Like?:)

joi, 23 mai 2019

Fugiți de-acasă. 8. Spre casă. Cum a fost

# De la Miercurea Ciuc am mers la Sânsimion, să vedem Manufactura Csiki sör și să cumpărăm bere; ghinion, nu se vizitează în week-end, aia a fost. Drumul prin Tușnad, frumos, îl știți, doar că se văd urmele defrișării, vaci la pășune, dar fără garduri electrice.
# Sfântu Gheorghe. Ploua des, eram dezamagiți că n-am văzut manufactura, sâcâiți, obosiți, așa că am oprit doar ca să cumpărăm Csiki sör. Văd o bere necunoscută, 9 gr, uuu, luăm, experimentăm. E cu miere, știți, nu? Nope. E dulce? Da… Nu, mulțumesc, luăm clasică.
# Drum întins spre casă, prin Brașov (au o centură super), Rucăr-Bran – l-am văzut cu alți ochi, spațiile largi, priveliștea de sus, punctele de belvedere, șerpuirea drumului pe munte. Alt fel de verde - este evidentă prezența stejarului, care în Harghita nu e – alt fel de piatră, mai blondă, mai calcaroasă, nu griul mat de bazalt.  
# Pe drumul de întoarcere am prins de la nori și ploaie în rafală la soare-n ochi și cap în nori, de la ploaie mocănească la grindină (în Câmpulung). Când am ajuns în Câmpulung am realizat că zile în șir nu auzisem niciun claxon în trafic, că nu fusese aglomerat și nici nu văzusem peturi pe apă.
# Am trecut Carpații Orientali și Carpații Meridionali într-o singură zi, am făcut per total vreo 1200 km.
# Au fost zile fără nicio grijă – uitasem cum e să ai mintea goală, fără to do-uri prioritizate -, am avut patru cărți, nu le-am deschis, am făcut doar câteva careuri de sudoku, am avut boxa portabilă, nu prindea Europa Fm, dar nici nu i-am simțit lipsa până am ajuns acasă. Nu am citit ziare, nu am ascultat știri, la tv m-am uitat cât m-a amuzat că posturile de documentare sunt dublate în maghiară și subtitrate în română.
# Cu ce ne-am întors acasă? Cu: opritoare metalice de porți, o chestie din lemn care se rotește în vânt, 4 ceșcuțe tradiționale de Corund (nu modele făcute special pentru turiști), două ștergătoare împletite din porumb, un clește din lemn pentru tigaia de teflon, un steag secuiesc, sare în formă continuată – de la bolovan scos din mină la sare fin măcinată -, pietre: de la pensiune, din canionul de sare și de la Rucăr. Și am învățat cuvinte noi – eladó, méz, csiki, sör, bor, áfonya, mókus, barna, falva, isten.  :)

Niciun comentariu:

:-D