Like?:)

marți, 16 februarie 2010

Piraţii somalezi nu ajung pe Ada Kaleh

Plete jegoase, picior de lemn, ochi lipsă, papagal pe umăr, sabie şi zâmbet ştirb sau un Jack Sparrow - frumos, nonconformist, cu aer boem, îndemnându-te la visare. Aşa vedea S. un pirat. Bărbat cât uşa, alb, cu ceva romantic în el, de răzvrătit împotriva asupririi, precum haiducii din legendele copilăriei (pentru Radu Anghel a fugit de-acasă când avea vreo opt ani să-i caute comoara la Crucea Albă, în noaptea de Sânziene).

Somalez, în afară de cel din bancuri, era pentru S. un african subnutrit aflat într-un perpetuu război civil, care se ocupă cu pescuitul şi îşi apără apele de deversările toxice ale unor state prea dezvoltate; mai ştia S. că Somalia a reuşit să facă misiuni americane să eşueze, că n-are spitale sau bănci dar are cea mai mare inflaţie din lume.

Pirat somalez? Sfinte Lexic, spuse S., e un oximoron, contradictio in adiecto, nu poţi alătura cele două noţiuni, decât ca glumă eventual!

Dar oximoronul ei e înfipt bine în realitate şi nu e deloc romantic, „transferă o parte din bunurile confiscate” celor din Haiti, le asigură şi transportul, să nu le „confişte” alţii.

…A dus S. piraţii frumoşi la muzeul de pe Ada Kaleh (îi ţine acolo de teamă să nu-i fure piraţii somalezi), îi lasă doar noaptea să navigheze, să fure vise de-adolescentă, sa fie incubi, să zăpăciripească iluzii în prozeme domestice…

Cu drag, pentru MR, CT şi DU, convişi toţi trei în astă seară că scriu bine.

Pentru ochi, inimă şi gând:

5 comentarii:

Anonim spunea...

Generalul Napoleon - da, din stirpea... - scruta, pe sub streaşina post-imperialei sale mâini, orizontul din crăcănătura falnicelor dealuri, chitit să surprindă online naşterea ostrovului Ada-Kaleh, din spumele Dunării,de pe puntea de comandă a vaporului care gâfâia deja sub împotrivirea sumedeniei de năpraznice anafoare printre care se fofila, când, cârmindu-şi gândul mitologic rătăcit, tresări la anunţul comandorului navei: Voala mon jeneral lil Adacale. Olala, se dezmetici aproximativ generalul.
- Isi vivr Ali Kadri, atât izbuti să pronunţe corect urmaşul piraţilor exagerezaţi de Simona Fusaru.
- O-la-la, fu de data aceasta mai clar generalul.
- Il a di fam, zise promt căpitanul.
- Me, il e fu.
- Pe toate, mon jeneral.

M.R.

simf spunea...

@cata, multumesc de propunere, dar nu ma ispiteste. Blogul meu nu contine “chestii foarte tari”, schimburi nu fac, nici de senvisuri, nici de linkuri, n-am rabdarea necesara sa ma joc, confirmarea neacceptarii o fac unde si cand vreau eu iar de deranj te scuz. Ziua imi pare buna, ceea ce-ti doresc si tie.

Anonim spunea...

hai, da-o-n puii mei, c-o iei pe literatura. scrie de casa, da cu aia de la luna amara de pamant si nu-i mai asculta pe aia de le dedici dulceturi d-astea.
a.s.

Anonim spunea...

si-ai vrut sa le arati ca poti sa scrii si prost?:D
cine-s aia 3? da-le numele intreg.
a.s.

simf spunea...

@anonimului a.s.
nu-i literatura, e o joaca. si cand o sa-mi vina chef o sa scriu tot depre pirati somalezi, din alt unghi. nu cred ca-i scrisa prost, ci doar ca registrul imi vine ca nuca-n perete. iar numele celor 3 nu ti-l zic, nu vreau na! ei trebuie sa stie, nu toata lumea.

:-D