Like?:)

marți, 30 iulie 2019

Mirosul trandafirilor. Guest post 4


Doamnelor și domnilor, continuăm s-o citim aici pe Vali Ghejan:

Colecția de trandafiri vechi cuprinde 16 grupuri diferite, primele 8 grupuri înfloresc o dată, de la 3 până la 2 luni, cu un ecran fantastic!
1. Rose soiuri: S-au găsit doar în emisfera nordică, mai ales una singură, sunt frumoase în simplitatea lor. R. Abyssinica, R. Arkansana, R. Anemone, R. Banksia Banksia, R. Banksia Lutea, R. Brunonii Mortola, R. Canina, R. Cimosa, R. Fortuniana, R. Glauca, R. Helenae, R. Levigata, R. Macrantha, R. Moyesii, R. Pomifera, R. Richardii, R. Roxburghii Plena, Hibrizi Raubritter și Schoeners Nutkana, (R=rosa).
2. Pimpinellifoliae: Nu există nici o îndoială că speciile din acest grup, și anume R. Cantabrigiensis, R. Hugonis și Canary Bird, cu grația lor delicată, adaugă ceva foarte valoros pentru afișajul de vară. Stanwell Perpetual, Hyb. Canary Bird, Golden Wings și Maigold.
3. Gallica's: dețin propriile lor rădăcini, înălțimea 1 m. Culorile lor îmbrățișează toate rozurile, movurile și purpuriul, cu un miros delicios. Belle de Crecy, Cardinalul de Richlieu, Charles de Mills, R. Gallica Officinalis, R. Mundi, R. Complicata, Hippolyte, R.Gallica Violacea, Toscana.
4. Damask's: un grup vechi, R. Damascena Bifera (Damascul repetă înflorirea în toamnă.) Florile lor sunt rafinate, cu miros intens și sunt renumite pentru distilarea de attar de trandafiri. Blush Damasc și-a găsit un copac cu flori de trandafir cu miros de citrice în cascadă, o vedere minunată în plină floare. Gloire de Guilan, Ispahan, R. Damascena Trigentipetala, La Ville de Bruxelles, Leda și Mme Hardy.
5. Portland's: un subgrup de Damasc care are capacitatea de a repeta înflorirea, foarte parfumat. Comte de Chambord, Ducesa de Portland, Indigo, Jacques Cartier și Rose de Rescht.
Alba sunt arbuști înalți rezistenți, cu flori de culoare albă sau moale, care sunt produse în cantități mari pe o perioadă scurtă de timp. Foarte parfumați sunt de neegalat într-o grădină.
Celestial, Konigin von Danemark, Marea Maidens Blush, R. Maxima, Mme Plantier și R. Semi-plena Alba.
6. Centifolia's: provine din grădinile olandeze, numit adesea trandafirul de varză, voluptuos, evocator și foarte parfumat și imortalizat în vechime. Fantin Latour, Robert le Diable, Rose de Meaux și Episcopul.
7. Mosses: au efectul de mușchi pe toată tulpina, flori și sepale; la atingere este lipicios și parfumat. Common Moss, Nuits de Young și William Lobb.
8. Musk's: strămoșii remarcabili ai Damascului și Noisette, cu un parfum picant și o mare de flori. R.Moschata Moschata, R.Moschata Plena (Musk Klipfontein in Cartea Gwens) si Musk Templului.
9. China's: (așa cum scria Graham Thomas) este specia de bază pe care sunt construiți toți trandafirii noaștri moderni. Influența sa asupra reproducerii de trandafiri de peste 200 de ani a fost atât de mare, atât de copleșitoare și atât de puternică încât este dificil să vedem unde ar fi trebuit să fim fără ei.
Suntem atât de obișnuiți să ne gândim la trandafiri în ceea ce priveste hibrizii de ceai și Floribunda, încât uităm că acești trandafiri relativ foarte noi și specializați  le datorează mai mult de jumătate din succesul lor și au răsărit datorită trandafirilor din China.
Archiduc Charles, Bloomfield Abundance, Camellia Rose, Cecile Brunner, Gloire des Rosomanes, Gruss a Teplitz, Louis Philippe, R. Chinensis Mutabilis, Old Blush, Pompon de Paris, R. Sanguinea, Sichuan Perpetual, Sophie Perpetual, R. Chinensis Viridiflora (trandafirul verde) Jean Bach Sisley și Irene Watts.
10. Bourbon's: ​​are numele de la L'isle Bourbon, acum Reunion. Povestea spune că Damascul de toamnă și Vechiul Blush au fost plantați în garduri vii și hibrizii lor au fost găsiți într-un gard viu și luați în grădini, mai târziu semințe au fost trimise în Franța, de unde a evoluat bourbonul foarte aromat. Blairii nr. 2, Regina Bourbon, Coupe de Hebe, Gipsy Boy, Marele Vest, Mme Ernst Calvat, Mama Isaac Perriere, Reine Victoria și Svn de la Malmaison.
11. Noizette: sunt alpiniști, foarte aromați și frumoși. Aimee Vibert, Alister Stella Gray, Celine Forestier, Crepuscule, Despre la Fleurs Juane, Lamarque, Doamna Alfred Carriere și Reve d'Or.
12. Rose Tea's: sunt arbuști care se dezvoltă în climat cald și sunt cei mai plini trandafiri vechi. Au flori mari voluptoase, foarte parfumate și vin într-o gamă de culori - roz, smântână, galben, bovină, cais, portocaliu și roșu, uneori trei sau patru culori într-o singură floare. Interesant, ei au capacitatea de a-și schimba culoarea în funcție de vreme.
Acești trandafiri sunt favoriți împreună cu China. Catherin Mermet, Duchesse de Brabant, Double Galben din Fortune, Francis Dubreuil, General Gallieni, Homere, Humes Blush Tea Scented China, Jean Ducher, Doamna Antoine Mari, Doamna Berkeley, Doamna Bravy, Doamna Jean Dupuy, Doamna Lombard, Doamna Hoste, Maman Cochet , Maman Cochet White, Marie van Houtte, doamna Dudley Cross, domnul Paul Lede Clg. o adevărată frumusețe, Perle des Jardin, Ceai roz roz, Rival de Paestum, Safrano, Mlle Sombreuil Clg, Senatorul la Follette Clg, Svn de Mme Leonie Viennot Clg, ea este o necesitate în fiecare grădină sau poate că ar trebui să spun că toate ceaiurile vechi sunt o necesitate! Triumf de Luxemburg, doamna Herbert Stevens delicată și frumoasă, doamna Oakley Fisher și irlandeză Elegance.
13. Hibrid Perpetual's: au fost populari în ultima parte a secolului al 19-lea, pentru grădini și expoziții cu flori globulare și un parfum rafinat. Barone Prevost, Ferdinand Pichard (Frau Karl Druscki are puțin parfum), Kaiserin Auguste Victoria, Gabriel Luizet și Paul Ricault.
14. Rugosa's: rezistă la temperaturilor extrem de scăzute și se dezvoltă în dune și soluri nisipoase. Cuvântul Rugosa înseamnă "încrețit" în latină și se referă la frunzele ondulate destul de grosiere.
Blanc Double de Coubert, Conrad F. Meyer, Fru Dagmar Hastrup, Max Graf, Pink Grootendorst, Roseraie de l'Hay și Snowdon - toate având petale cum ar fi mătase zdrobită.
15. Muscul Hibrid: sunt printre cei mai utili arbuști din grădină, cu flori de dimensiuni medii produse în ferme mari cu un miros glorios. Ballerina, Buff Beauty, Cornelia, Felicia, Lumina lunii, Mozart și Penelope.
16. Multiflora Ramblers: Aglaia, Gold Finch, Hiawatha, Rose Marie Viaud, Multiflora Carnea, R. Russelliana, Veilchenblau toate au o singură înflorire, cu excepția Phyllis Bide, care are flori continuu.
Wichurana, Albertine, un favorit, Alberic Barbier, Pilonul american, Aviteur Bleriot, Dorothy Perkins, Sportul lui Dorothy de la Dorothy, Francois Juranville miroase a mere și înflorește timp de 5 luni, o bucurie absolute; Paul Transon repetă înflorirea, Roz Cloud înflorește continuu.

Frunze parfumate

Unii trandafiri au frunze parfumate și fiecare dintre ei are un miros diferit. Sunt generoase și, în plus față de frumusețea și mirosul florilor, trandafirii ne uimesc cu frunzele parfumate. Este o plăcere să umbli printre tufișurile estompate și să simți aromele frunzelor în aer.
Trandafiri cu frunze aromate, Rosa eglanteria:
Rose 'Anne de Geierstein' - dulce parfumat
Rose "Catherine Seyton" - flori și frunze aromate
Rosa "Greenmantle" - frunze parfumate cu mere verzi
Rose "Lady Penzance" - frunzele cele mai aromate
Rosa "Meg Merrilees" - frunze parfumate, ca și florile
Rosa foetida - frunzele ușor parfumate
Rosa "Goldbusch" - frunze sănătoase și foarte aromate

(Va urma)

Niciun comentariu:

:-D