Like?:)

luni, 6 februarie 2012

Sinistraţi

A început să ningă joi, pe la 10 dimineaţa; domol, aşezat, iar până seara se aşternuseră cam zece centimetri de zăpadă pe care, hărnicuţ, copilul nr. 2 i-a înlăturat de pe zonele de acces înainte să ajungem noi acasă. Vineri a nins cam toată ziua, uşurel, cu un vânt companion care a dantelat mormanele de nea ca pe Sfinx; am dat tone de zăpadă de pe alei, din curte, iar la inspecţia de seară erau deja vreo 30 cm pe zonele necurăţate. Noaptea a nins iarăşi, sâmbătă dimineaţa ningea cu fulgi de gâscă, era soare, o lumină incredibilă şi linişte, multă linişte. Iar curăţenie, troienele de pe marginea gardurilor erau deja prea mari şi a trebuit să scoatem zăpada din curte, pe un teren învecinat. Zeci de drumuri, tone de zăpadă, joacă felină, companie lătrător canină, spart gheaţa ca să putem deschide porţile.
Zgomot clar de motor de tractor; zgomot gâtuit de motor de tractor, brummm-brummm; coboară domnul meu. Plugul n-a putut să urce până la noi, la intrarea în curbă s-a poticnit şi a renunţat. Ia R. dragule lopata cea roşie şi curăţă drumul, cam 100 m; şi maldărele lăsate de plug în curbă – că tot dăduse săracul zăpadă la greu până atunci. Nu s-ar fi hărnicit, dar în jurul prânzului aşteptam să vină nişte lemne – două camionete de salcâm “tocat”.
- Nu urcă, o să vezi, îl sun pe Georgel să-i zic că n-are cum nici cu lanţuri.
Sună; “ Eşti în reţeaua Orange”; buuun.
Pe la 3 jumate auzim soneria; erau doi dintre zimbri, n-au putut urca. Coboară domnul meu cu lanţurile, camioneta tot nu vrea. Sună băieţii acasă, la fratele cel mic, să vină cu căruţa să urce lemnele în curte. Vreo 6-7 drumuri, lemnele condimentate cu zăpadă; după ce-au terminat, Doina, iapa lor albă şi răsfăţată, a scos şi camioneta la liman.
Pe la 6,30 pm erau cam 40 cm de zăpadă, noi cărasem la adăpost cam o cincime din lemne, restul fiind acoperite cu polietilenă; apoi a început să plouă. Domol, aşezat; până spre miezul nopţii, tasând zăpada şi îngreunând-o. Duminică dimineaţă ningea, stratul nou avea cam 15 cm; n-am mai curăţat decât aleile, la poartă, la găini; deja toţi trei aveam o febră musculară zdravănă. Sub zăpadă – râuleţe zglobii de patinoar promiţătorii. După amiază – surprize, surprize! – a continuat să ningă, n-am mai luat seama cât, m-am mulţumit doar să mătur constant zăpada de la intrările în casă.
În astă dimineaţă totul era îngheţat; până la civilizaţie avem 200 de metri de pod de gheaţă.
Dap, suntem sinistraţi. Şi ne place.

13 comentarii:

Bianca Dobrescu spunea...

Hehe!

cristina spunea...

eu cred ca voi sunteti vinovati de toata tarasenia cu iarna asta, ca prea ati invocat-o si prea va place! va dau la teve, sa va stie toata tara :)))
mie vineri n-a vrut sa-mi dea drumul de la serviciu mai devreme, degeaba era cod galben. statea productia, de. sa nu mai vin la serviciu cred ca ar fi motiv de circ, scandal, amenintari, urlete si poate chiar demitere, deci nu-mi permit luxul sa-mi placa iarna asta, desi sincera sa fiu nici n-o urasc, ca nu e ea de vina.
aveti provizii, nu? oricum, sunteti niste sinistrati care la capitolul caldura stati mai bine decat astia cu centrale, care depind de gaz si de curent. o sa-mi fac si eu soba pe lemne, cat de curand, ca nu mai rezist psihic.
sinistrare placuta, ca sa zic asa :)

simf spunea...

@cristina - avem provizii sa dam si chef:) daca mai dureaza si maine, ramanem fara cafea si tigari. nu-i nimic, avem un pachet de carte noire tinut de bun si tigari electronice. pe vremuri, cand ramaneam fara bani fumam kent si beam amigo (primite, le tineam in bar). acum, deh, alta varsta, carte noir si tigari electronice. iubesc iarna asta:)

Anonim spunea...

...si eu iubesc iarna ...dar sa nu se intreaca pe sine...ca nu-mi mai place...ce-i prea mult strica...totusi...

Anonim spunea...

scuze mirela(semnat pt mesajul anterior)

mihai apostu spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=Zu7xFfaRR_8

balaurdegradina spunea...

pfoai ce va invidiez!

si are dreptate cristina, cand zicea la televizor c-o sa ninga-n zona fix la voi ma gandeam: "moamaaa ce si-or cerut-o si moamaaa ce si-o capataaa!"

deci: vreau inca vreo doo saptamani de iarna, urmate de alte doo cu dezghet treptat (ca doamne feri de unu fortat, dupa care as nazli la niste primavara.

ce zici? n-ai vrea sa-ti doresti si tu? ca poate-poate...

simf spunea...

@laura - eu as mai vrea zapada cam pana pe 25, asa, apoi un pui de soare crescator si ghiocei. un bob zabava si acusi da martie (nu spun nimic de zapezile de anul trecut din 7-8 martie:) )

Augustin spunea...

E vorba de Miceşti? Sunteţi sigură că nu e vorba de Curtea de Argeş, strada Vlad Ţepeş, stradă monument istoric? Coincidenţă? Hm!

simf spunea...

@Augustin - nimic nu-i intamplator, zic. si-apoi, o zi de sinestreala face bine la moral, la randament.

Mikka spunea...

Pai ca tot trebuia folosita lopata, nu? Eh, trebe sa luati una de-aia de spala-calca-si-gateste sau doar cu o singura functie, da' maxima: da zapada unde-i ziceti. Dar o da ea, singura!
Pup sinistratii si ma rog sa dea o juma' de ora ninsoare cu tigari si cafea. Doar la voi in zona, na!

Oricum, stiu yo ca voi o sa va distrati maxim si din sinistratia asta!

simf spunea...

@Mikka - s-a lasat cu plimbari, admirari, masa in familie, sirop de zmeura, joaca, bulgari...

Mikka spunea...

aoleoooo! moor de invidie! si de pofta!o sa fac si yo macar un om de zapada! mintenas!

:-D