Like?:)

marți, 27 mai 2014

Pe final de primăvară

E ultima săptămână din mai, e cald, dar ploile nu vor să plece; mai un duş, mai o încruntare de nori, mai o rafală responsabilă, ploaie repede sau ploaie cu soare, ploaie aşezată sau uşurică, dar zi de zi. Grădina arată descurajator, verdele virează în galben, ceapa şi usturoiul suferă vizibil, via şi pomii la fel – frunzele sunt subdezvoltate şi uşor gălbui. Pământul e ud şi plantările rămân pentru o dată ulterioară – mă întreb dacă mai are rost, mă tem că nu mai au vreme fasolea, porumbul dulce, dovleceii să ajungă la maturitate -, domnul meu stropeşte cu piatră vânătă şi-n cel mult două ore plouă. Prevăd un an agricol slab, mi se strânge inima când văd zona cultivată din grădina tristă, în contrast cu iarba şi buruienile ce cresc într-o veselie; a, şi mărarul – el creşte curajos şi mi-e tare drag.
În curte, peisajul e optimist: troscotul e viguros, trifoiul alb pus în martie e frumuşel foc, cresc curajoşi crinii asiatici, înfloresc trandafirii şi garofiţele chinezeşti. Tradescantii şi salvie, cerastium şi bujori, iasomie şi tanacetum, heucheră şi bănuţei, căldăruşe şi gura leului colorează verdele luxuriant şi miroase deja a vară în tonuri de iasomie, bujori, trandafir de dulceaţă.
Livezile din preajmă sunt necosite, cu iarbă mare plină de floricele galbene şi mov, pădurea e verde viaţă cu pete albe – salcâmi înfloriţi -, în lizieră socul e vedetă; seara se lasă cu miros de pământ reavăn, curcubeu şi cântec de păsărele - privighetorile încep înainte de lăsarea nopţii.
Facem frecvent pâine, am pus leuștean în oțet la borcan, apa din fântână și-a revenit (dar va fi necesară o tencuire a rosturilor dintre tuburi); sâmbătă am avut și duminică am fost musafiri, s-a deschis sezonul la bermude și tricouri, hamacul mare e din ce în ce mai apreciat. Vine vara.

4 comentarii:

Aimée spunea...

Imi pare rau pt gradina ta. Nici pe la socrii mei, care stau langa Campulung, la Schitu Golesti, n-a fost vremea mai prietenoasa...

Una peste alta, eu am ochit altceva si bebelina la fel, se pare: hamacul. :D

simf spunea...

@Crengu - hamacul e rasfat de-a dreptul. si avem chiar 2 :)

Mihaela T. spunea...

In Bucuresti e foarte cald. Aseara la 20.40 cand am plecat de la serviciu erau 27 de grade. Tot ieri, aici linga Parlament, a dat o ploicica scurta. In schimb in P-ta Victoriei se formasera deja balti pe carosabil. La mine acasa (la periferie) nici vorba de ploaie. :) Am udat gradina cu furtunul. :) Te invidiez pentru socul ala de se vede de la tine. As face o socata cum facea mama pe vremuri. Sirop am luat de la Iuliana - tare bun este! Imi pare tare rau ca nu ati apucat sa plantati ce va doreati, dar poate nu-i timpul pierdut. Si poate se va infrepta si vremea. E drept ca am avut o primavera haotica.
In schimb, am vazut ca floricele te-au rasplatit cu multe flori si mult parfum. Asta-i bine! Va doresc vreme buna de plantat si sa aveti spor!

Anonim spunea...

Uau, să vezi în Ardeal, pe centru, ce culturi! A plouat măsurat, soare, apoi ploaie taman la țanc! A semănat tot omul, numai cine n-a vrut n-a pus ce i-a trebuit și au ieșit toate ca chemate! (zicea un țăran ”Toate au ieșit din pământ, numa soacră-mea de n-ar ieși!”, în fine, cam horror perspectiva)
Pe aici oamenii se salută din fugă, nu mai știu pe ce să pună mâna - pe treabă, nu pe buzunar străin, de, țărănește, nu golănește.
E frumos, dar în Serbia, săracii...

:-D