Like?:)

miercuri, 2 mai 2012

Achiziţii. Flori şi pomi de la Simfonie

Mare ispită simfonia, pur și simplu nu ai cum să nu cumperi nimic, indiferent de locuiești la apartament sau la casă și oricâți bani ai aloca investițiilor* tot pleci cu gândul la ce n-ai apucat să iei. Am respectat programarea și am cumpărat trei soiuri de mere roșii rezistente la boli: Braeuburn (soi pitic, octombrie), Florina (octombrie), Prima (septembrie) și un gutui – Berczki -, și tot de la același producător din Alba, care m-a și consiliat eficient, un trandafir neprogramat dar ispititor foarte: și mirositor, și cățărător, și de dulceață, și mov - îl cheamă Sachsengruss. Tot în plan era să caut și niște plante perene acoperitoare de sol, cu care în timp să înlocuim ceea ce anul trecut a fost gazon frumușel și a devenit anul acesta smocuri răzlețe de iarbă; da, știu, trebuie an de an completat și drăgălit în primă fază, dar eu n-am cheful necesar îngrijirii lui. Așa că, după îndelungi ezitări, am dus acasă: Vinca major (Saschiu; plantă târâtoare, acoperitoare de sol), lavandă olandeză, Cineraria maritima (plantă pentru borduri cu frunziș arginitu decorativ și iarna), Alyssum saxatile alb și mov (tare m-aș mira să fie perene, dar nenea producătorul așa a spus), Phlox subulata alb (pitic), Armeria maritima albă (limba peștelui), o marcă de Sedum (plantă suculentă; cu acest prilej am aflat că planta cu flori mov a lui Jinx, adusă de la apartament, pe care domnul motan se culcă și acum, se numește Sedum Spectabile) și încă o plantă cu floricele albe, tot acoperitoare de sol, nu știu ce e c-am pierdut eticheta, parcă un soi de Iberis, numai că are patru petale. N-am găsit Rosa Damascena iar asta m-a enervat și, ca să-mi treacă, am mai luat de la o firmă din București - http://anthesis.ro/ - oareșce plăntuțe: Pulsatila, Geranium, Phlox, Viscaria, Vinca minor, Cerastium, Margareta, Armeria, Astilbe, Echinaceea, Miozot alb și trei bulbi de Ornithogalum. Căutându-i pe cei doi horticultori drăguți din Prahova - care n-au venit anul acesta - m-am căpătat cu doi bujori, unul alb și unul roșu, pe care i-am pus pe lângă cei roz ce nu s-au lăsat mutați. Cu excepția lavandei, toate vegetalele au fost deja plantate, o să-şi găsească şi ea locul într-o zi; până atunci fac calcule, desfăşor scenarii şi visez la cât de frumoase vor fi achiziţiile vegetale recente, câte vor trăi dintre ele. * Banii se investesc, oamenii sunt învestiți în funcții; poate cineva să-l anunțe pe onor premierul desemnat Victor Ponta de diferență?

3 comentarii:

Diana Alzner spunea...

Simona, te invidiez! :)
M-am străduit şi eu anul acesta să economisesc şi mi-am crescut propriile răsaduri de flori, cu tot ce implică asta... Acum "florile" sunt în grădină, bine merci, dar am o mare temere: că în plicurile de seminţişuri au fost alte seminţe decât petunii şi gura-leului. Am mari, mari suspiciuni. Nu arată deloc cum ar trebui.

simf spunea...

@Diana - si eu am patit-o, dar am crezut ca vina a fost a mea, ca am pus pamant din gradina cu diverse seminte de balarii prin el (si poate asa a si fost, dar m-am lecuit intre timp de experimente). florile au costat intre 1 si 3 lei ghiveciul de rasad, mai putin lavanda - 10 lei. eu strang bani din timp pentru simfonie, e in ultimaul week-end de aprilie de obicei. poate la anul... faci si tu un drum atunci la pitesti?:)

Dani P. spunea...

Grozave achizitiile !!! Si jumatate sa traiasca din plantele luate si tot e bine.
Sachsengruss ? Roz sidefat si parfumat ... un trandafir de inceput de secol, de colectie.
Eu o sa merg in 12 mai la Atena la o expozitie de flori si desi nu-mi propun sa iau prea multe, stiu, ca nu voi rezista tentatiilor :)

:-D