Like?:)

miercuri, 21 septembrie 2011

Schimb confort urban pe libertate rurală (162). Concluzii de toamnă timpurie

2011 a fost un an rodnic până și pentru experții de noi. (Nu vorbesc de flori, care cred c-au hotărât ele să mă bucure foarte, că excepând gerbera omorâtă de oareșce coropișnițe toate au avut o evoluție spectaculoasă.) Ceapă și usturoi verzi, salată, ridichi, coșuri de ierburi aromatice, ceva vișine, căpșune și zmeură, mazăre, cartofi, fasole (urme fine, că atât am plantat), roșii, castraveți (la greu), ardei mai subțirel, varză de vară și roșie, că la cea de toamnă nici urmă de speranță. Am cules deja recolta de pere (adică cele patru care mai rămăseseră din șase), mere cred c-avem de vreo două lădițe, prunele se coc și cad cu spor, nu înainte de a mucegăi, zmeura e majoritar uscată și face niște bobițe mai mult semințe decât rod, prazul arată precum ceapa verde de paște, iar hreanul crește cu elan fix în morcovii de vară, adică pe locul unde l-am replantat, cu grijă, primăvara trecută.
Ardeii sunt subnutriți și un pic cam deshidratați, cele trei vinete au încremenit în timp undeva pe la jumătatea lui iulie, pătrunjelul și țelina de frunze sunt galben-pierdute, pătrunjelul italian și leușteanul ultim mai c-au dispărut, iar cel vechi e dantelat de niște frumoase omizi păroase gri petrol, dar tare pișcăcioase nesuferitele.
Roșiile sunt pline de rod și fac a nenumărata tură de mană, ele să fie sănătoase dacă pot, că eu oricum nu mai am intenția să le pigulesc, ceva-ceva gogonele sigur o sa găsesc eu prin grădină. Unicul ardei iute face niște chestii cam grăsane aducând la look cu capia, ardeiul capia e verde și mândru, motiv pentru care nici nu-l culeg, îl las de decor, că dă bine în peisaj. Tot decorative sunt pentru moment gutuile – deja s-au întors spre pământ, nu mai cresc în sus -, nucile și strugurii care, în plus, mai sunt și parfumați.
Ca o concluzie de septembrie mai copt, au fost și eșece (n-au apărut morcovii de toamnă, țelina nu face rădăcină nici de nebună, brocoliul e un fel de chestie decorativă, conopida are frunze de-un metru dar rod ioc, etc., etc.), dar și succesuri, dovadă fiind rafturile din beci. Față de anul trecut am evoluat îngrozitor (s-o citez pe Alexandra) și asta mă face să visez cam mult pentru anul ce vine. Dar ce frumoase sunt visurile...

7 comentarii:

Dani P. spunea...

Nu exista gradina, in care sa mearga totul perfect. Fiecare an e altfel si noi mai invatam cite ceva ...
Si atunci, cind te astepti mai putin, o sa rasara ceva ce ai uitat ...
De aia e asa de grozava gradina - e imprevizibila .
Bravo pentru rafturile pline !
Eu planuiesc de zor, dar m-am invatat, sa nu ma supar, daca iasa mai putin de jumatate ...
Sa-ti dau o idee pentru prune, le poti conserva ( jumatati ), in miere. E cea mai simpla metoda. De la bunici, citire ...

simf spunea...

Dani - la cat de multe prune mai sunt, nu-mi ajung sa le conserv in gem si-n compot, trebuie sa-mi aleg o singura varianta. nu mai spun ca domnul meu contiua sa viseze la tuica...

Stefana spunea...

Dani, te rog spune cum este cu conservarea prunelor in miere?
Ce fel de prune? Brumarii, mai mititele?
Poate sa viseze domnul linisit la tuica, o sa mai dureze ceva vreme pana fermenteaza... Magiunul se face mai repede :D

Anonim spunea...

nu-i asa ca, numa' enumerandu-le, indiferent daca-s la capitolul succesuri sau esece, te simti mai bogata si mai mandru gradinar?
(mi se pare mie sau "mandra gradinara" nu suna tocmai-tocmai?)

simf spunea...

@Stefana - domnul meu va avea - in variante optimiste - de facut vreo 2-3 l de tuica:)

@balaura - o, da, imi creste cota de popularitate in ochii personali de nu mai mai recunosc:)

Anonim spunea...

Esti o gradinista sadea, ce mai! Fara esece nu se ezicsta sucesuri, fata draga!
Mi-ar fi placut tare mult sa vaz niscaiva poze din gradinu' tau, asa de amorul artei ;). Oricum, sunt tare bucuroasa cand citesc despre eforturile si munca depuse intru propasirea gradinariei. Fara gluma. Simt ca nu sunt singura pe lumea asta citadinizata pana la saturatie.
La multe bucurii!
cu drag,
phlox

simf spunea...

@phlox - nu ma trage inima sa fac poze acum, pamantul e parjolit, plantele sunt triste...

:-D