Like?:)

luni, 29 iulie 2019

Mirosul trandafirilor. Guest post 3


Articolul despre trandafirii de dulceață este foarte concentrat, dar lung, l-am împărțit în 5 bucăți, le voi publica în astă săptămână, unul pe zi.
Doamnelor și domnilor, continuăm s-o citim aici pe Vali Ghejan:

Trandafirii de dulceață

Puteți găsi 355 de trandafiri care produc flori parfumate utile în bucătărie. Eu o să vă prezint 55 de trandafiri de dulceață pe care îi găsiți on-line pe diverse site-uri. Cred că trandafirii au simțit dintotdeauna că îi vom iubi!
Alegeți trandafirii parfumați. Trandafirii roșii sunt un soi puternic aromat care au fost folosiți de secole pentru a face apă de trandafiri și ulei de trandafir. Rosa Rugosa și Grădinarul generous - The Generous Gardener sunt de asemenea soiuri minunate pentru gătit. Toți trandafirii roșii, roz, galbeni sau trandafirii albi vechi sunt delicioși.

Indiferent de culoarea sau varietatea pe care o alegeți, asigurați-vă că evitați trandafirii care au fost tratați cu pesticide sau alte substanțe chimice, deoarece consumarea lor poate să vă îmbolnăvească.

Pregătirea trandafirilor pentru gătit

Recoltați trandafirii dimineața după ce roua a dispărut, dar înainte de căldura zilei. Înainte de a găti petalele de trandafiri, tăiați partea albă a fiecărei petale de flori. Această parte are un gust amar. Spălați ușor petalele de trandafiri și le așezați pe un prosop de bucătărie pentru a le se usca.
Șoldurile de trandafiri pot fi, de asemenea, utilizate în gătit, în special ca un remediu pe bază de plante. Șoldurile de trandafir sunt fructul trandafirului, care are forma unui buton rotunjit, lucios asemănător cu măceșele.
Poți să recoltezi un șold de trandafir scoțând fructul de la trandafir după ce petalele au căzut în toamnă. Șoldurile de trandafiri tind să fie cele mai dulci atunci când sunt luate după primul îngheț. Șoldurile utilizate în mod obișnuit, uscate, de trandafiri conțin vitamina C și pot fi folosite pentru a face ceai de trandafir. Șoldurile de trandafiri pot fi, de asemenea, făcute în gemuri sau infuzate în vinaigrete florale.

Unii din cei mai aromați trandafiri - șolduri
Rosa gallica officinalis, petale 22-28
Rosa Ardoisee de Lyon, petale 50-60
Rosa Baronne Prevost, petale 149-154
Rosa Cardinalul de Richelieu, petale 100-110
Rosa Comte de Chambord, petale 122
Rosa Marie de Blois, petale 120-130
Rose Tricolore de Flandra, petale 153
Rosa Konigin von Danemarca, petale 126
Rosa Pergolese, petale 121
Petalele de trandafir și mugurii sunt apreciați pentru proprietățile lor. Sunt un medicament puternic pentru vindecarea durerii, tristeții, oboselii.
Trandafirii sunt, de asemenea, folosiți ca antiinfecțioși și antiinflamatori. Aceștia sunt un remediu eficient pentru răni, arsuri, leziuni traumatice și mușchii inflamați.

Dulceață de trandafiri se poate face din toți trandafirii sălbatici parfumați și din toți trandafirii vechi de grădină parfumați. Nu se poate face dulceață din toți trandafirii parfumați din grădină, deoarece unii sunt amari și sunt improprii consumului.
"Trandafirii de parfum", mai mult sau mai puțin folosiți de industria de parfumuri și pentru dulcețuri, sirop, petale uscate, acești trandafiri expiră un parfum dulce și puternic, la vârf, atunci când floarea se deschide dimineața.
Trandafirul este în principal cunoscut ca arbust ornamental și parfumat (deși multe varietăți de gradină au parfum foarte slab), cu toate astea are și importanță culinară. Apa de trandafiri este necesară pentru aromatizarea marțipanului, se găsește în sucuri și în băuturi. Mai mult, în Bulgaria se produce un lichior dulce de trandafir. În Roma antică era la mare preț un vin parfumat cu petale de trandafir.
Petalele de trandafir uscate vândute în Regatul Unit și online sunt în principal furnizate din Pakistan și sunt, de obicei, de soi rosa canina. Ele sunt de culoare închisă roz sau purpuriu. Trandafiri roșii uscați sunt de culoare roz deschis și provin din trandafirii damascena.
Petale de trandafiri zdrobite în iaurt sau o supă de castravete crud cu ierburi, stafide și nucă tocată (abdoogh/abdugh). Această supă este un fel de mâncare excelent pentru a fi servită ca starter în zilele fierbinți de vară. Decorează mereu supa cu menta uscată și petale de trandafir în modele frumoase.
Trandafirul și uleiul de trandafir (“attar“ în farsi, “gul yagi“ în turcă) sunt aromatizante importante în Asia centrală si de vest, unde sunt folosiți pentru nenumărate dulciuri. Astfel, turcii dizolvă “lokum” (rahat) de trandafir în cafea. Petalele proaspete de trandafir sunt cristalizate sau acoperite cu zahăr arată bine pe deserturi și prăjituri.
Utilizați petale uscate de trandafir pe post de condiment, ușor prăjite, fără ulei, într-o tigaie uscată. Prăjirea intensifică aroma și oferă petalelor uscate o margine delicioasă de fum. Ele se ard foarte ușor. Petale de trandafiri prăjite se zdrobesc pentru o parte din mâncărurile de orez persian de tip biryani (stratificat), cum ar fi lubia polo (orez cu mirodenii cu miel și fasole verde).
În Iran mierea și dulcețurile se parfumează cu trandafir, înghețata de trandafir este cunoscută în multe țări din Orientul Apropiat. Nu în ultimul rând, la marțipan; deși astăzi marțipanul este considerat o invenție europeană (sau chiar germană), el provine de fapt din tradiția culinară a Orientului Mijlociu.
Apa de trandafir (“ma al-ward”) este deseori folosită pentru a da o aromă ușoară, florală, preparatelor cu orez din Arabia, sau Irak (“machboos” sau “majboos”), care amintesc mult de “biriyani” din India. Amestecul de condimente “baharat“ este deseori folosit pentru a oferi “machboos”, o ușoară iuțeală care lipsește omologului sau indian. Cu apa de trandafir se stropește “machboos” după ce s-a terminat de gătit, durează câteva minute pentru ca aroma să se distribuie, timp în care vasul se ține acoperit.
India de nord este cunoscută pentru dulciurile delicioase pe bază de lapte, multe din ele având și ușoară aromă de trandafir, bulete prăjite, făcute din lapte condensat și făină, servite cu sirop (“gulab jamun”), bulete de brânză proaspată fierte în sirop („ras gulla”), sau bulete de brânză fierte în lapte condensat (“ras malai”). Oricare dintre acestea se poate stropi cu apă de trandafir; alte variante agreate sunt șofranul (mai ales pentru “ras malai”) sau, mai ales în India tropicală, apa de pandanus (“kewra”).
Băutura indiană cu cel mai mare succes la turiști este “lassi”, care în cazul cel mai simplu este doar un amestec de apă, iaurt și zahar; de obicei se bea rece, de preferat cu gheață. Un tip foarte des întalnit de “lassi” include și apa de trandafir (“gulabi lassi”); mai există și un “lassi” dulce, cu aromă de șofran. Mai rar, se pot întalni versiuni sărate de “lassi“ (“namkin lassi”), care par a fi populare în Punjab și Gujarat; “jeera lassi” este un lassi sărat care conține chimion prăjit și pisat – este o variantă mai răcoritoare decât cele dulci.

Niciun comentariu:

:-D