Like?:)

marți, 21 mai 2019

Fugiți de-acasă. 6. Pasul Bucin. Miercurea Ciuc

# La întoarcere, n-am mai plecat pe Odorhei, cum plănuisem, ci prin Gheorgheni,  să mai vedem odată Pasul Bucin - e cel mai frumos pas pe care l-am văzut vreodată, și am trecut prin câteva (aleator, ce-mi amintesc: Tihuța, Păltiniș, Oituz, Turnu Roșu, Cașin, Buzău, Predeal, Prislop). Vreți verde? Verde de Bucovina? Neee. De Maramureș? Nici gând. Harghita e mult mai verde. Vreți apă? Piatră? Viață? Răspuns corect – Bucin.
# Rai în Bucin, rai în formă continuată în Borzont. Sat pe plat, în depresiune, case frumoase, brazi imenși, vaci păscând, verde copleșitor, zeci de berze. Apoi Joseni, Gheorgheni, Valea Strâmbă – am fost la Karpaten Milk, artizanii bunătăților lactate -, Izvoru Mureșului, Siculeni, Miercurea Ciuc.
# Biserica Romano-Catolică de la Șumuleu Ciuc e impresionantă, drumul spre altarul în aer liber era deja închis (pentru vizita Papei) și – ghici ce? – ploua, așa că urcatul pe iarbă a ieșit din calcul.
# Miercurea Ciuc, oprim în centru, unde începe zona pietonală, vrem să trimitem sms pentru parcare, o doamnă ne spune nu și ne face și semn cu degetul (ne-a spus și ceva în maghiară) - în week-end e parcarea gratuită. Mergem la un magazin, pentru că voiam un steag secuiesc – ca o mulțumire pentru experiența trăită, să avem un steag secuiesc în curte -, Nu avem, dar jos la parc e sărbătoare mare de primăvară aici, și ne arată încotro să mergem.
# În parc, primim câte o brățară la intrare; lume, rumoare, festival gastronomic, copii cântând și dansând pe scenă, hand-made-uri, lemn, piele, împletituri, olărit, plante. Luăm un steag de la o masă; tânăra doamnă de acolo, zâmbitoare, ne povestește, alegând destul de dificil cuvintele și folosind delicios acordul în gen, despre istoria și tradițiile locului, ne invită la zilele municipiului în prima săptămână din august, ne spune despre 1000 de fete secuiene și despre festivalurile gastronomice tradiționale, unde au loc și când.
# La pas prin urbe, cetatea Miko, clădiri istorice impresionante, case vechi și frumoase (porțile parcă s-au schimbat un pic), piatră cubică păstrată între dalele noi, treceri de pietoni făcute cu plăcuțe de marmură printre pietre cubice - calci pe istorie.

Niciun comentariu:

:-D