Like?:)

marți, 13 decembrie 2011

De Sărbători

Decembrie, post, nașterea Mântuitorului, să fim mai buni, mai generoși, mai smeriți.
Începe cu festivismele de 1 Decembrie, când brusc toți sunt patrioți cu fasole și ciolan, cu la mulți ani protv și de ce sunt mândru că sunt român, până la vai ce rău e în România, nu-s străzi și infrastructură, dar eu lucrez ca muncitor necalificat în Spania/Italia și acolo plătesc impozit (dap; și pensia mamei tale o plătesc eu).
Vin la rând luminițele din orașe (agromerat sclipitor chicioase) ce sunt aprinse festivist și populist, cu declarații pompoase cât de greu a fost dar trebuia să facem asta pentru populație. E Moș Nicolae, clar trebuie să ne amintim de bătrânii și de copiii abandonați să le facem și lor o bucurie măcar de sărbători, o ciocolată, o atenție comestibilă, un bonbon, că în restul anului ei nu mănâncă, sunt ca Hrușcă, puși la congelare, nu se trezesc decât pe sfârșit de an.
Apar afișele cu – ați ghicit - Hrușcă, Fuego și Bănică JR., la radio se tânguiesc Celine Dion și George Michael, vin colinde în cascadă pe FM și pe străzi apar cerșetorii Moș Crăciun.
Luna cadourilor, super-mega-ultra oferte de sezon, târguri, aglomerație în magazine, coadă la scările rulante (cele clasice sunt decor statuar), dughene în centrul pietonal cu produse „tradițional românești”, hand-made-uri made in china, comercianți bronzați, câini comunitari mâncând shaorme, petarde interzise, bum, câini comunitari năvălind speriați peste tine, fără shaorme.
Apoi sms-urile cu „Fie ca Sfintele Sărbători...”, cu dezacorduri și virgule între subiect și predicat, mailurile cu pps-uri și câmpul “to” plin cu o mie de adrese vizibile dintre care una e a ta, telefoanele de control din seara de Crăciun de la fratele lu' nașa lu' cumnatu lu' nepotu', proaspăt aghezmuit și cu chef de vorbă.
Sun-o pe mătușa că e singură, sună-l pe domnul X că sigur așteaptă, treci pe la unchiul Y că nu se face să nu-i treci pragul măcar o dată-n an și du-i acolo o atenție doamnei Z, că așa se face de sărbători. Ia-ți porția de înghesuială și reîmprospătează-ți amintirea cozilor de odinioară, că cine te pune să megi la magazine în perioada asta, și ce dacă îți trebuie doar cafea, ulei, două becuri și piper, așa e de sărbători în magazine. Ai grijă să ai de toate în casă, că dacă-ți trece cineva pragul trebe să-i pui pe masă una-alta, fă vizite, dă telefoane.
Și tot așa până la revelion; apoi artificiile fastuos-costisitoare și șampania în piața centrală – dacă pâine nu prea e, măcar circ să fie -, programele tv trase la indigo „în noaptea dintre ani”, numărătoarea inversă, țipete și la mulți ani România oriunde te-ai afla.
Sunt rea, știu (dar nu-i așa că-mi stă bine?:) ). Uneori parcă aș vrea ca anul să aibă numai 11 luni.

8 comentarii:

mihai apostu spunea...

Draga doamna Simona
M-ai uns la suflet cu aceasta radiografie luata direct dintre prispa orientului si poarta occidentului. Din pacate si din fericire ai dreptate. Spun din pacate pentru faptul ca asa am crescut noi, pentru ca din pacate acolo se afla toata copilaria si tineretea noastra. Spun din fericire ca ...uite, tu esti un roman care macar teoretic vrea sa se rupa de tarele trecutului si care vrea portia de secol 21 sau (XXI) sau care este la curent cu modernismul.ro sau cum spuneam eu odata cu generatia.ro,. Te felicit, te salut si... deh... un sfarsit de an placut.

caramica spunea...

foarte bine iti sta rea, asa-i! mai ales cand ai dreptate :) si aici chiar ai, din pacate (sau din fericire? nu, clar nu din fericire!)

zărzărel şi pătrunjica spunea...

avem buget! sau nu.

CCristinaC spunea...

Dap, trebuie sa recunoastem o doza de rautate. Insa nu e Craciun fara Grinch, nu? Glumesc. Mie imi plac luminitele si artificiile controlate, chiar daca par chicioase. :) Nu-mi place faptul ca se transforma bucuria nasterii lui Isus in bucuria de a cumpara cit mai mult si fara rost. Craciunul nu vine din magazin. :)

simf spunea...

@caramica - ma gandeam eu:)

@CCristinaC - shoppingul compulsiv face ca linistea si bucuria sarbatorilor sa devina ceva... nu stiu, comercial.

irenadaiana spunea...

mai sis , cum ma "citesti" tu pe mine pana-n fundu' sufletului!

simf spunea...

@mihai - tu stii ca mi-esti drag:)

vic spunea...

ca bine le-ai mai zis din condei.

:-D