Like?:)

joi, 10 octombrie 2019

Fugiți de-acasă, ediția septembrie 2019. 7. Tyulenovo. Shabla


Tyulenovo a fost următoarea oprire; un golfuleț cu stânci albe, cu bărci pescărești, cu o faleză impresionantă: tot țărmul e ca o dantelă minuțios elaborată, nici urmă de plajă, la mare se coboară doar pe stânci și doar în vreo două locuri se poate (cel mai accesibil – printre bărcile pescarilor).
În sine, Tyulenovo e un sat de pescari, are două străzi desfundate, 10-12 case, un hotel-restaurant minimalist, un magazin și 60 de locuitori (așa scrie pe net).
Zonă austeră, țevi care captează ape termale sulfuroase și le varsă în mare, stânci albe zimțate, cu grote săpate în piatra calcaroasă, peșteri în apă, cer albastru și mare verde, te simți ca-n Insula misterioasă, explorezi precum căpitanul Cook și poți pescui de pe stâncă, de sus, ca-n Papillon, la apus.
De la Tyulenovo am încercat să mergem pe malul mării spre Shabla, nu am avut cum, dar am oprit într-un golfuleț incredibil unde niște domni se pregăteau de scufundări, iar apa mării era incredibil de verde.
Capul Shabla. Farul e obiectiv miltar – tare mi-ar fi plăcut să admir marea de sus; alături de far, săpături arheologice într-un sit aparent părăsit. O elice și o ancoră ca decor lângă o zonă amenajată pentru concerte vara (orășelul e la ceva distanță), câteva case de vară, cormorani, stânci, nisip alb și marea - incredibil de liniștită, verde, cum e de obicei în Bulgaria.

Niciun comentariu:

:-D