Like?:)

marți, 15 octombrie 2019

Fugiți de-acasă, ediția septembrie 2019. 11. Tentative de concluzii


# Cea mai bună engleză în Bulgaria e fie româna (spre graniță), fie limba gimnastică. Cele mai mari calități ale bulgarilor nu sunt sigur amabilitatea sau ospitalitatea.  
# Vreți litoral al Mării Negre? Mergeți în Bulgaria. Merită luat la pas, golf cu golf, plajă cu plajă. În extrasezon e chiar spectaculos, că e tare fain să ai plajele doar ale tale, fără să te freci de n oameni. Și marea. Și stâncile. Și cerul.
# Alcoolul tare și țigările sunt considerabil mai ieftine (dar nu există deloc Pall Mall și altele), toată Bulgaria miroase a trandafiri de dulceață și au n+1 produse obținute din trandafiri, de la rahat la parfumuri (vă amintiți fiolele?), trecând prin lichior, săpun, ape florale, dulceață, cosmetice în fel și chip.
# Dacă mergeți pe litoralul bulgăresc, ideal e să aveți și lei, și leva la voi (de exemplu, la țigări nu acceptă plata cu cardul, la muzee doar cash, leva), luați hărți fizice cu voi, că nu se știe ce, când și cum vrea netul.
# Am bătut plajele desculță, am avut vreme de la soare plin la ploaie vălurită și vânt de 50 km/h, baie doar la piscină, în mare am intrat cât să ne ude picioarele; dar a fost o vreme tocmai bună de vizitat și hoinărit.
# Ca suveniruri, avem un clopot de ușă cu pisică deasupra, un steag al Bulgariei (era fix cât cel al ținutului secuiesc și nu m-am putut abține); am făcut peste 1000 de poze și filmulețe (vreo 7 Gb), zeci de km per pedes, cam 1500 km cu mașina, vreo 50 kg (exagerez) de stânci culese de peste tot (Balcic, Nisipurile de Aur, Kaliakra, Bolata, Tyulenovo, Vama Veche, Mangalia).
# Litoralul Mării Negre e plin de pisici bine hrănite, prietenoase și oportuniste, cum îi stă bine oricărei pisici. Cutii cu donații pentru animalele fără stăpân, castroane cu apă puse special pe terasele restaurantelor, perne și cutii cu dedicație pentru doamnele feline.
# Constatări empirice de pe drumurile patriei: prea multe femei la volan conducând catastrofal, prea multe bemweuri și audiuri (de preferat negre) care au șosea personală și reguli proprii de circulație. Bulevardele, străzile centrale de peste tot sunt refăcute (dar pe străzile laterale e jale); pe unde am fost, toaletele au fost curate (e prima dată când mi se întâmplă).
# Venind acasă, ne-a primit lumina de octombrie, caldă, bună, bătând în portocaliu; pentru că, se știe, octombrie ar trebui să fie el însuși un anotimp.

Niciun comentariu:

:-D