Like?:)

miercuri, 31 iulie 2019

Mirosul trandafirilor. Guest post 5


Doamnelor și domnilor, continuăm s-o citim aici pe Vali Ghejan:

Trandafirii de dulceață

1. Rosa officinalis - Gallica, old rose, 1240.

Rosa gallica 'officinalis', cultivat anterior în Provins pentru parfumul său excepțional, are puterea de a păstra un parfum chiar uscat.
Trandafirul Rosa officinalis Gallica, de asemenea, numit Rose de Provins, rosa gallica 'Plena', sau Rosa Rosa gallica Half Duplex, e originar din centrul și sudul Asiei și Asia Mică. Menționat în 1583 în Occident de Charles de Lecluse. A fost, probabil, adus în Galia de cucerirea romană și, sub impulsul Thibaud IV de Champagne, a devenit un simbol al orașului Provins, din 1240. Frunzele sale sunt împodobite cu o nuanță verde întunecată și sunt remarcabil de sănătoase.
Vă înfrumusețează grădina în perioada iunie-iulie, lung și abundent, cu flori semi-duble până la medii de până la 8 - 9 cm, grupate în ciorchini mici. Cele 8-15 petale care alcătuiesc floarea sunt aranjate în secțiune plană. Înflorirea este urmată de formarea multor fructe numite "rosehips", ovoide și roșu-portocaliu la maturitate.
Mirosul acestor trandafiri este foarte plăcut, tipic trandafirului vechi, mai mult sau mai puțin luminos sau intens, în funcție de timp și de climă. Trandafirul galac, Rosa gallica este foarte fertil, este o specie botanică a cărei importanță a fost importantă în crearea primelor soiuri europene.
Planificați Officinalis Rose într-o poziție însorită sau într-o lumină umbroasă. Trandafiri galbeni sunt toleranți, dar nu le plac excesul de calcar sau soluri foarte acide și sărace. Ei se vor obișnui cu orice grădină, atâta timp cât terenul este bine pregătit și lucrat adânc, nu prea greu și suficient de bogat. La sfârșitul iernii (în martie), putem elimina ramurile în mijlocul arbuștilor care tind să-l asfixieze.

2. Empress Joséphine, Împărăteasa Joséphine - Gallica, old rose 1815.

Împărăteasa Joséphine este un trandafir tipic Gallica, un arbust mic, în creștere densă a crescut la aproximativ 1,50 m în înălțime. Joséphine de Beauharnais a fost încoronată împărăteasa în 1804 de către soțul ei Napoleon. Joséphine a murit în 1814, iar un an mai târziu cultivatorul francez Jacques-Louis Descemet a numit acest trandafir parfumat după acest mare colecționar de trandafiri, Joséphine.
Frunzele sunt deosebit de strălucitoare, în plus față de flora bine formată și plăcută, parfumată, rezistentă la înghețuri extreme - se presupune că există specimene în nordul Suediei. Deci, dacă ar trebui să trăiți într-o zonă rece și ar trebui să aveți un trandafir elegant, poate că ar trebui să o luați pe împărăteasă în grădină.

3. Rose Rugosa Rubra - Rosa Rugosa Japonica.

Rosa rugosa, de asemenea, numită Rosier sau Japonica, este o specie botanică și un arbust viguros, formând desișuri de nepătruns din cauza vegetației sale foarte spinoasă. În grădina de ornament, se desfășoară din iunie până în septembrie-octombrie, cu flori simple, sincere, dar foarte plăcut parfumate, compuse din petale cruțate. Culoarea lor, în natură, variază de la alb la roz închis, dar plantele comercializate sunt de cele mai multe ori roz fucsia. Frunzele sale frumoase, reliefate, verde deschis, devenind galbene în toamnă. Fructele mari, roșii si comestibile, sunt foarte bogate in vitamina C. Foarte rustic, tolerează bine solurile nisipoase.
Nota culinară: Unele părți ale acestor flori și fructe sunt comestibile. Florile de trandafiri pot fi folosite în fabricarea siropurilor, iar petalele vor adăuga aromă la băuturi reci sau feluri de fructe.

4. Rosa Rugosa Hansa - Japanese rose.

Florile purpuriu-mov, centrate în galben, înfloresc din iulie până în septembrie, urmate de șolduri atrăgătoare roșii sau portocalii. Această specie viguroasă, cu înflorire repetată, este ideală pentru zonele sălbatice ale grădinii. Un gard viu excelent, informal și înflorit pentru un loc deschis, însorit, cu frunzele piezoase, verzi-întunecate.
Acest arbust este viguros, formează o tufă bogat ramificată și poate ajunge uneori la o înălțime de 2 metri. Are rădăcini puternice și lungi, care îl ancorează solid în sol. Lăstarii în vârful cărora apar florile sunt lăstarii tineri, care cresc pe ramurile din anii precedenți. Frunzele sunt de culoare verde-viu, lucioase. Prima înflorire și cea mai abundentă se produce la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, cu o durată de circa 1 lună, urmând să continue înflorirea până spre sfârșitul toamnei.
Suportă frigul, rezistând chiar la temperaturi de minus 25-30 de grade. Poate fi cultivat în locuri însorite, dar și în locuri însorite parțial. Trandafirii de dulceață nu suportă seceta, rezistă la excesul de apă în sol, dar nu pe perioade îndelungate.

5. Rose de l’Haÿe, Rose de l'Haÿ Rosier - Rosa Rugosa Japonez, 1901.

Fânul Grădinii“, parfum puternic și dulce, de la roz la violet roz închis. Ca și strămoșul său Rosa rugosa, produce tulpini foarte spinoase și formează un arbust viguros și sănătos. Roseraie de l'Haÿ" roșu s-a născut în 1901 din mâinile fraților Cochet. Acesta provine, printre altele, din Rosa rugosa, trandafirul Japoniei din Orientul Îndepărtat, care trăiește pe coastă și pe dune de nisip, cu o remarcabilă rezistență. "Roseraie de l'Haÿ" se dezvoltă într-un tufiș rotund, care crește până la 2 m în toate direcțiile.

6. Rose des Peintres, Rosa centifolia Major - Centifolia, 1596.

Trandafirul pictorilor, așa cum spune denumirea, apare în picturile renascentiste, aparține trandafirilor foarte vechi. Este de remarcat, totuși, că acesta are un set de cromozomi triploden și, astfel, cu siguranță nu are descendență pură de Gallica.
Centifolia major - așa cum se mai numește - reprezintă tipul original de Centifolia. Floarea este mare, bine umplută, mai întâi întotdeauna sferică și apoi deschisă în formă de ceașcă. Mirosul este foarte bun. Arbustul cu înflorire de vară este destul de compact pentru o centifolia, cu o înălțime de aproximativ 1,80 m. În plus față de frumusețea sa generală (nu pentru nimic se numește Rose of Painters), de mirosul lor și de aspectul cultural-istoric, există încă un motiv pur horticol pentru a cumpăra acest trandafir: înflorește un pic mai târziu decât alți trandafiri istorici. Sinonim: Centifolia mare Olandez, singurul supraviețuitor al grupului care a fost numit în secolul al XVI-lea de Gerard "Ggreat Holland roses", considerat trandafirul Damascului.
Tufa măsoară aproximativ 1,20 metri. Este un trandafir ne-ascendent. Florile sunt foarte pline în formă de varză cu o sută de petale. Mirosul este puternic, petalele sunt aranjate perfect în jurul inimii. Butoanele (florile) se află într-o coroană în jurul unei flori centrale.

(Va urma)

Niciun comentariu:

:-D