Like?:)

vineri, 30 mai 2014

Educându-l pe Zăvod III

Creşte Zăvod ca din apa lacului în care a tot făcut metodic 4-6 băi pe zi, nufăr alb pe luciul apei (până a golit apa cu pompa domnul meu), apoi venea să se scuture pe noi; a reuşit să-şi rănească bine o ureche, îi sângera pavilionul pe interior, probabil a intrat cu ea într-un lemn. Are deja peste 25 de kg, s-a lăţit în spate, blana i se schimbă uşor, iar cea nouă are firul mai lung şi mai aspru. Îşi schimbă dinţii, vânează pisicile iar ele îl scuipă, zgârie, educă. Plimbă lemne de 1,8 m ținute în echilibru, în gură, prin curte, spre bucuria vopselei mașinii, forează de-a dreptul și îngrijește flori, paște pătrunjel, le asigură fitnessul zilnic găinilor: merge lângă gard, le latră și, dacă nu e mulțumit, aleargă cu zvâcnet inițial pe lângă gard, fix prin florile mele – crini, fisostegii, bujori.
La capitolul educaţie se văd diferenţe; ştie şi în mare parte chiar reacţionează la stai, nu, lasă (lasă pisica), şezi, vin-aici, aşteaptă, liber, la loc (unde locul e la lemne, că aşa vrea el). Când vede castronul cu mâncare vine singur, ia poziţia de şezi, apoi aşteaptă şi la liber vine să mânînce; la fel când trebuie să deschidem porţile pentru maşină – merge lângă chioşc, face şezi şi stă răbdător până la comanda liber. Nu mai încearcă să evadeze în drum, nu se mai urcă cu labele pe noi (dar îi place să mă calce pe ştaiful pantofilor şi să mă lase desculţă), nu mai e fascinat de intratul în casă. Încă încearcă să ne domine şi să vadă dacă nu cumva e el şeful, mai trebuie trântit când şi când sau zgâlţâit de ceafă, identifică prompt tonul de dojană, dar nu-i place să fie certat şi atunci încearcă să comenteze.
A trecut și a doua tură de calciu cu vitamine – e ca o joacă pentru el să ia cele 5 pasile zilnice, mai ales că domnul meu şi socializează cu el când i le dă, eu nu -, mănâncă roșii și ardei, castraveți murați, ciuperci și salată de sfeclă; a citit mărunt câteva zeci de metri pătrați de folie – erau acoperite lemnele din curte, dar folia avea protecții destul de grele pentru vânt, nu și pentru bestiolettă -, fură tot ce apucă, e plină zona de cârpe ude și rupte, de hârtii mărunțite. Zi de zi ne aşteaptă fericit acasă într-un alt decor al curţii şi zău nu-i apreciaz talentele de decorator, mai ales că a învăţat să scoată capacele coşurilor de gunoi şi caută curios ce-i în ele, asta după ce le varsă.
Vânează lesa ca s-o educe, e atent la zborul păsărilor, aleargă după coțofene, urmărește prin gard caprele vecinilor, apără vocal proprietatea. Îl sâcâie pe Hades metodic, merge lângă el când acesta doarme și stă, stă, stă; dacă Hades nu reacționează, începe să-l latre. Firesc că pe Hades îl apucă nervii, începe întâi cu mârâieli, apoi cu balaureli și țin-te scandal.
Infuzia de ciobănesc maidanez de stână de Budeasa e clară în rasa lui, dar din fericire nu va ajunge la 80 kg, estimez că se va opri undeva sub 40; sau măcar sper.
Zăvod.

9 comentarii:

cristina spunea...

Doamne, la faza cu Hades am ras cu zgomot! :))))
Apai pui de matza negru iti mai trebe tie acuma?? Mai stai ... :))

greenzonelife spunea...

intotdeauna e o experienta ciudata aparitia unui nou caine in viata familiei, se pare ca la voi e la maxim :)

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Super tare Zavod dar mai tare povestioara, multumesc pentru clipa de soare din multimea de nori de plumb. O zi frumoasa si un weekend cu bucurii.

Mihaela T. spunea...

A facut ceva progrese Zavod - dragul de el! Faza cu hartiile rupte, carpe sfasiate si peturi maruntite o au si ai mei. Nu-nteleg de ce fac asta? Sau este pur si simplu o joaca pentru ei?! Ma intreb pentru ca eu am avut caini din copilarie. Pe vremea cand stateam la bloc, toti cainii pe care i-am avut nu aveau decat faza cu petul, dar asta numai cand mergem in parc la joaca. Hartii si carpe nu au zderntuit niciodata. Si doar erau atatea in casa. De cand stau la curte, Jim si Miri aduna tot de pe strada la plimbare de dimineata si la cea de seara. :)

Mihaela T. spunea...

A facut ceva progrese Zavod - dragul de el! Simona, eu nu m-am prins care-i faza cu hartiile rupte si carpele zdrentuite. E joaca sau vor sa ne transmita ceva? Cresc caini din copilarie, numai de talie mare am avut. Dar, pe vremea cand stateam la bloc nu se intampla asta. In schimb, de cand stau la casa, si ai mei aduna tot de pe strada cand ii plimb dimineata si seara. Miri, catel comunitar care merge la picior fara lesa (n-o suporta), mai dispare de linga mine si se intoarce cu cate-o bucatica de carne, nu stiu de unde. :)

Mihaela T. spunea...

A facut ceva progrese Zavod - dragul de el! Faza cu hartiile rupte, carpe sfasiate si peturi maruntite o au si ai mei. Nu-nteleg de ce fac asta? Sau este pur si simplu o joaca pentru ei?! Ma intreb pentru ca eu am avut caini din copilarie. Pe vremea cand stateam la bloc, toti cainii pe care i-am avut nu aveau decat faza cu petul, dar asta numai cand mergem in parc la joaca. Hartii si carpe nu au zderntuit niciodata. Si doar erau atatea in casa. De cand stau la curte, Jim si Miri aduna tot de pe strada la plimbare de dimineata si la cea de seara. :)

simf spunea...

@cristina - nici gand de-a 5-a pisica :)

@green - ne coloreaza zilele :)

@Vasile - plus ca-i si alb zavod, se vede bine si cand e vreme plumburie :D

@Mihaela T - culmea e ca are curtea plina de jucarii, inclusiv o bucata buna de blugi si-o felie de mocheta.

Mihaela T. spunea...

Simona, vezi ca am mai scris un comentariu, dar nu stiu de ce mi-a facut figuri calculatorul. Am scris altul cu cateva diferente.
Sa aveti un sfarsit de saptamana cu spor si soare!

Scutaru spunea...

Parcă-l văd pe Pătrățel al nostru, în ce povestești. :) Praf făcea curtea și grădina! Și el încerca să ne domine, spre deosebire de alții, care au fost supuși din prima. Lord și Curvis chiar luați gata adulți n-au avut vreodată tupeul să mârâie la vreunul din noi.
Pe Pătrățel l-am dat pe brazdă cu cel mai sensibil subiect de „dezbatere”: hrana. Ultima lecție a fost când am constatat că nu mai cârâia în front când îi umblam în castron. :)) Mai ales că umblam să mai pun și nu să iau.
Dar, vorba Mihaelei, Zăvod chiar a făcut progrese, într-un timp relativ scurt. Bravo! :)

:-D