din Portland, emană un parfum intens, care, împreună cu trandafirul său întunecat, catifea roșie, face o apariție foarte nobilă. De altfel, petalele sunt de o finețe a hârtiei de mătase și au tendința de a se lipi când plouă.

26. Gloire de Guilan - Damask, (Rosa Damascena), 1949.

Acest trandafir și alți doi Damascena, Kazanlik și Ispahan, se numără printre trandafirii cultivați pe câmpurile Bulgariei. Parfumul pare să crească pe măsură ce petalele se usucă, așadar cred că este excelent și în potpourri.  O ușoară neregulă a petalelor care adaugă o anumită calitate. Înflorește mult și profund, e o plantă sănătoasă, de dimensiuni modeste. Flori roz clare, care sunt dublate excepțional de parfum, cu o înflorire unică, în primăvară până la începutul verii. Numărul de petale între 26-40. Arcul înalt la 1,8 x 1,8 m, are nevoie de puțin spațiu pentru a ne bucura de aspectul lui cu adevărat. Crește în soluri sărace. Descoperit în Orientul Mijlociu circa 1949.

Niciun comentariu:

:-D