Like?:)

marți, 11 august 2015

Despre vară, vocație şi alţi demoni

E-un august copt și sufocant, fără apă și vânt, cu miros de pământ ars, verde în uscare, animale toropite și cald, cald, cald, că așa mi-e dor de-un frig mic, cu dârdâieli ușoare...
Roşiile şi-au început spectacolul, nici urmă de mană până acum, mi-e tare drag să fac piaţa din grădină, cu coşul de nuiele pe braţ, piţi style; de departe preferatele mele sunt roşiile negre, mari, de la Adina ot Vâlcea (tot de la Adina am şi bobul, şi muştarul, mersic, Adina!) și Azoychka de la Iuliana ot Răscăeți (mersic, Iuliana!). Castraveții par a avea frunzele opărite, doar cei plantați la umbră ce-o duc bine, ardeii cer udați zi de zi – cei din ghivece chiar și de două ori -, fasolea și dovleceii au intrat în dizgrație – nici măcar nu mă mai uit la ele -, iar celelalte vegetale sunt parțial color bine, grație udărilor zilnice care-mi mănâncă vreo două ore.
Am reușit să-l perii și să-l tund pe Castor fără să-l supăr prea tare, pe Zăvod îl așteaptă o sterilizare mică în astă săptămână dacă nu intervine ceva neprevăzut, iar Hades are o energie incredibilă când soarele-i sus şi aerul e dens-praf - cred că merge cu baterii solare, că altfel nu-mi explic cum de poate, negru fiind el şi având blana de-a dreptul fierbinte. Trandafirii sunt bine, la fel și coniferele, floarea de colț ce o duce mai greu, pisicile sunt ticăloase, puii sunt belicoși, iar găinile au râie deplumantă.
Am fost gospodini de-a dreptul, am făcut 1,8 l de suc de roșii, am pus câte o pungă de păstârnac, țelină rădăcină, țelină frunze și ardei la congelator, am pregătit o tură de roșii de uscat la soare (ziua, că noaptea locuiesc în mașină).
De bine ce s-a terminat concediul și am o mie de chestii restante, m-am gândit că-i timpul să-mi urmez vocația de aurolac și-am vopsit preț de-un litru de Emalux – geamurile și ușa la bucătărie, retușuri pe la etaj, părul propriu -, prilej cu care am intrat în dispute cu viespile autohtone, ușor vicioase cred, că-s fascinate de mirosul de diluant.
În rest – gărgăuni și fluturi de noapte, broaște aduse de mâțe ticăloase și gușteri, limacși gras-altoiți, praf, pământ de tălpi goale arzătoriu. Vreau să plouă.

2 comentarii:

Mihaela T. spunea...

Si eu "vreau sa ploua" si "mi-e dor de-un frig mic, cu dârdâieli ușoare..."! :)
M-ai dat pe spate cu faza: "piti style". :):):) Mi te inchipui cum te unduiesti prin gradina cu cosul pe brat. :)

Iar lui Zavod ii doresc sa aibe o operatie usoara, fara dureri, si refacere grabnica! Ma voi gandi la el.

simf spunea...

@Mihaela - fix asa fac, in pasi de catwalk. iar cosul are toarta lunga, imi ajunge pana la jumatatea coapsei... :D

:-D