După ce am pus pe blog 19 postări despre 19 soiuri de
trandafiri și în urma unor discuții, o doamnă dragă a scris, bine structurat și
concentrat, despre trandafiri. Cum grupul de facebook este închis și audiența e
limitată, doamnelor și domnilor, s-o citim aici pe Vali Ghejan:
Trandafirii vin în
grădinile noastre cu o multitudine de mirosuri ferecate în petale și stamine,
miros picant, anason, citrice, fructe și cu mirosul trandafirului vechi.
Spectrul de arome de trandafir este foarte mare: variază de la încântător până
la sublim sau neplăcut (ca "Rose Foetida" - un miros ascuțit de
păstăi). De asemenea, există mulți trandafiri care miros a ceai verde, miere,
viță de vie, mușchi, fructe sau alte specii de flori.
Timp de secole, trandafirul
a fost cea mai importantă cultură florală din industria de floricultură,
importanța sa economică constă, de asemenea, în utilizarea petalelor sale ca
sursă de parfumuri naturale.
Parfumul este spiritul
florilor, esența spirituală a plantelor și a copacilor. Atunci când întâlnim flori cu un miros deosebit de
puternic, dar în același timp subtil în sensul bun, când mirosim florile și în
special trandafirii devenim brusc fericiți pentru că frecvența mirosului ne
alertează creierul. De ce oare?
Mirosul este primul care
aduce informația la creier, sesizează și indică amigdalei și celorlalte simțuri
la ce să fie atente. Parfumul trandafirilor are capacitatea magică de a te
putea liniști. Când frecvența uleiurilor terapeutice este foarte înaltă, ele ne
ajută să ne eliberăm mai repede de blocaje, prin trezirea simțurilor și a
conștiinței noastre spirituale. Uleiurile esențiale variază ca frecvență între
52-320 MHz, uleiurile esențiale spirituale având peste 90 MHZ.
Uleiul esențial de
trandafiri vibrează la o frecvență de 320 MHz. În comparație cu uleiul esențial
de lavandă (una din următoarele flori de înaltă frecvență) care vibrează la 118
MHz. Un creier uman sănătos vibrează, de obicei, între 71 și 90 de MHz.
Există peste 300 de
substanțe chimice responsabile pentru miros, dar în uleiul de trandafir doar
patru produc majoritatea parfumului.
Pe baza analizelor de
expresie ale genelor legate de parfum, au fost propuse celulele epidermale de
petale de trandafir ca situri pentru producția de mirosuri și emisii. Timp de
secole, trandafirul a fost cea mai importantă cultură din industria de
floricultură. Genul Rosa include 200 de specii și mai mult de 18.000 de tipuri
de rose. Trandafirul de Damasc (Rosa damascena) este cea mai importantă specie
folosită pentru a produce apă de trandafir și uleiuri esențiale în industria
parfumeriei. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC151220/)
Mirosul trandafirilor variază în funcție de momentul
zilei. Nu este surprinzător că dimineața devreme mirosurile sunt mai puternice,
cu cele mai puternice arome produse de primele flori de vară. Atunci când
încearci să înțeleagi mirosurile, este important să ții cont de variația în
timp, acest lucru fiind produs de diferența la care compușii diferiți se
evaporă; de exemplu, unele mirosuri se evaporă mai încet decât citricele,
mirosind astfel ceva pentru prima și a doua oară ar putea fi o experiență
diferită.
Mirosul trandafirului este
eliberat atunci când trandafirii sunt gata să fie polenizați, adesea aceasta
înseamnă că florile pe jumătate deschise au un miros mai puternic.
Culoarea trandafirului este
puternic corelată cu mirosul lui. În general, trandafirii cu cele mai bune
mirosuri au culori mai întunecate, mai multe petale și petale groase sau
catifelate. Trandafirii roșii și roz miros de multe ori a ceea ce ne gândim ca fiind
un "trandafir vechi". Trandafirii alb și galben adesea au miros de
violete, nasturtium și lămâie. Trandafirii galbeni și portocalii intens miros a
fructe, nasturtium, violete.
Aproximativ 20% din toți
trandafirii nu miros deloc. Din punct de vedere istoric, toți trandafirii au
avut un miros, dar după introducerea China Rose aproape fără miros și Rose de
ceai, ambii trandafiri originali din China secolului al XIX-lea, mirosul unor
trandafiri a devenit insesizabil.
Până la mijlocul secolului
al XX-lea, aspectul trandafirilor era variația-cheie pentru care au fost crescuți
trandafirii. Un punct de cotitură în crearea trandafirilor parfumați a fost
David Austin, acesta a adus mirosul vechi în trandafiri. Trandafirii săi sunt
cunoscuți pentru o varietate de mirosuri gourmet!
Trandafirii cu o aromă
neobișnuită au fost crescuți atât pentru a câștiga premii, cât și pentru industria
de parfumuri. Din fericire, nu este neobișnuit să vedem cum un parfum excelent
vine împreună cu un aspect fermecător.
Mirosul de trandafiri tradiționali
Mirosul pe care majoritatea
oamenilor îl asociază cu trandafirii aparține unui trandafir vechi de Damasc,
care se întâmplă, de asemenea, să fie cel mai parfumat dintre toate speciile de
trandafiri. Mirosul unui trandafir Damasc, Kazanlac, este recunoscut ca
standard în industria parfumurilor, deși mirosul trandafirilor din grădina dvs.
va fi, cel mai probabil, total diferit.
Aproximativ 70% din uleiul
de trandafir din lume provine din Bulgaria, alți producători importanți sunt
Turcia, Iran și Maroc, precum sunt și cantități prețioase și limitate de la
Grasse. Trandafirii cel mai frecvent utilizați în parfumerie sunt trandafirul
turcesc, Damascul (sau trandafirul Damascena) și Rosa Centifolia
("trandafirul de șapte frunze"), care este cultivat în jurul orașului
Grasse, în sudul Franței. Acest trandafir este, de asemenea, cunoscut sub
numele de Rose de Mai, deoarece, în general, înflorește în luna mai, și romantic
este denumit "trandafirul pictorului", deoarece apare în multe
lucrări ale vechilor pictori.
Sarcina selectorului de
trandafiri este de a alege florile înainte de ora 10 dimineața, când soarele
evaporă magia lor rafinată. Atât de repede se estompează trandafirul, de fapt,
că unii fermieri din Turcia și Bulgaria transportă pe câmpuri propriile
alambicuri de cupru, încălzindu-le pe loc cu focuri de lemn pentru a distila
prețiosul ulei de trandafir de Damasc, care se separă de apă când se
încălzește. 170 de flori de trandafiri se colectează pentru o singură picătură
de ulei de trandafir.
Uleiul pur de trandafiri
este destul de scump, deoarece pentru a produce un kilogram vor fi necesare 10
tone de petale. Aceasta înseamnă că majoritatea parfumurilor sunt produse cu
alternative sintetice pentru a face producția profitabilă.
Al doilea loc pentru un
miros clasic se duce la trandafirul englez modern "Gertrude Jekyll".
Petalele acestui trandafir sunt adesea folosite în producția de uleiuri
esențiale pentru parfumuri datorită bogăției mirosului lor. Trandafirul are un
miros puternic, dar descrierile de mirosuri variază de la dulce la o esență
tradițională de trandafir de Damasc. Nu vă spun prea multe acum, din lipsă de
spațiu, despre trandafirul Ispahan, un trandafir de Damasc de dulceață cu un
miros puternic.
În prezent, singuri
trandafiri care încă mai au mirosul lor original sunt trandafirii de grădină.
Unii dintre ei sunt trandafiri vechi, dar există câteva soiuri moderne care au
fost concepute cu miros.
Unele exemple includ:
Gertude Jekyll
Jude the Obscure
Charles de Gaulle
Evelyn
Parfum Delight
Lovely Lady
Prințul
Double Delight
Trandafirii cu miros nu
sunt ușor de reprodus, deoarece nu există nici o garanție că doi trandafiri
parfumați vor produce un descendent parfumat. Trandafirii David Austin, cu
licență, au interdicția de a fi reproduși pentru a nu denatura soiul, oricum,
reproducerea prin butășire nu crează descendenți asemănători originalilor. Noul
trandafir nu are nici miros identic cu originalul, nici rezistență la boli și
la ger. David Austin a produs nenumărate varietăți de trandafiri de grădină și
unele soiuri de trandafiri pentru tăiat având parfumuri captivante.
Mirosul de trandafir clasic
este adesea completat de alte note. De exemplu, în cazul "Munstead
Wood", "Grand Siesle", "Lady of Megginch", mirosul
bogat de ulei de trandafir este completat de note de fructe de pădure.
Mirosul uleiului de
trandafir nu este pentru toată lumea, se pare că mulți sunt de modă veche. Dar
trandafirii cu un miros de fructe sunt plăcuți de toți, fără excepție, pentru
că este cea mai delicioasă aromă de trandafiri.
În soiurile vechi, aroma
principală de ulei de trandafiri este adesea completată cu note de lămâie sau
portocal, mirosul de trandafiri de Bourbon cu miros de zmeură și nectarine, iar
soiurile moderne pot combina un buchet de nuanțe de fructe de neimaginat - de
la pepeni la banane. O altă notă comună într-un trandafir este trifoiul.
Zmeură
Bătrânul Isaac Pereire
miroase ca zmeura, este unul dintre cei mai aromați trandafiri, astfel încât și
gemurile și siropurile sunt gătite din petalele sale.
Lămâie
Notele Lemon pot fi găsite
în „Yves Piaget“ - selecție „Meilland“ - și „Delbar Chartreuse de Parme“
(ambele în tonuri-liliac roz).
Apricot & Peach
Arome dulci de caise și
piersici sunt adesea prezente în trandafirii de culorile respective. În special
Rose "Liv Tyler" are o aromă bogată de caise coapte.
Bannana
"Filipes
Kiftsgate" miroase a vanilie și banane, un bush înflorit umple aerul cu un
parfum în jurul său, deși florile individuale au un miros slab. Un alt
trandafir „banana“ este trandafirul „Cântec de vară“, a lui David Austin, care
are un miros puternic amestecat cu note de frunze de crizantemă, banane coapte
și ceai.
Trandafirii cu aromă de ceai
Ceaiul este un miros
complex, multi-fațetat. Toată lumea a auzit de un trandafir de ceai, dar de ce
miroase de fapt? E greu de descris, este un miros dulce, cu tone de nasturtium,
nucșoară și fructe. "Gloire de Dijon", "Jayne Austin",
"Pegasus", "Molineux", "Young Lucidas",
"Port Sunlight" și mulți alți trandafiri galbeni și crem sunt
cunoscuți pentru aromele lor de ceai.
Mosc
Parfumul se numește mosc
datorită faptului că are o asemănare cu mirosul de mosc adevărat. Este un miros
dulce, picant, asemănător cu mierea de pajiște, cu note de fructe. Spre
deosebire de alte parfumuri de trandafir, aroma de mosc nu este produsă de
petale, ci de staminele trandafirului. De obicei, mirosurile nu se răspândesc
departe, necesitând să te apleci pentru a simți mirosul. Dar aerul din jurul
trandafirilor cu aromă de mosc este plin de aroma lor și poate fi chiar simțit
la distanță.
Trandafiri de mosc sunt:
"Rose Moschata", "Rose Multiflora", "Rose
Phoenecia", "Rose Nastarana", "Rose Mulliganii",
"Rose Sempervirens" și "Rose Arvensis" . Cele mai aromate
soiuri - "Pax", "Felicia", "Buff Beauty",
"Cornelia", "Daphne și Vanity" , sunt capabile să umple
toată grădina cu parfum.
Note picante
Există multi trandafiri cu
indicii de arome picante. Rose "Soeur Emmanuelle" are o aromă
neobișnuită de plante picante - un amestec de anason, busuioc, fenicul și
lavandă.
Anise - anason
Notele de anason sunt
prezente în parfumul trandafirului "Madame Figaro", care se
caracterizează printr-o înflorire foarte lungă și abundentă.
Mulled wine- vin fiert
Incredibil de parfumatul
trandafir "Agnes Schilliger" miroase ca vinul fiert - ghimbir,
nucșoară, scorțișoară și fructe de pădure.
Frunze de laur - dafin
Foarte vechi, soiurile
hibride "Radiance" și "Radiance Red" miros ca o frunză de
laur – dafin.
Clover - cuișoare
Mulți trandafiri miros a
cuișoare. De obicei, esența trifoiului este amestecată cu aroma de ulei de
trandafir.
Smirna
Mirosul de smirnă se
găsește aproape exclusiv în soiurile David Austin. Este o aromă dulce dulce,
care amintește de anason și smirnă. Această notă a apărut pentru prima dată în
„Constance Spry“ și „Trandafiri patrimoniului“. Cele mai aromate soiuri cu mirosul
de smirnă - "Sf. Cecilia", "Perdita" a primit premiul
pentru parfum, "Chaucer", " Bianca Fair", " Troilus".
Mirosul de mușchi - rășină
Acest lucru este neobișnuit
pentru trandafiri, o mică aromă de conifere, rășinoase este caracteristică
trandafirilor de mușchi, foarte populari în era victoriană. Pedunculul și
sepalele acestui trandafir sunt acoperite cu un set de fire de păr care
amintesc de mușchi (de aici și numele). Acele mici fire care dau un miros de
mușchi. Pentru a simți acest lucru, trebuie să frecați floarea cu degetele. Cei
mai mulți trandafiri mușchi înfloresc o singură dată, dar există, de asemenea,
o varietate de înflorire din Perpetual White Moss.
***
Există o metodă foarte
simplă pentru a cunoaște dacă un trandafir este arbust sau dacă este trandafir
cățărător: forma spinilor. Trandafirii urcători au vârful orientat înapoi și
funcționează ca niște cârlige, în timp ce trandafirii arbust au vârful spinului
orientat în sus.
Niciun trandafir nu crește
în locul unde a murit un alt trandafir. Niciodată să nu plantați un trandafir
nou în locul unde a murit un trandafir. Locul trebuie lăsat gol cel puțin un
an, iar solul complet împrospătat pentru un alt trandafir.
Un comentariu:
Un articol foarte bine documentat, structurat, usor de parcurs. Felicitari si succes !
Trimiteți un comentariu