Articolul despre trandafirii de dulceață este foarte concentrat,
dar lung, l-am împărțit în 5 bucăți, le voi publica în astă săptămână, unul pe
zi.
Doamnelor și domnilor, continuăm s-o citim aici pe Vali Ghejan:
Trandafirii de
dulceață
Puteți găsi 355 de
trandafiri care produc flori parfumate utile în bucătărie. Eu o să vă prezint
55 de trandafiri de dulceață pe care îi găsiți on-line pe diverse site-uri. Cred
că trandafirii au simțit dintotdeauna că îi vom iubi!
Alegeți trandafirii
parfumați. Trandafirii roșii sunt un soi puternic aromat care au fost folosiți
de secole pentru a face apă de trandafiri și ulei de trandafir. Rosa Rugosa și
Grădinarul generous -
The Generous Gardener
sunt de asemenea soiuri minunate pentru gătit. Toți trandafirii roșii, roz,
galbeni sau trandafirii albi vechi sunt delicioși.
Indiferent de
culoarea sau varietatea pe care o alegeți, asigurați-vă că evitați trandafirii
care au fost tratați cu pesticide sau alte substanțe chimice, deoarece
consumarea lor poate să vă îmbolnăvească.
Pregătirea trandafirilor pentru gătit
Recoltați
trandafirii dimineața după ce roua a dispărut, dar înainte de căldura zilei.
Înainte de a găti petalele de trandafiri, tăiați partea albă a fiecărei petale
de flori. Această parte are un gust amar. Spălați ușor petalele de trandafiri
și le așezați pe un prosop de bucătărie pentru a le se usca.
Șoldurile de
trandafiri pot fi, de asemenea, utilizate în gătit, în special ca un remediu pe
bază de plante. Șoldurile de trandafir sunt fructul trandafirului, care are
forma unui buton rotunjit, lucios asemănător cu măceșele.
Poți să recoltezi un
șold de trandafir scoțând fructul de la trandafir după ce petalele au căzut în
toamnă. Șoldurile de trandafiri tind să fie cele mai dulci atunci când sunt
luate după primul îngheț. Șoldurile utilizate în mod obișnuit, uscate, de
trandafiri conțin vitamina C și pot fi folosite pentru a face ceai de
trandafir. Șoldurile de trandafiri pot fi, de asemenea, făcute în gemuri sau
infuzate în vinaigrete florale.
Unii din cei mai aromați trandafiri - șolduri
Rosa gallica
officinalis, petale 22-28
Rosa Ardoisee de
Lyon, petale 50-60
Rosa Baronne
Prevost, petale 149-154
Rosa Cardinalul de
Richelieu, petale 100-110
Rosa Comte de
Chambord, petale 122
Rosa Marie de Blois,
petale 120-130
Rose Tricolore de
Flandra, petale 153
Rosa Konigin von
Danemarca, petale 126
Rosa Pergolese,
petale 121
Petalele de
trandafir și mugurii sunt apreciați pentru proprietățile lor. Sunt un
medicament puternic pentru vindecarea durerii, tristeții, oboselii.
Trandafirii sunt, de
asemenea, folosiți ca antiinfecțioși și antiinflamatori. Aceștia sunt un
remediu eficient pentru răni, arsuri, leziuni traumatice și mușchii inflamați.
Dulceață de
trandafiri se poate face din toți trandafirii sălbatici parfumați și din toți
trandafirii vechi de grădină parfumați. Nu se poate face dulceață din toți
trandafirii parfumați din grădină, deoarece unii sunt amari și sunt improprii
consumului.
"Trandafirii de
parfum", mai mult sau mai puțin folosiți de industria de parfumuri și
pentru dulcețuri, sirop, petale uscate, acești trandafiri expiră un parfum
dulce și puternic, la vârf, atunci când floarea se deschide dimineața.
Trandafirul este în
principal cunoscut ca arbust ornamental și parfumat (deși multe varietăți de
gradină au parfum foarte slab), cu toate astea are și importanță culinară. Apa de trandafiri este necesară pentru aromatizarea marțipanului, se
găsește în sucuri și în băuturi. Mai mult, în Bulgaria se produce un lichior
dulce de trandafir. În Roma antică era la mare preț un vin parfumat cu petale
de trandafir.
Petalele de
trandafir uscate vândute în Regatul Unit și online sunt în principal furnizate
din Pakistan și sunt, de obicei, de soi rosa canina. Ele sunt de culoare
închisă roz sau purpuriu. Trandafiri roșii uscați sunt de culoare roz deschis
și provin din trandafirii damascena.
Petale de trandafiri
zdrobite în iaurt sau o supă de castravete crud cu ierburi, stafide și nucă
tocată (abdoogh/abdugh). Această supă este un fel de mâncare excelent pentru a fi
servită ca starter în zilele fierbinți de vară. Decorează mereu supa cu menta
uscată și petale de trandafir în modele frumoase.
Trandafirul și
uleiul de trandafir (“attar“ în farsi, “gul yagi“ în turcă) sunt aromatizante
importante în Asia centrală si de vest, unde sunt folosiți pentru nenumărate
dulciuri. Astfel, turcii dizolvă “lokum” (rahat) de trandafir în cafea.
Petalele proaspete de trandafir sunt cristalizate sau acoperite cu zahăr arată
bine pe deserturi și prăjituri.
Utilizați petale
uscate de trandafir pe post de condiment, ușor prăjite, fără ulei, într-o
tigaie uscată. Prăjirea intensifică aroma și oferă petalelor uscate o margine
delicioasă de fum. Ele se ard foarte ușor. Petale de trandafiri prăjite se
zdrobesc pentru o parte din mâncărurile de orez persian de tip biryani
(stratificat), cum ar fi lubia polo (orez cu mirodenii cu miel și fasole
verde).
În Iran mierea și
dulcețurile se parfumează cu trandafir, înghețata de trandafir este cunoscută
în multe țări din Orientul Apropiat. Nu în ultimul rând, la marțipan; deși
astăzi marțipanul este considerat o invenție europeană (sau chiar germană), el
provine de fapt din tradiția culinară a Orientului Mijlociu.
Apa de trandafir
(“ma al-ward”) este deseori folosită pentru a da o aromă ușoară, florală,
preparatelor cu orez din Arabia, sau Irak (“machboos” sau “majboos”), care
amintesc mult de “biriyani” din India. Amestecul de condimente “baharat“ este
deseori folosit pentru a oferi “machboos”, o ușoară iuțeală care lipsește
omologului sau indian. Cu apa de trandafir se stropește “machboos” după ce s-a
terminat de gătit, durează câteva minute pentru ca aroma să se distribuie, timp
în care vasul se ține acoperit.
India de nord este
cunoscută pentru dulciurile delicioase pe bază de lapte, multe din ele având și
ușoară aromă de trandafir, bulete prăjite, făcute din lapte condensat și făină,
servite cu sirop (“gulab jamun”), bulete de brânză proaspată fierte în sirop
(„ras gulla”), sau bulete de brânză fierte în lapte condensat (“ras malai”).
Oricare dintre acestea se poate stropi cu apă de trandafir; alte variante
agreate sunt șofranul (mai ales pentru “ras malai”) sau, mai ales în India
tropicală, apa de pandanus (“kewra”).
Băutura indiană cu
cel mai mare succes la turiști este “lassi”, care în cazul cel mai simplu este
doar un amestec de apă, iaurt și zahar; de obicei se bea rece, de preferat cu
gheață. Un tip foarte des întalnit de “lassi” include și apa de trandafir
(“gulabi lassi”); mai există și un “lassi” dulce, cu aromă de șofran. Mai rar,
se pot întalni versiuni sărate de “lassi“ (“namkin lassi”), care par a fi
populare în Punjab și Gujarat; “jeera lassi” este un lassi sărat care conține
chimion prăjit și pisat – este o variantă mai răcoritoare decât cele dulci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu