Like?:)

marți, 9 noiembrie 2010

Schimb confort urban pe libertate rurală (66). Planuri realizate, planuri amânate şi alte învăţăminte de sezon

Uichendul acesta a trecut neruşinat de repede, parcă ar fi fost pe derulare rapidă. Mare lucru n-am apucat să facem (raportat la ce mi-aş fi dorit), dar să purcedem la consemnările realizărilor:
Partea dreaptă a grădinii de flori e aproape gata, săpată în mare parte, cu trandafirii pregătiţi pentru iarnă; am scos şi replantat toţi bulbii, inclusiv unii de lalele proaspăt primiţi (acum vreau bulbi de ghiocei de pădure şi de brânduşe, să vedem unde găsesc). Mai e ceva zmeură acolo din raţiuni practice: în primul rând e posibil ca cea mutată lângă gardul grădinii să nu se prindă toată şi în ăst caz e bine să avem cu ce umple golurile (am băgat la cap sfatul lui nea Costică privitor la stoloni) şi în al doilea rând nu mai avem unde, pentru moment, trebuie să inventăm un alt loc.
Acum avem cam 16 metri de zmeură pe lângă gard. Cea care era deja acolo se „îmbolnăvise” la sfârşitul verii, am crezut că din cauza secetei şi mi-am făcut procese de conştiinţă că nu m-am gândit s-o ud şi pe ea. Nu lipsa apei era de vină, ci un rug parazit care seamănă bine cu zmeura la aspect şi venea prin gard din livada alăturată, complet neîngrijită. Nedoritul musafir are acum frunzele roşii, altfel era posibil să nu fi remarcat diferenţe.
Am avut intenţia să mutăm şi liliecii, dar a văzut domnul meu că au muguri, aşa că rămâne pe altă dată.
Îmi făcusem oareşce planuri să lucrez sâmbătă şi duminică dimineaţa (la o carte, nu a mea, evident), liniştită, până să se trezească una lume. Mi-am aşezat locul în bibliotecă încă de vineri seară, dar spor – ioc. Întâi a venit Figaro şi mi s-a urcat torcând în braţe (mai scrie pe măsuţa de cafea dacă poţi!), apoi Jinx mi-a vânat pixul (amenajând cerceluşi şi curcubeie pe foi) şi mai apoi Zombie care s-a urcat fix pe printurile mele. I-am dat jos pe toţi trei şi-am ieşit la un tutun. Când m-am întors, Zombie şi Jinx dormeau pe măsuţă, Figaro – în locul meu. Am apreciat atenţia lor - băieţii vor ca la sfârşit de săptămână să am odihnă activă, dar doar fizică -, însă duminică dimineaţă am avut grijă să nu-i mai las deloc în bibliotecă. Aşa am reuşit şi eu să fac măcar parţial din ce-mi propusesem.
Realizarea majoră a acestui sfârşit de săptămână, că am avut şi aşa ceva, a fost că am măsurat zona de cultură legumicolă. Am făcut o schiţă a terenului respectiv pe care am trecut pomi, zmeură, poteci şi alte obstacole naturale, apoi am „croit” viitoarea cultură, ediţia 2011, prilej cu care s-a aşezat şi lista cu seminţe/răsaduri de care vom avea nevoie în primăvara ce vine. Aşa sper că n-o să mai uit de castraveţi, fasole, cartofi (şi ce-am mai uitat anul acesta) şi că n-o să mai cumpăr ca înecata diverse pe care apoi să n-am unde să le plantez. Să nu mai spun că visez că, înarmată cu datele problemei, o să pot face şi o planificare pertinentă pentru lucrările aferente. Dar până atunci mai e, mai dor mi-e de iarnă decât de primăvară.

11 comentarii:

vic spunea...

trebuie facut pe o coala mare de hirtie un plan pe un perimetru: apoi in alte casute adecvate scris in culori, ce trebuie plantat acolo, indicatii: martie/12cm sau mai/24cm.
fiecare casuta colorata cu markerul imediat ce semintele au fost achizitionate, trebuie rascolit si pe la prieteni - asa cum am gasit eu ciuperca de kefir linga cluj, de vinzare evident.

dar sa revenim, acest plan trebuie pus...
exact, va trebuie un panou de pluta cu pioneze colorate. si acolo... dar ma rog, va descurcati mai la vale :-)

simf spunea...

@vic - plan perimetru - done; casute - done (dar nu in culori); indicatii - nu m-am gandit pana acum, dar e clar util; facutus lista de seminte, deja incep sa bifez achizitiile.
planul e pe un A4 si-i intr-o mapa in locul de masa, la vedere. daca e vreunul din noi lovit de vreo idee si nu avem ustensile la indemana s-o notam?!

totfu spunea...

Bulbi de ghiocei de pădure şi brânduşe? În pădure, bineînţeles! Ghioceii, iar brânduşele - pe lângă pădure, în poienele adiacente. Cel puţin prin Ardeal acolo răsar. Încearcă!

Anonim spunea...

Toamna, pesimistul vede în tunel întunericul, optimistul vede luminiţa de la capătul tunelului, realistul vede lumina locomotivei care se apropie şi, mecanicul, 3 zăpăciţi care stau pe şine.

M.R.

simf spunea...

@totfu - dreptate ai sigur, intrebarea e: cum le gasesc eu acum?

totfu spunea...

Cred că mai găseşti brânduşe, alea sunt de toamnă, dar să nu le mânce vaca că moare, iar ghioceii fă oleacă de răbdare, că la primăvară îi găseşti. Da nu, noi le vrem tătie amu, că s-o găta lumea la iarnă! No!

simf spunea...

@totfu - cred ca daca nu-s inflorite tot degeaba, ca dupa frunze nu le recunosc. in zona n-am vazut nici in primavara, nici acum.

daiana spunea...

pai sis , daca ai vreun bricolage sau store prin preajma e foarte posibil sa gasesti bulbii cu pricina la raionul de specialitate ca-i doar sezonul lor de plantare. Cautatul prin paduri lasa-l pe primavara. Eu am cativa lasati aiurea , in fiecare primavara imi propun sa-i adun si sa-i redistribui si mereu uit. Deci.. :)

simf spunea...

@daiana - cred ca hipermarket scrie pe bulbii mei. din patriotism local am tot preferat sa cumpar chestii de productie indigene, daca se poate de la producatori/comercianti cat mai din zona.

daiana spunea...

mi-am adus aminte , exista niste cosuri speciale cu sita pe fund , care se ingroapa in pamant si in ea se planteaza bulbii. Cica asa nu mai uiti unde sunt si nici nu se mai afunda peste iarna. E cam scumpa chestia dar cred ca merge si cu o strecuratoare veche. sau le faci o margine din nuiele de salcie ca am vazut ca ai. daca-mi dai adresa si-i mai gasesc eu p'ai mei zilele astea iti trimit eu cativa. Iar branduse sunt si de toamna si de primavara. Pe fanete insorite le gasesti. :)

simf spunea...

sis, mersic de intentie, merg in we la hipermarket si-n caz de te anunt. geniala ideea cu cosurile si chiar am salcie. mersic mult.

:-D