Like?:)

joi, 4 iulie 2019

Mirosul trandafirilor. Guest post 2


După ce am pus pe blog 19 postări despre 19 soiuri de trandafiri și în urma unor discuții, o doamnă dragă a scris, bine structurat și concentrat, despre trandafiri. Cum grupul de facebook este închis și audiența e limitată, doamnelor și domnilor, s-o citim aici pe Vali Ghejan:

Trandafirii vin în grădinile noastre cu o multitudine de mirosuri ferecate în petale și stamine, miros picant, anason, citrice, fructe și cu mirosul trandafirului vechi. Spectrul de arome de trandafir este foarte mare: variază de la încântător până la sublim sau neplăcut (ca "Rose Foetida" - un miros ascuțit de păstăi). De asemenea, există mulți trandafiri care miros a ceai verde, miere, viță de vie, mușchi, fructe sau alte specii de flori.

Timp de secole, trandafirul a fost cea mai importantă cultură florală din industria de floricultură, importanța sa economică constă, de asemenea, în utilizarea petalelor sale ca sursă de parfumuri naturale.

Parfumul este spiritul florilor, esența spirituală a plantelor și a copacilor. Atunci când  întâlnim flori cu un miros deosebit de puternic, dar în același timp subtil în sensul bun, când mirosim florile și în special trandafirii devenim brusc fericiți pentru că frecvența mirosului ne alertează creierul. De ce oare?

Mirosul este primul care aduce informația la creier, sesizează și indică amigdalei și celorlalte simțuri la ce să fie atente. Parfumul trandafirilor are capacitatea magică de a te putea liniști. Când frecvența uleiurilor terapeutice este foarte înaltă, ele ne ajută să ne eliberăm mai repede de blocaje, prin trezirea simțurilor și a conștiinței noastre spirituale. Uleiurile esențiale variază ca frecvență între 52-320 MHz, uleiurile esențiale spirituale având peste 90 MHZ.

Uleiul esențial de trandafiri vibrează la o frecvență de 320 MHz. În comparație cu uleiul esențial de lavandă (una din următoarele flori de înaltă frecvență) care vibrează la 118 MHz. Un creier uman sănătos vibrează, de obicei, între 71 și 90 de MHz.

Există peste 300 de substanțe chimice responsabile pentru miros, dar în uleiul de trandafir doar patru produc majoritatea parfumului.

Pe baza analizelor de expresie ale genelor legate de parfum, au fost propuse celulele epidermale de petale de trandafir ca situri pentru producția de mirosuri și emisii. Timp de secole, trandafirul a fost cea mai importantă cultură din industria de floricultură. Genul Rosa include 200 de specii și mai mult de 18.000 de tipuri de rose. Trandafirul de Damasc (Rosa damascena) este cea mai importantă specie folosită pentru a produce apă de trandafir și uleiuri esențiale în industria parfumeriei. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC151220/)

Mirosul  trandafirilor variază în funcție de momentul zilei. Nu este surprinzător că dimineața devreme mirosurile sunt mai puternice, cu cele mai puternice arome produse de primele flori de vară. Atunci când încearci să înțeleagi mirosurile, este important să ții cont de variația în timp, acest lucru fiind produs de diferența la care compușii diferiți se evaporă; de exemplu, unele mirosuri se evaporă mai încet decât citricele, mirosind astfel ceva pentru prima și a doua oară ar putea fi o experiență diferită.

Mirosul trandafirului este eliberat atunci când trandafirii sunt gata să fie polenizați, adesea aceasta înseamnă că florile pe jumătate deschise au un miros mai puternic.

Culoarea trandafirului este puternic corelată cu mirosul lui. În general, trandafirii cu cele mai bune mirosuri au culori mai întunecate, mai multe petale și petale groase sau catifelate. Trandafirii roșii și roz miros de multe ori a ceea ce ne gândim ca fiind un "trandafir vechi". Trandafirii alb și galben adesea au miros de violete, nasturtium și lămâie. Trandafirii galbeni și portocalii intens miros a fructe, nasturtium, violete.

Aproximativ 20% din toți trandafirii nu miros deloc. Din punct de vedere istoric, toți trandafirii au avut un miros, dar după introducerea China Rose aproape fără miros și Rose de ceai, ambii trandafiri originali din China secolului al XIX-lea, mirosul unor trandafiri a devenit insesizabil.

Până la mijlocul secolului al XX-lea, aspectul trandafirilor era variația-cheie pentru care au fost crescuți trandafirii. Un punct de cotitură în crearea trandafirilor parfumați a fost David Austin, acesta a adus mirosul vechi în trandafiri. Trandafirii săi sunt cunoscuți pentru o varietate de mirosuri gourmet!

Trandafirii cu o aromă neobișnuită au fost crescuți atât pentru a câștiga premii, cât și pentru industria de parfumuri. Din fericire, nu este neobișnuit să vedem cum un parfum excelent vine împreună cu un aspect fermecător.

Mirosul de trandafiri tradiționali

Mirosul pe care majoritatea oamenilor îl asociază cu trandafirii aparține unui trandafir vechi de Damasc, care se întâmplă, de asemenea, să fie cel mai parfumat dintre toate speciile de trandafiri. Mirosul unui trandafir Damasc, Kazanlac, este recunoscut ca standard în industria parfumurilor, deși mirosul trandafirilor din grădina dvs. va fi, cel mai probabil, total diferit.

Aproximativ 70% din uleiul de trandafir din lume provine din Bulgaria, alți producători importanți sunt Turcia, Iran și Maroc, precum sunt și cantități prețioase și limitate de la Grasse. Trandafirii cel mai frecvent utilizați în parfumerie sunt trandafirul turcesc, Damascul (sau trandafirul Damascena) și Rosa Centifolia ("trandafirul de șapte frunze"), care este cultivat în jurul orașului Grasse, în sudul Franței. Acest trandafir este, de asemenea, cunoscut sub numele de Rose de Mai, deoarece, în general, înflorește în luna mai, și romantic este denumit "trandafirul pictorului", deoarece apare în multe lucrări ale vechilor pictori.

Sarcina selectorului de trandafiri este de a alege florile înainte de ora 10 dimineața, când soarele evaporă magia lor rafinată. Atât de repede se estompează trandafirul, de fapt, că unii fermieri din Turcia și Bulgaria transportă pe câmpuri propriile alambicuri de cupru, încălzindu-le pe loc cu focuri de lemn pentru a distila prețiosul ulei de trandafir de Damasc, care se separă de apă când se încălzește. 170 de flori de trandafiri se colectează pentru o singură picătură de ulei de trandafir.

Uleiul pur de trandafiri este destul de scump, deoarece pentru a produce un kilogram vor fi necesare 10 tone de petale. Aceasta înseamnă că majoritatea parfumurilor sunt produse cu alternative sintetice pentru a face producția profitabilă.

Al doilea loc pentru un miros clasic se duce la trandafirul englez modern "Gertrude Jekyll". Petalele acestui trandafir sunt adesea folosite în producția de uleiuri esențiale pentru parfumuri datorită bogăției mirosului lor. Trandafirul are un miros puternic, dar descrierile de mirosuri variază de la dulce la o esență tradițională de trandafir de Damasc. Nu vă spun prea multe acum, din lipsă de spațiu, despre trandafirul Ispahan, un trandafir de Damasc de dulceață cu un miros puternic.

În prezent, singuri trandafiri care încă mai au mirosul lor original sunt trandafirii de grădină. Unii dintre ei sunt trandafiri vechi, dar există câteva soiuri moderne care au fost concepute cu miros.

Unele exemple includ:

Gertude Jekyll
Jude the Obscure
Charles de Gaulle
Evelyn
Parfum Delight
Lovely Lady
Prințul
Double Delight

Trandafirii cu miros nu sunt ușor de reprodus, deoarece nu există nici o garanție că doi trandafiri parfumați vor produce un descendent parfumat. Trandafirii David Austin, cu licență, au interdicția de a fi reproduși pentru a nu denatura soiul, oricum, reproducerea prin butășire nu crează descendenți asemănători originalilor. Noul trandafir nu are nici miros identic cu originalul, nici rezistență la boli și la ger. David Austin a produs nenumărate varietăți de trandafiri de grădină și unele soiuri de trandafiri pentru tăiat având parfumuri captivante.

Mirosul de trandafir clasic este adesea completat de alte note. De exemplu, în cazul "Munstead Wood", "Grand Siesle", "Lady of Megginch", mirosul bogat de ulei de trandafir este completat de note de fructe de pădure.

Mirosul uleiului de trandafir nu este pentru toată lumea, se pare că mulți sunt de modă veche. Dar trandafirii cu un miros de fructe sunt plăcuți de toți, fără excepție, pentru că este cea mai delicioasă aromă de trandafiri.

În soiurile vechi, aroma principală de ulei de trandafiri este adesea completată cu note de lămâie sau portocal, mirosul de trandafiri de Bourbon cu miros de zmeură și nectarine, iar soiurile moderne pot combina un buchet de nuanțe de fructe de neimaginat - de la pepeni la banane. O altă notă comună într-un trandafir este trifoiul.

Zmeură
Bătrânul Isaac Pereire miroase ca zmeura, este unul dintre cei mai aromați trandafiri, astfel încât și gemurile și siropurile sunt gătite din petalele sale.

Lămâie
Notele Lemon pot fi găsite în „Yves Piaget“ - selecție „Meilland“ - și „Delbar Chartreuse de Parme“ (ambele în tonuri-liliac roz).

Apricot & Peach
Arome dulci de caise și piersici sunt adesea prezente în trandafirii de culorile respective. În special Rose "Liv Tyler" are o aromă bogată de caise coapte.

Bannana
"Filipes Kiftsgate" miroase a vanilie și banane, un bush înflorit umple aerul cu un parfum în jurul său, deși florile individuale au un miros slab. Un alt trandafir „banana“ este trandafirul „Cântec de vară“, a lui David Austin, care are un miros puternic amestecat cu note de frunze de crizantemă, banane coapte și ceai.

Trandafirii cu aromă de ceai
Ceaiul este un miros complex, multi-fațetat. Toată lumea a auzit de un trandafir de ceai, dar de ce miroase de fapt? E greu de descris, este un miros dulce, cu tone de nasturtium, nucșoară și fructe. "Gloire de Dijon", "Jayne Austin", "Pegasus", "Molineux", "Young Lucidas", "Port Sunlight" și mulți alți trandafiri galbeni și crem sunt cunoscuți pentru aromele lor de ceai.

Mosc
Parfumul se numește mosc datorită faptului că are o asemănare cu mirosul de mosc adevărat. Este un miros dulce, picant, asemănător cu mierea de pajiște, cu note de fructe. Spre deosebire de alte parfumuri de trandafir, aroma de mosc nu este produsă de petale, ci de staminele trandafirului. De obicei, mirosurile nu se răspândesc departe, necesitând să te apleci pentru a simți mirosul. Dar aerul din jurul trandafirilor cu aromă de mosc este plin de aroma lor și poate fi chiar simțit la distanță.

Trandafiri de mosc sunt: "Rose Moschata", "Rose Multiflora", "Rose Phoenecia", "Rose Nastarana", "Rose Mulliganii", "Rose Sempervirens" și "Rose Arvensis" . Cele mai aromate soiuri - "Pax", "Felicia", "Buff Beauty", "Cornelia", "Daphne și Vanity" , sunt capabile să umple toată grădina cu parfum.

Note picante
Există multi trandafiri cu indicii de arome picante. Rose "Soeur Emmanuelle" are o aromă neobișnuită de plante picante - un amestec de anason, busuioc, fenicul și lavandă.

Anise - anason
Notele de anason sunt prezente în parfumul trandafirului "Madame Figaro", care se caracterizează printr-o înflorire foarte lungă și abundentă.

Mulled wine- vin fiert
Incredibil de parfumatul trandafir "Agnes Schilliger" miroase ca vinul fiert - ghimbir, nucșoară, scorțișoară și fructe de pădure.

Frunze de laur - dafin
Foarte vechi, soiurile hibride "Radiance" și "Radiance Red" miros ca o frunză de laur – dafin.

Clover - cuișoare
Mulți trandafiri miros a cuișoare. De obicei, esența trifoiului este amestecată cu aroma de ulei de trandafir.

Smirna
Mirosul de smirnă se găsește aproape exclusiv în soiurile David Austin. Este o aromă dulce dulce, care amintește de anason și smirnă. Această notă a apărut pentru prima dată în „Constance Spry“ și „Trandafiri patrimoniului“. Cele mai aromate soiuri cu mirosul de smirnă - "Sf. Cecilia", "Perdita" a primit premiul pentru parfum, "Chaucer", " Bianca Fair", " Troilus".

Mirosul de mușchi - rășină
Acest lucru este neobișnuit pentru trandafiri, o mică aromă de conifere, rășinoase este caracteristică trandafirilor de mușchi, foarte populari în era victoriană. Pedunculul și sepalele acestui trandafir sunt acoperite cu un set de fire de păr care amintesc de mușchi (de aici și numele). Acele mici fire care dau un miros de mușchi. Pentru a simți acest lucru, trebuie să frecați floarea cu degetele. Cei mai mulți trandafiri mușchi înfloresc o singură dată, dar există, de asemenea, o varietate de înflorire din Perpetual White Moss.

***

Există o metodă foarte simplă pentru a cunoaște dacă un trandafir este arbust sau dacă este trandafir cățărător: forma spinilor. Trandafirii urcători au vârful orientat înapoi și funcționează ca niște cârlige, în timp ce trandafirii arbust au vârful spinului orientat în sus.

Niciun trandafir nu crește în locul unde a murit un alt trandafir. Niciodată să nu plantați un trandafir nou în locul unde a murit un trandafir. Locul trebuie lăsat gol cel puțin un an, iar solul complet împrospătat pentru un alt trandafir.

Niciun comentariu:

:-D