Like?:)

miercuri, 6 mai 2015

Start în mai

A început ultima lună de primăvară şi ziua e chiar puţin cam vară, aş zice – noaptea nu încă, am avut temperaturi sub 10 grade -, ochelari de soare, pălării, bermude, şlapi, joacă în şi cu apa de udat, uşi mereu deschise. S-a deschis sezonul la limonade – acum, şi cu ghimbir –, la zburătoare prin casă – încă n-am pus perdeaua antiinsecte -, la boiler electric fără focuri în sobe, la limacşi şi alţi melci, dar cu cochilie.
A venit Ziua Muncii, am sărbătorit-o prin muncă, a trecut Ziua Muncii, în urmă au rămas febra musculară ce va deveni constantă, știu eu (luni dimineaţa e o odisee coborâtul din pat), scaunele pliante și măsuța în zona de lângă grădină, balansoarul - lângă hamace, în chioșc, și oareșce modificări în decorul moșiei.
Am mutat din ardeii iuţi în ghivece mari, am demarat operaţiunea săpături arheologice de primăvară târzie la zmeură, am plivit la greu – în ceapă şi usturoi se pare că principala cultură e limba mielului autoînsămânţată -, liliacul alb a spus pas anul acesta la flori, au înflorit însă lăcrămioarele şi leurda. Verdele a explodat peste tot (la prima ploaie cu descărcări electrice, Zăvod s-a mirat taare: Bliţuri? De unde? Artficii? Unde sunt?) - , aştept să crească temperatura în sol să putem muta în grădină răsadurile, au apărut nişte cărăbuşi verde metalizat diferiţi de cei de mai - foarte frumoşi, dar ticăloşi atunci când îmi intră în păr.
Noutăți vegetale – un călin mic-mic, lupin mov și probabil şi roz, garofițe de iunie (pe cele vechi le-a mâncat o iarbă ticăloasă), phlox subulata roz și trei plante necunoscute: una antițânțari (crește până la 2 m, are frunze mari), una cu frunze cam ca feniculul și încă una cu frunze arătând undeva între miozot și bălărie.
În rest –, îndeletniciri casnice: am spălat la greu, de la perdele şi huse de fotolii la pături şi covoraşe, am periat responsabil mâţe, am călcat rufe până la plictiseala supremă – diverse după casa plină de la Paşti plus feţele de masă pentru vara ce vine; apoi cămăşi, pantaloni, tricouri - plăcere supremă. Domnul meu a cântat la motocoasă, polidisc şi aparat de sudură, a tratat cu negrese şi şurubelniţă electrică gardul şi tot luptă, în etape, să-l perie pe Zăvod.
În sat grădinile se înverzesc de la zi la zi, se aud pompe care stropesc pomii, în livezile din preajmă pasc capre, oi, căprioare, un cal şi nişte iepuri – nu simultan -, curțile caselor părăsite sunt pline de flori, tufe de lăcrămioare, lalele şi liliac.
E început de mai.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Se simte ca s-a incalzit vremea, si la mine au rasarit mai toate in gradinuta si tare mi-s mandra de ea :)

Anonim spunea...

Buna ziua,
cum arata acea planta 'antitantari"?tare mi-ar prinde bine la tara !

Niculina

simf spunea...

@Niculina - are frunzele usor grasute, cam de forma celor de tei, sunt verzi cu intarsii roscate. acum e mica si subutrita, dar cand mai creste ii fac poze.

:-D